«Διδυμότειχο Μπλουζ»: Το τραγούδι που άλλαξε τη ζωή του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα – Ήθελε να παρατήσει τη μουσική (βίντεο)

«Διδυμότειχο Μπλουζ»: Το τραγούδι που άλλαξε τη ζωή του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα – Ήθελε να παρατήσει τη μουσική (βίντεο)

«Το ΄76 λίγο πριν να φέξει πήρα ένα πλοίο άσπρο σαν ψυγείο σαν νοσοκομείο Το ’76 σαν χοντρό αστείο κρύο χειρουργείο το εθνικό θηρίο μ’ έστειλε στη Χίο». Με αυτούς τους στίχους αρχίζει το τραγούδι του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και του Γιώργου Νταλάρα «Διδυμότειχο Μπλουζ» σε στίχους του Γιάννη Μπαχ Σπυρόπουλου, που κυκλοφόρησε το 1991 και σημείωσε τεράστια επιτυχία.

Ο δίσκος έγινε χρυσός με 35 χιλιάδες πωλήσεις. Τη μουσική έγραψε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο οποίος έκανε τότε την εκκίνηση στη σόλο καριέρα. Όπως είχε πει σε συνέντευξή του στο περιοδικό «ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ», λίγο πριν κυκλοφορήσει το τραγούδι, ήταν έτοιμος να παρατήσει τη μουσική και να εγκατασταθεί μόνιμα στον Βόλο…

Ο Μαχαιρίτσας, πριν ασχοληθεί με το τραγούδι, δούλευε στη δισκογραφική Minos ως κούριερ πωλήσεων. Όπως είχε γράψει ο Μάκης Μάτσας στο βιβλίο του «Πίσω από τη Μαρκίζα, 40 χρόνια ελληνικής μουσικής όπως την έζησα»:

«Τον θυμάμαι χαρακτηριστικά: ένας ατίθασος και απείθαρχος νεαρός, που ήταν αδύνατον να συμμορφωθεί με τους κανόνες και τα ωράρια. Σχεδόν κάθε μέρα είχε και έναν καβγά με τον διευθυντή πωλήσεων, τον Βασίλη Μιχαηλίδη», ο οποίος τον απέλυσε από τη δουλειά. Όταν ο Μαχαιρίτσας επέστρεψε στη δισκογραφική εταιρεία ως τραγουδιστής ήθελε να ξεκινήσει σόλο καριέρα. Αρχικά κυκλοφόρησε τον δίσκο «Ο μ’αγαπάς και η σ’αγαπώ» , ο οποίος δεν σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία. Το 1991 παρουσίασε στην εταιρεία Minos το «Διδυμότειχο μπλουζ», το οποίο εμπνεύστηκε από τα χρόνια του στον στρατό: Όπως είχε πει: «Το τραγούδι αυτό είναι βιογραφικό και αφορά την προσωπική μου ιστορία στο στρατό. Την διηγούμουνα μια μέρα στον Γιάννη Μπαχ Σπυρόπουλο και τ’ απόγευμα μου την έφερε σε στίχους! Ετοίμασα το δίσκο και περίμενα ότι θα κάνει κάποια επιτυχία ένα άλλο τραγούδι, το “Σε στιλ να μη ξεχνιόμαστε”.

Όταν όμως ολοκληρώθηκε το “Διδυμότειχο Blues” και το τραγούδησα μαζί με τον Νταλάρα, είδα τις αντιδράσεις όλων στην εταιρεία, που έλεγαν ότι με το τραγούδι αυτό θα γίνει της κακομοίρας! Το είχε καταλάβει ο Μάτσας! Είχε και τρομερές εμπειρίες βέβαια αυτός. Εγώ δεν περίμενα τίποτα και γι’ αυτό ήμουν κι ελεύθερος. Κι όμως, ήταν καταιγιστική η επιτυχία του. Το “Διδυμότειχο Blues”, τώρα, μετά από τόσα χρόνια, το καταλαβαίνω, είναι ένα διαχρονικό τραγούδι κι ένα τραγούδι που δεν ξεφτίζει με τίποτα».

Ο Μάτσας και ο συνεργάτης του, Ηλίας Μπενέτος, κατάλαβαν αμέσως ότι θα γινόταν επιτυχία. Ωστόσο, ήταν αντίθετοι με την επιλογή του να το τραγουδήσει μαζί με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και επέμεναν να το ερμηνεύσει με τον Νταλάρα. Όπως είχε πει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας στον Μιχάλη Τσαντίλα σε συνέντευξή του στον «ΟΡΦΕΑ»: «Εγώ σκεφτόμουν να το πει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Αυτός δεν κατάλαβε τι έλεγα εγώ και τελικά το είπε ο Νταλάρας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το τραγούδι έγινε τεράστια επιτυχία και ο Μαχαιρίτσας διεύρυνε το κοινό του στο χώρο της ροκ μπαλάντας. Υπήρχαν και αντιδράσεις από τον τότε δήμαρχο Διδυμοτείχου, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για τον στίχο: «Διδυμότειχο μπλουζ τρύπα στη γεωγραφία / Διδυμότειχο μπλουζ αδειανή φωτογραφία». Όπως υποστήριζε: το Διδυμότειχο δεν είναι «τρύπα στη γεωγραφία» κι «αδειανή φωτογραφία». Τελικά, οι δύο πλευρές τα βρήκαν όταν ο Μαχαιρίτσας έδωσε κοινή συναυλία με τον Νταλάρα στο Διδυμότειχο. Άλλωστε το θέμα δεν ήταν η πόλη αλλά η θητεία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.