Ο πράκτορας του FBI που συμβουλεύτηκε μανιακούς δολοφόνους – Ο Τζον Ντάγκλας που χρεώνεται τον όρο «serial Killers»

Ο πράκτορας του FBI που συμβουλεύτηκε μανιακούς δολοφόνους – Ο Τζον Ντάγκλας που χρεώνεται τον όρο «serial Killers»

«Αν επιθυμείτε να μάθετε για το βίαιο έγκλημα, μιλήστε με τους ειδικούς: Τους εγκληματίες που διαπράττουν βιασμούς, τους πυρομανείς και τους κατά συρροήν δολοφόνους».

Ο Τζον Ντάγκλας θεωρείται από πολλούς, υπεύθυνος για την ορολογία «κατά συρροή δολοφόνος» αλλά και για τη δημιουργία του «ψυχολογικού προφίλ του εγκληματία». Μέσα από αμέτρητες συνεντεύξεις με στυγνούς δολοφόνους ο Ντάγκλας συμπέρανε ότι υπήρχε ένα κοινό μοτίβο.

Όλοι οι κατά συρροή δολοφόνοι είχαν με κάποιο τρόπο κακοποιηθεί στην παιδική τους ηλικία. Πολύ συχνά υπήρχε το δίπολο αγάπης-μίσους μόνο με τη μητέρα τους ή μη με μία γυναικεία παρουσία. Μετά από πολλές ώρες συνεντεύξεων, ο Ντάγκλας αναγνώρισε στον κατά συρροή δολοφόνο ένα «κοινό τρίγωνο». Όλοι οι δολοφόνοι «έβρεχαν» το κρεβάτι τους, ακόμη και σε μεγάλη ηλικία.

Σε όλους άρεσε να ανάβουν φωτιές, και όλοι είχαν αποκτήσει μία σαδιστική συμπεριφορά απέναντι σε ζώα. «Μοιάζει όλοι οι κατά συρροή δολοφόνοι να έχουν διαβάσει το ίδιο βιβλίο και εμφανίζουν τα ίδια σημάδια συμπεριφοράς» ήταν το συμπέρασμά του. Ο Ντάγκλας με την μεθοδολογία και την επιμονή του, είχε φέρει επανάσταση στην σκιαγράφηση του χαρακτήρα των κατά συρροή δολοφόνων.

Ο νεότερος εκπαιδευτής στο FBI Στα πρώτα επτά χρόνια της καριέρας του, είχε ερευνήσει περισσότερες από 800 περιπτώσεις ανθρωποκτονίας. Τα συμπεράσματα της μελέτης του έδειχναν πολλά για τις μεθόδους των εγκληματιών αλλά ακόμη ήταν μακριά από την μεγάλη του καινοτομία στην αστυνομική έρευνα. Σε συνεργασία με έναν συνάδελφό του στο FBI, που ήταν ειδικός στην επιστήμη της «συμπεριφοράς», επισκέπτονταν πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, παραδίδοντας σεμινάρια σε Αστυνομικά Τμήματα. Ανάμεσα στα μαθήματα που έδινε στα Αστυνομικά τμήματα είχε και τον χρόνο να επισκέπτεται τις φυλακές, αρκεί να υπήρχαν κρατούμενοι που είχαν διαπράξει εγκλήματα κατά συρροή.

Παράλληλα, ήταν μια εποχή που η Αμερική είχε συγκλονιστεί από τα στυγερά εγκλήματα περιβόητων εγκληματιών, όπως ο Τσαρλς Μάνσον και ο «Γιος του Σαμ«. Ο Τζον Ντάγκλας, κατάλαβε τότε ότι έπρεπε να αλλάξει ο τρόπος προσέγγισης εξιχνίασης των δολοφονιών. Στα 25 χρόνια υπηρεσίας στο FBI, ο Τζον Ντάγκλας θεωρείται καινοτόμος στην εξιχνίαση δολοφονιών/YouTube Στην πηγή του κακού Η διαφορά του Ντάγκλας σε σχέση με τους υπόλοιπους αστυνομικούς και πράκτορες του FBI ήταν καθοριστική. Θεωρούσε πως οι μανιακοί δολοφόνοι δεν ήταν τέρατα που έπρεπε να ξεχαστούν στο κελί μιας φυλακής, αλλά μία αστείρευτη πηγή γνώσεων και διορατικότητας.

