Ε.Μπελιές: Ο ποιητής που μετέφρασε όλα τα έργα του Σαίξπηρ

Ε.Μπελιές: Ο ποιητής που μετέφρασε όλα τα έργα του Σαίξπηρ

«Αν έχει κάνει τη μετάφραση ο Μπελιές, θα πρόκειται τουλάχιστον για άρτιο κείμενο, τώρα από υποκριτική, βλέπουμε…», το άκουγες σε κάθε παρουσίαση νέας παράστασης.

Τα κείμενα του, υπογραφή ποιότητας για το νεοελληνικό θέατρο.

Ερρίκος Μπελιές, ποιητής, φιλόλογος, ο μεταφραστής που ολοκλήρωσε τον άθλο της μετάφρασης όλων των έργων του Σαίξπηρ, μετά τον Βασίλη Ρώτα. «Η τύχη με οδήγησε στον Σαίξπηρ» έλεγε.

Ένα έργο ζωής που άρχισε τη δεκαετία του ΄80 και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2004 με το τελευταίο έργο  «Ερρίκος ΗΔ». Χαρακτήριζε τον Σαίξπηρ διαχρονικό και στοίβαζε χειρόγραφα με μεταφράσεις του Ελισαβετιανού.

Ήταν Γαλλικής καταγωγής, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950 και σπούδασε αγγλική φιλολογία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Αγαπούσε τον Σαίξπηρ, έχει όμως επίσης μεταφράσει Μαγιακόφσκι, Γκολντόνι, Τένεσι Ουίλιαμς, Χάρολντ Πίντερ.

Η πρώτη παραγγελία για μετάφραση ήρθε το 1990 από τον Γιώργο Μιχαηλίδη και το Ανοιχτό Θέατρο, για έργο «Χειμωνιάτικο Παραμύθι». Ποιητής με έξι συλλογές στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, 306 μεταφράσεις θεατρικών κειμένων και 24 μεταφράσεις πεζογραφημάτων.

Αγαπημένο του έργο; Δήλωνε τον «Ρωμαίο και την Ιουλιέτα».

Θύμωνε όταν του έλεγες ότι αλλάζει στυλ και δεν κρατάει προσωπικό ύφος. «Δεν πρέπει ο μεταφραστής να έχει προσωπικό ύφος. Πρέπει να έχει το ύφος του συγγραφέα, Δεν επιτρέπεται» έλεγε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Ερρίκος Μπελιές έφυγε την Τρίτη το απόγευμα από τη ζωή, μετά από πολύμηνη ασθένεια. Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη 21 Απριλίου στις 4 μ.μ., από το Γ’ Νεκροταφείο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.