ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Το χαμόγελο της Μόνα Λίζα – Τι αποκαλύπτουν οι ερευνητές για το μυστήριο

Το χαμόγελο της Μόνα Λίζα – Τι αποκαλύπτουν οι ερευνητές για το μυστήριο

Πρόκειται ίσως για το πιο γνωστό έργο τέχνης παγκοσμίως, ωστόσο, το πρόσωπο που απεικονίζει αποτελεί ένα άλυτο μυστήριο εδώ και αιώνες.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών που μελέτησε το περίφημο χαμόγελο της Μόνα Λίζα, κατέληξε στο τι κρύβεται πίσω από το μυστήριο μειδίαμα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τους οποίος επικαλείται δημοσίευμα της Sun, το ελαφρώς στραβό χαμόγελο είναι ψεύτικο και βεβιασμένο.

«Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι η έκφραση ευτυχίας υπάρχει μόνο από την αριστερή πλευρά. Σύμφωνα με ορισμένες θεωρίες της συναισθηματικής νευροψυχολογίας, ερμηνεύσαμε το ασσύμετρο χαμόγελο της Μόνα Λίζα ως ένα μη γνήσιο χαμόγελο, κάτι που συμβαίνει όταν το υποκείμενο ψεύδεται», ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι.

Κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφότου ρώτησαν 42 εθελοντές, στους οποίους παρουσίασαν δύο επεξεργασμένες εικόνες του χαμόγελου της Μόνα Λίζα, είτε της αριστερής είτε της δεξιάς πλευράς.

Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες (92,8%) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αριστερό μισό φανέρωνε ευτυχία. Αυτό διαφέρει εντυπωσιακά από τα συμπεράσματα για τη δεξιά πλευρά, καθώς οι εθελοντές αντιλήφθηκαν μια ουδέτερη έκφραση ή μια έκφραση αηδίας, ακόμα και θλίψης.

Η έρευνα ισχυρίζεται επίσης ότι σε αντίθεση με ένα γνήσιο χαμόγελο, το οποίο κάνει τους μυς γύρω από τα μάτια να συστέλλονται, αυτοί δεν φαίνονται να λειτουργούν στο πορτρέτο της Μόνα Λίζα.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας υπάρχει μια απλή εξήγηση. Ότι απλώς χαμογελά έτσι φανερώνοντας «ψεύτικη χαρά» επειδή καθόταν ακίνητη για ώρες την ώρα που τη ζωγράφιζαν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μια άλλη θεωρία εκτιμά πως το χαμόγελο περνά κρυφά μηνύματα, όπως το ότι πρόκειται για αυτοπροσωπογραφία του Ντα Βίντσι ή πως απεικονίζει μια νεκρή γυναίκα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.