Άλλωστε ποιος θα μπορούσε να κατανοήσει καλύτερα και να αποκρυπτογραφήσει τα συγκεκριμένα εγκλήματα από ότι οι εγκληματίες; Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ντάγκλας, κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του ’70 και του ’80 υπήρχαν, τουλάχιστον πενήντα κατά συρροή δολοφόνοι, οι οποίοι δρούσαν σε πολλά μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Ντάγκλας στα χρόνια που εργαζόταν ως πράκτορας του FBI συμβουλεύτηκε τους πιο διαβόητους δολοφόνους που είχαν σκορπίσει τρόμο σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Τεντ Μπάντι/ University of Kentuky Ο «θηρευτής» των μανιακών δολοφόνων .

Ο Ντάγκλας συνάντησε και «συμβουλεύτηκε» τους πιο διαβόητους δολοφόνους που είχαν σκορπίσει τρόμο σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σταδιακά κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Μάλιστα στην περίπτωση του Γκάρι Ριτζγουέι που έμεινε γνωστός ως «Τhe Green River Killer» ο Ντάγκλας ζήτησε τη βοήθεια από τον Τέντ Μπάντι, δολοφόνο νεαρών γυναικών και νεκρόφιλο. Ο Μπάντι του είπε ότι ο δολοφόνος πολύ πιθανόν να επέστρεφε στο μέρος που όπου είχε πετάξει τα πτώματα, για να έχει σεξουαλική επαφή με τα θύματα. Για αυτό το λόγο η αστυνομία έπρεπε να χαρτογραφήσει και να περιμένει στον τόπο του εγκλήματος. Η συμβολή του Μπάντι ήταν καθοριστική. Έτσι συνελήφθη ο Ρίτζγουεϊ. Ένας κλασικός αστυνομικός νους, ποτέ δεν θα σκεφτόταν την ακραία νεκρόφιλη συνήθεια του δράστη. Ο Μπάντι όμως απλά περιέγραψε τι θα έκανε ο ίδιος. Το έργο του Ντάγκλας έγινε αφορμή για να γυριστούν στην Αμερική πολλές αστυνομικές σειρές και ταινίες βασισμένες στη μεθοδολογία του. «Έτερος Εγώ-Χαμένες Ψυχές». Το αστυνομικό θρίλερ Στην Ελλάδα για πρώτη φορά η COSMOTE TV, παρουσιάζει ένα αστυνομικό θρίλερ οκτώ επεισοδίων, στα πρότυπα μεγάλων ποιοτικών παραγωγών. Το «Έτερος Εγώ-Χαμένες Ψυχές» παρουσιάζει μία σειρά δολοφονιών που ακολουθούν τους άθλους του Θησέα.

Ο εκκεντρικός καθηγητής εγκληματολογίας Δημήτρης Λαϊνης (Πυγμαλίων Δαδακαρίδης) καλείται από τις αστυνομικές αρχές προκειμένου να βρει τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις δολοφονίες, να αποκρυπτογραφήσει τη σημασία των συμβόλων του Θησέα και να βοηθήσει την αστυνομία να εντοπίσει τον serial killer. Από την πλευρά των αρχών, την υπόθεση αναλαμβάνει ο προϊστάμενος του τμήματος ανθρωποκτονιών Απόστολος Μπαρασόπουλος (Μάνος Βακούσης) και ο αστυνόμος Παντελής Σκλαβής (Πέτρος Λαγούτης).

Στον ρόλο του ψυχιάτρου Φίλιππου Λαζαρίδη και Διευθυντή της Πρότυπης Ψυχιατρικής Κλινικής, συναντάμε τον Άκη Σακελλαρίου, ενώ η Βίκυ Παπαδοπούλου υποδύεται τη δημοσιογράφο Χριστίνα Στεργίου, που καλύπτει την υπόθεση. Στη σειρά συμμετέχουν, επίσης, οι ηθοποιοί: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Βασίλης Ρίσβας, Κατερίνα Διδασκάλου και Σπύρος Παπαδόπουλος. Το σενάριο του «Έτερος Εγώ-Χαμένες Ψυχές», είναι μια ιδέα των Σωτήρη Τσαφούλια και Παναγιώτη Ιωσηφέλη. Παράλληλα, ο Σωτήρης Τσαφούλιας υπογράφει τη σκηνοθεσία, ενώ το σενάριο το συνυπογράφει ο ίδιος σε συνεργασία με την Κατερίνα Φιλιώτου. Η σειρά βασίζεται στο βραβευμένο (Βραβείο Κοινού στα Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, LAGFF και LIEGE και Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Εθνών στην Ταορμίνα της Ιταλίας) αστυνομικό θρίλερ «Έτερος Εγώ» του Σωτήρη Τσαφούλια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.