Αίγινα: Τοποθετήθηκε εμβληματικό γλυπτό του Γ.Μόραλη στο λιμάνι στη μνήμη του σημαντικού εικαστικού

Αίγινα: Τοποθετήθηκε εμβληματικό γλυπτό του Γ.Μόραλη στο λιμάνι στη μνήμη του σημαντικού εικαστικού

Το «Ετος Γιάννη Μόραλη-100 χρόνια από τη γέννησή του» γιορτάζει φέτος η Αίγινα, με κάθε μεγαλοπρέπεια.

Με το φετινό αφιέρωμα στη μνήμη του Γιάννη Μόραλη, η Αίγινα αποκτά ένα γλυπτό του εικαστικού που τόσο την αγάπησε.

Ο Δήμος της Αίγινας έχει προγραμματίσει μια σειρά από συγκινητικές και σεμνές εκδηλώσεις για να τιμήσει τον σημαντικό καλλιτέχνη, έτσι όπως εκείνος θα ήθελε να τον θυμούνται οι φίλοι του, στο νησί με το μαγικό φως που τόσο αγάπησε.

Το αφιέρωμα ξεκινά την Παρασκευή 29 Ιουλίου, στις 20:30 το βράδυ, στο λιμάνι της Αίγινας με τα «αποκαλυπτήρια» του γλυπτού του Γιάννη Μόραλη «Χωρίς Τίτλο» (2004), το οποίο είναι βασισμένο σε παλαιότερο έργο που ζωγράφισε στην Αίγινα το 1974. Το γλυπτό είναι δωρεά της στενής φίλης και συνεργάτιδας του Γιάννη Μόραλη, Πέγκυς Ζουμπουλάκη που αντιπροσώπευε κατά αποκλειστικότητα τον μεγάλο εικαστικό.

Το έργο θα σηματοδοτήσει, από τη θέση του στο λιμάνι του νησιού, τους φετινούς εορτασμούς και θα παραμείνει εκεί μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου 2016, όπου και λήγει η Γιορτή του Φιστικιού -κορυφαία διοργάνωση του νησιού με δεκάδες χιλιάδων επισκέπτες. Η φετινή 8η Γιορτή, θα έχει κεντρικό άξονα των πολιτιστικών της εκδηλώσεων το «Έτος Γιάννη Μόραλη».

Τη Δευτέρα 25 Ιουλίου, πρώτη μέρα του στησίματος, στο νησί βρέθηκε η Πέγκυ και η Δάφνη Ζουμπουλάκη. Συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Αίγινας Δημήτρη Μούρτζη, τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής των εκδηλώσεων Γιώργο Καλόφωνο –που θα λειτουργήσει και ως εκπρόσωπός της για τα θέματα της δωρεάς, την Βάσω Καλουδιώτη, υπεύθυνη εικαστικών, ενώ τον πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, Γιάννη Ζορμπά, εκπροσώπησε η αντιπρόεδρος της εταιρείας Καίτη Σαλπέα.

 Στην εγκάρδια συζήτηση που ακολούθησε για τους όρους της δωρεάς και κυρίως για το φλέγον θέμα της σωστής τοποθέτησης έργων τέχνης στον δημόσιο χώρο, υπήρξε απόλυτη ταύτιση απόψεων και συμφωνήθηκε ότι, μετά την λήξη των εκδηλώσεων, η μόνιμη θέση του γλυπτού θα αποφασισθεί μετά την εισήγηση ειδικών και την έγκριση της δωρήτριας έτσι ώστε να μην υποτιμηθεί το έργο αλλά και να βρεθεί σε αρμονία με τον περιβάλλοντα χώρο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Το γλυπτό «Χωρίς Τίτλο» εκτέθηκε στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη το 2004 στην έκθεση «Προεκτάσεις».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.