ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Κάτω από την σκιά της Ακρόπολης «ανοίγει» το «Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα»

Κάτω από την σκιά της Ακρόπολης «ανοίγει» το «Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα»

Το «Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Λόρκα σε σκηνοθεσία του Ένκε Ένκε Φεζολλάρι

επιστρέφει -στις 7 Σεπτεμβρίου- για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στην πιο όμορφη αυλή της Αθήνας κάτω από την Ακρόπολη. Στο Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης στην Πλάκα.

Η παράσταση μας μεταφέρει στην Ανδαλουσία. Μετά την κηδεία του άνδρα της, η 60χρονη Μπερνάρντα Άλμπα, επιβάλλει στις πέντε κόρες της της πολύχρονο κατ’οίκον εγκλεισμό λόγω πένθους. Σε ένα σπίτι, χωρίς αντρική παρουσία, εισβάλλει ο ερωτας και τα ανατρέπει όλα… Μία βαλκανική τραγωδία εννέα γυναικών, με αέρα αλμοδοβαρικό.

«Σε μια ισχνή δημοκρατία, όπου περισσεύουν τα μνημόνια και οι δογματικές, δίχως καμιά πίστη στο συνάνθρωπο, διατυπώσεις, Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα δεν είναι ένα έργο, που απλά μπορεί να μας αφορά, είναι ο κόσμος μέσα στον οποίο ζούμε.

Η Μπερνάρντα, η Αδέλα, η Πόνσια, η Μαρτύριο, η Ανγκούστιας, η Αμέλια, η Μαγδαλένα, η Προυντένσια κι ο πανταχού παρών, και γι’ αυτό απών, Πέπε, είναι σάρκα από τη σάρκα μας. Μιλούν τη λογοκριμένη γλώσσα μας, ενώ η στεγνή, από τη στέρηση και τον εγκλεισμό, όψη τους καταμαρτυρά όσα οι λέξεις κρύβουν. Από τη μια κοινωνία σε κρίση, ας πούμε, την ισπανική, τις μέρες του ’36 λίγο πριν το πραξικόπημα, στην ελληνική κοινωνία του 2015. Από το δυτικό άκρο της Μεσογείου, έως τις απότομες ακτές της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας, από τις ορκισμένες παρθένες της Αλβανίας έως τις ηρωίδες του Αλμοδόβαρ, οι ίδιες ακούραστες νότες, οι ίδιες υγρές και μεστές φωνές, οι ίδιες υποσχέσεις και το ίδιο σκληρό παιχνίδι με το θάνατο.

Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα είναι μια ανδαλουσιανή τραγωδία, με άλλα λόγια μια βαλκανική τραγωδία, που λαμβάνει χώρα στις εσχατιές του πολιτισμένου κόσμου. Η άνυδρη και διψασμένη γη, καθρεφτίζεται στα στερημένα από έρωτα γυναικεία πρόσωπα του έργου. Αφόρητη ζέστη δοκιμάζει τα όρια της ύπαρξης τους σε εγκλεισμό, ενώ μια πιθαμή έξω από το σπίτι – φυλακή, μοιάζει να απλώνεται ένα σύμπαν διαποτισμένο από αισθησιακές μουσικές και οσμές, κάθιδρων από το χορό, σωμάτων, που δεν παύουν ποτέ να ερωτεύονται. Αλήθεια ή ψέματα; Μια φαντασίωση που στήνει μοιραίες παγίδες στα θύματά της, ή μια αλήθεια, που όμως η κατάκτησή της χρειάζεται τόλμη και πόθο ή, ακόμα καλύτερα, duente;», σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστσης Ένκε Φεζολλάρι

Η μετάφραση του έργου φέρει την υπογραφή της Μαρίας Σκαφτούρα. Τα κοστούμια και η επιμέλεια του σκηνικού είναι της Χριστίνας Κωστέα.

Ερμηνεύουν: οι Δώρα Στυλιανέση (Μπερνάρντα Άλμπα), Μαρία Σκαφτούρα (Πόνθια), Αντιγόνη Κουλουκάκου (Ανγκούστιας),  Ελεονώρα Αντωνιάδου (Αδέλα),  Δανάη Παπουτσή (Μαρτίριο), Αγάπη Παπαθανασιάδου (Μαγκνταλένα), Βέφη Ρέδη (Μαρία Χοσεφα), Φρύνη Θετάκη (υπηρέτρια), Ξανθή Κρανίδη (Αμέλια).

Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου, Ημέρες Παραστάσεων:  Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη

Έως 1η Οκτωβρίου, Εξαιρούνται οι ημερομηνίες 16/9 και 24/9 που δε θα πραγματοποιηθούν οι παραστάσεις , Ώρα Έναρξης: 21.30, Τιμές Εισιτηρίων:    10 € (γενική είσοδος), 5 € (μειωμένο για φοιτητές, σπουδαστές)

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης & Δράσης, Bρυσακίου 17, Πλάκα, Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210 3210179.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.