ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Και ο Μάριο Βάργκας Λιόσα με offshore στον Παναμά

Και ο Μάριο Βάργκας Λιόσα με offshore στον Παναμά

Από το Περού ως τον Παναμά, ένα βήμα είναι. Σύμφωνα με το ενημερωτικό σάιτ της Ισπανίας El Confidencial, ο περουβιανός συγγραφέας Μάριο Βάργκας Λιόσα, Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2010, βρίσκεται ανάμεσα στα ονόματα που αποκαλύφθηκαν με τα Panama papers ως κάτοχοι offshore.

Το όνομά του εμφανίζεται το 2010 ως επικεφαλής της Talome Services Corp, μιας εταιρείας που άνοιξε στις Παρθένες Νήσους, μαζί με την σύζυγό του Patricia Llosa.

O νομπελίστας και η σύζυγός του Πατρίσια:

Το ισπανικό σάιτ είχε πρόσβαση, όπως δεκάδες άλλα ΜΜΕ, στην ανταλλαγή e-mails μεταξύ του δικηγόρου Μοσάκ Φονσέκα και των πελατών του. Σύμφωνα με την έρευνα που έκαναν οι ισπανοί δημοσιογράφοι, ο Dave Marriner, διευθυντής της ολλανδικής εταιρείας Pan-Invest Management, με γραφεία στην Κύπρο και στο Λουξεμβούργο, χρησίμευσε ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στον Φονσέκα και στον Λιόσα. Το 2010, ο Dave Marriner αγόρασε 1.000 μετοχές της Talone Services Corps, και τις μοίρασε από μισές στον Βάργκας Λιόσα και στη σύζυγό του.

Την ίδια χρονιά, το δικηγορικό γραφείο Φονσέκα στον Παναμά έλαβε κι άλλο ένα e-mail από τον Dave Marriner που ζήτησε αλλαγή μετόχων: ο Λιόλα εκείνη την ημέρα θα ελάμβανε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας «χάρη στην χαρτογράφηση των δομών της εξουσίας και των εύγλωττων εικόνων της αντίστασης του ατόμου, της επανάστασής του και της αποτυχίας του». Στις 12 Οκτωβρίου 2010 οι μετοχές του ζεύγους Λιόσα αλλάζουν χέρια και αγοράζονται από δύο πολίτες Ρώσους.

«Είναι παράλογο»

Την Πέμπτη 7 Απριλίου 2016, μετά τις αποκαλύψεις, σε μια εκδήλωση στο Ινστιτούτο Θερβάντες του Παρισιού, ο συγγραφέας δήλωσε ότι είναι παράλογο να σκέφτεται κάποιος ότι υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στο Βραβείο Νόμπελ και στην αλλαγή μετόχων. «Δεν είναι απλά χτύπημα κάτω από τη μέση, είναι παράλογο να συνδέει κανείς το κλείσιμο αυτής της εταιρείας με το γεγονός ότι πήγα να πάρω το Νόμπελ. Εγώ δεν ήξερα ακόμη ότι θα πάρω το Νόμπελ όταν όλα αυτά συνέβησαν», δήλωσε.

Η αντζέντισσά του Carmen Balcells, δημοσίευσε επίσης μια ανακοίνωση στην οποία βεβαιώνει ότι το ζεύγος Λιόσα «δεν είχε ποτέ καμία σχέση με τους δικηγόρους του Μοσάκ Φονσέκα» και ότι «δημιούργησαν αυτή την εταιρεία για να κάνουν μια επένδυση και αυτό έγινε μετά από υπόδειξη ενός οικονομικού συμβούλου και ενός διαμεσολαβητή».

Ο Μάριο Βάργκας Λιόσα μίλησε την Παρασκευή 8 Απριλίου 2016 σε γαλλικό ραδιόφωνο και είπε:

«Υπάρχουν χώρες όπου οι φόροι είναι σαν να σε κλέβουν και καταλαβαίνω ότι ορισμένοι προσπαθούν να ξεφύγουν από αυτή την απειλή. Πρέπει κάποιος να σέβεται τους νόμους ώστε να λειτουργεί η δημοκρατία αλλά και ο νόμος πρέπει να είναι ρεαλιστικός και όχι εξωπραγματικός. Υπάρχουν νόμοι που σε ωθούν να υπερβείς τον νόμο».

Ο Μάριο Βάργκας Λιόσα είναι δημοσιογράφος, μυθιστοριογράφος και πολιτικός συγγραφέας και καθιερώθηκε στη δεκαετία του 1960 ως ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της λατινο-αμερικανικής λογοτεχνίας. Μπήκε και στην πολιτική, αρχικά προς τον κομμουνισμό και στην συνέχεια προς τον φιλελευθερισμό.

 Ήδη με το πρώτο του μυθιστόρημα Η πόλη και τα σκυλιά (μτφρ. Αγγελική Αλεξοπούλου, Εκδ. Καστανιώτη, 1999) έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο.

Ας σημειωθεί ότι στο μεταξύ ο Λιόσα εγκατέλειψε την σύζυγό του και ζει με μελαχρινή καλονή:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.