«Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη» στο Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας

«Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη» στο Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας

Ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες σκηνοθέτες, ο Δήμος Αβδελιώδης, τολμά να παρουσιάσει για πρώτη φορά το έργο του Πλάτωνα στην αυθεντική μορφή του.

Ακούγεται ριψοκίνδυνο –και πιθανόν είναι. Η αναμέτρηση με το μνημειώδες έργο του Πλάτωνα αποτελεί μεγάλο ρίσκο για μεταφραστές και φιλολόγους, πόσο μάλλον για έναν σκηνοθέτη που καλείται να αποκαλύψει τις έννοιες κάτω από τις λέξεις, να λειτουργήσει ως όχημα για το ύφος και το ήθος του κειμένου.

Και ποιου κειμένου; Του μοναδικού ίσως μη διαλογικού έργου του Πλάτωνα του 397 π.Χ. που αποτελεί την κορυφαία έκφραση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και ταυτόχρονα επισημαίνει την αρχή του τέλους του.

Η παράσταση «Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη» που παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας στο πλαίσιο της καλοκαιρινής περιοδείας του είναι η πρώτη του είδους της. Λόγω της ιδιαιτερότητάς της, θα παρουσιαστεί σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα με την υποστήριξη του Σωματείου «Διάζωμα».

Το εγχείρημα του ΚΘΒΕ με οδηγό τον Δήμο Αβδελιώδη είναι η πιο ενδιαφέρουσα θεατρική πρόταση της καλοκαιρινής σεζόν από ελληνικής πλευράς. Στόχος του σκηνοθέτη είναι «να αφουγκρασθούμε και να νιώσουμε βιωματικά τα αισθήματα και το ήθος του Σωκράτη» μέσα από την εκφορά του ίδιου του αρχαίου κειμένου με τη χρήση, φυσικά, υπέρτιτλων που θα λειτουργούν συμπληρωματικά για την κατανόηση του έργου.

Η σκηνοθεσία τονίζει τον τελετουργικό χαρακτήρα του κειμένου. Οι δύο ηθοποιοί υπηρετούν τον πλατωνικό λόγο σε ένα λιτό σκηνικό όπου κυριαρχεί μία κλεψύδρα σε ένα πατάρι.

Οι πρόβες για το έργο άρχισαν τον Μάιο του 2012 και η μέθοδος που ακολουθήθηκε για τη διδασκαλία του κειμένου είναι επινόηση του σκηνοθέτη.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Διδασκαλία αρχαίου κειμένου, μετάφραση, σκηνικός χώρος, σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης

Εικαστική παρέμβαση : Αριστείδης Πατσόγλου

Σκηνογραφικός σχεδιασμός κλεψύδρας: Κώστας Κοτσανάς

Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Ζάρρα

Οργάνωση παραγωγής: Αθηνά Σαμαρτζίδου

Διανομή (με σειρά εμφάνισης)

Βασίλης Καραμπούλας (Σωκράτης), Θανάσης Δισλής(Μέλητος)

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη» από το ΚΘΒΕ, Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας, 19 Αυγούστου, στις 20.00.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.