ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Συγκίνησε ο Τίτος Πατρίκιος επιστρέφοντας στη Βαρβάκειο από την εποχή που ήταν μαθητής (φωτο)

Συγκίνησε ο Τίτος Πατρίκιος επιστρέφοντας στη Βαρβάκειο από την εποχή που ήταν μαθητής (φωτο)

Ο Τίτος Πατρίκιος επέστρεψε στη Βαρβάκειο Σχολή, εκεί που κάποτε ήταν μαθητής.

Η Βαρβάκειος Πρότυπος Σχολή είναι ένα από τα αρχαιότερα σχολεία της Ελλάδας που λειτουργούσε επί της Αθηνάς στη Βαρβάκειο αγορά. Άρχισε να λειτουργεί το 1860 σε κτήριο που χτίστηκε με δαπάνη του εθνικού ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη, προς τιμή του οποίου ονομάστηκε η Σχολή.

Το πρώτο αυτό κτήριο στέγαζε τη Σχολή μέχρι και το 1944, οπότε και υπέστη μεγάλες καταστροφές κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών το 1944.

Πολλοί σημαίνοντες Έλληνες υπήρξαν μαθητές της Βαρβακείου Σχολής, όπως ο Άγιος Νεκτάριος (προστάτης της σχολής από το 2000), ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης, ο Φρέντυ Γερμανός, ο Χρίστος Παπακυριακόπουλος, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Σίμος Β. Κεδίκογλου, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ο Σταύρος Δήμας, o Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο Αλέξανδρος Παπάγος, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, , ο Φίλιππος Δρακονταειδής, ο Ιωάννης Κονδυλάκης, ο Γεώργιος Δροσίνης, ο Γιάγκος Πεσμαζόγλου, ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο Αντώνης Σαμαράκης, ο Κώστας Αξελός, ο Τίτος Πατρίκιος, ο Αλέξανδρος Σχινάς, ο Γεώργιος Στανωτάς, ο Δημήτρης Μητρόπουλος και άλλοι.
Επίσης, σημαντικά ονόματα της Εκπαίδευσης δίδαξαν στη Βαρβάκειο, όπως οι Πέτρος Τόγκας, Αλκίνοος Μάζης, Αχιλλέας Τζάρτζανος, Ιωάννης Μαργαζιώτης, Ευάγγελος Κοφινιώτης, Παναγιώτης Ζερβός.

Σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, μαζί με τον μαθητή της Βαρβακείου ποιητή και πεζογράφο Τίτο Πατρίκιο τίμησαν την πρώτη Βαρβάκειο Σχολή τοποθετώντας μία πλάκα που γράφει «Με δωρεά του Εθνικού Ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη, εδώ, στο τετράγωνο που ορίζουν οι οδοί Αρμοδίου, Αριστογείτονος, Αθηνάς και Σωκράτους, ανεγέρθηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Παναγιώτη Κάλκου το νεοκλασικό κτήριο του Βαρβακείου Λυκείου. Το σχολείο λειτούργησε εδώ από το 1864 μέχρι το 1944».

Τo παρών στην εκδήλωση έδωσαν μαθητές της Σχολής και πλήθος Αθηναίων.

Σε μία συγκινητική ομιλία, ο Τίτος Πατρίκιος, χαιρέτισε τους Αθηναίους και θυμήθηκε ότι το ‘40 -’41 που πήγαινε σχολείο στη Βαρβάκειο, εν μέσω ενός βαρύ χειμώνα, μαζί με τους συμμαθητές του βλέπανε παντού νεκρούς από την πείνα και το κρύο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.