ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Μπερνάρντο Μπερτολούτσι: Σε λαϊκό προσκύνημα εκτίθεται η σορός του (βίντεο-φωτο)

Μπερνάρντο Μπερτολούτσι: Σε λαϊκό προσκύνημα εκτίθεται η σορός του (βίντεο-φωτο)

Τον βραβευμένο με Όσκαρ για το Τελευταίο Ταγκό στο Παρίσι και τον Τελευταίο Αυτοκράτορα, Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, τιμούν για τελευταία φορά οι Ιταλοί.

Η σορός του που εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα, περιβάλλεται από φίλους και μέλη της οικογένειάς του.

Οι εικόνες που μεταδίδονται ζωντανά την Τρίτη (27.11.2018) από τα τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν ανοιχτό το φέρετρο του 77χρονου Μπερτολούτσι στο εσωτερικό εκκλησίας στη Ρώμη.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ κινηματογραφιστής, του οποίου οι διακρίσεις περιλαμβάνουν το αμφιλεγόμενο δράμα του 1972 Τελευταίο Ταγκό στο Παρίσι, απεβίωσε στην ιταλική πρωτεύουσα μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Είχε αποχωρήσει από το προσκήνιο για αρκετά χρόνια μετά από μία αποτυχημένη χειρουργική επέμβαση στη μέση το 2003, η οποία τον άφησε σε αναπηρικό καροτσάκι.

Η τελευταία του ταινία, Me and You, έκανε πρεμιέρα στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Κανών το 2012.

Εκτός από τα δύο Όσκαρ, η συνεργασία του με τον αστέρα του Χόλιγουντ Μάρλον Μπράντο και τη Μαρία Σνάιντερ για το προκλητικό Τελευταίο Ταγκό στο Παρίσι εκτόξευσε τη φήμη του εξαιτίας των σκηνών πρωκτικού σεξ και του κινηματογραφικού βιασμού της πρωταγωνίστριας.


Μεγάλο μέρος της διαμάχης της ταινίας επικεντρώθηκε εκεί, με τον Μάρλον Μπράντο να χρησιμοποιεί το βούτυρο ως λιπαντικό σε μία από τις πιο περίεργες ερμηνείες της καριέρας του.

Η ταινία απαγορεύτηκε στην Ιταλία το 1972 και δεν προβλήθηκε παρά μόνον το 1987. Η υπόθεση έφτασε μάλιστα στο ανώτατο ποινικό δικαστήριο, το 1976 το οποίο διέταξε να κατασχεθούν και να καταστραφούν όλες οι κόπιες!

Ωστόσο, το αριστούργημα του Μπερτολούτσι θεωρείται ο Κονφορμίστας, όπου ο μαρξιστής σκηνοθέτης μεταφέρει στο σινεμά σημαντικά ψήγματα της πολιτικής του ιδεολογίας.

Παρά τη συνεργασία με διεθνείς αστέρες, υπερασπίστηκε πάντα το δικό του στυλ κινηματογράφου ενάντια στις πιέσεις της αμερικανικής βιομηχανίας.

“Όταν πρόκειται για τον εμπορικό κινηματογράφο, έχω την παράξενη ευχαρίστηση να αισθάνομαι ότι είμαι από μια άλλη φυλή”, δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera το 1990.

Για την προσφορά του τιμήθηκε στο φεστιβάλ ταινιών των Κανών το 2011.

Οι ταινίες του έφεραν, επίσης, το αποτύπωμα των εμπειριών του σκηνοθέτη στην ψυχανάλυση που ήταν ο τρόπος του να επικοινωνεί με το κοινό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, οι λεπτομέρειες της κηδείας του δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, και αναμένεται να γίνουν γνωστές τις επόμενες ημέρες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.