Ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ κατέθεσε μήνυση κατά της παράστασης «Jesus Christ Superstar»

Ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ κατέθεσε μήνυση κατά της παράστασης «Jesus Christ Superstar»

Μήνυση κατά των συντελεστών της παράστασης «Jesus Christ Superstar» κατέθεσε ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, για παράβαση των άρθρων 198 και 199 του Ποινικού Κώδικα για κακόβουλη βλασφημία και καθύβριση θρησκεύματος.

Η πρεμιέρα της παράστασης «Jesus Christ Superstar» έγινε την Παρασκευή στις 9 Φεβρουαρίου, στο θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ και παρουσιάζει τον Ιησού Χριστό ως μέλος της κοινότητας των «χίπις».

Το πρωί της Παρασκευής, ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ τηλεφώνησε στο γραφείο της κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, κατήγγειλε την έναρξη της παράστασης αυτής, εξήγησε το βλάσφημο χαρακτήρα του περιεχομένου της και ζήτησε την ανάληψη από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κάθε απαραίτητης ενέργειας προς άμεση διακοπή της παράστασης αυτής.

Το βράδυ της Παρασκευής, και αφού η παράσταση αυτή ξεκίνησε, ο Μητροπολίτης Κυθήρων προχώρησε στην κατάθεση μήνυσης μετά συνοδευτικών εγγράφων σε αρμόδια αστυνομική Αρχή. Την ιδία ημέρα υποβλήθηκαν και άλλες τρεις μηνύσεις, δύο εκ μέρους δικηγόρων Αθηνών και μία εκ μέρους κληρικού.

Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: Χρονίζουσα υστέρηση της ελληνικής έννομης τάξης

Τη μήνυση του μητροπολίτη Κυθήρων κατά των συντελεστών της θεατρικής παράστασης «Jesus Christ Superstar» σχολιάζει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) κάνοντας λόγο για «χρονίζουσα υστέρηση της ελληνικής έννομης τάξης».

Όπως επισημαίνει, οι επίμαχες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα «δεν τιμωρούν τη διακινδύνευση της κοινωνικής ειρήνης αλλά την προσβολή σε βάρος του Θεού, σαν να είχε καν ανάγκη τέτοιας προστασίας. Αλλά και η υπεράσπιση αυτών των διατάξεων με επίκληση της κοινωνικής ειρήνης είναι εξόφθαλμα υποκριτική, καθώς όσοι προβάλλουν τέτοια επιχειρήματα είναι, εν τέλει, οι ίδιοι που υποδαυλίζουν τα θρησκευτικά πάθη».

Και συμπληρώνει: «Η ελευθερία του λόγου και της τέχνης, σε πείσμα της συνταγματικής κατοχύρωσής της, αποτελεί το επιφανέστερο θύμα αυτής της ποινικής μας ιδιαιτερότητας».

Είναι κατ’ αρχήν παρήγορο, καταλήγει η ανακοίνωση, «ότι με την τελευταία αυτή θεατρική παράσταση έχουν μέχρι στιγμής ασχοληθεί μόνο κληρικοί και όχι αστυνομικοί ή εισαγγελείς», αλλά υπενθυμίζει ότι «ακριβώς το ίδιο συνέβη πρόσφατα στο Παλαιό Φάληρο με το γλυπτό “Φύλαξ”, του οποίου η καταστροφή δεν φαίνεται να αποτέλεσε καν αντικείμενο έρευνας».

Η παράσταση

Το κλασικό, πολυβραβευμένο μιούζικαλ των Andrew Lloyd Webber και Tim Rice, που θεωρείται σταθμός στην ιστορία του θεάματος παγκοσμίως, ανέβηκε στο θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ, σε σκηνοθεσία και απόδοση στα ελληνικά από τη Θέμιδα Μαρσέλλου, με 30 ηθοποιούς, τραγουδιστές – χορευτές επί σκηνής και 10μελή ζωντανή ορχήστρα.

Το ‘’Jesus Christ Superstar’’είναι η πρώτη ροκ όπερα που ανέβηκε στον κόσμο, πρώτα στο Μπρόντγουαιη και μετά στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου με τεράστια επιτυχία. Με τη σύγχρονη γλώσσα του και την πολυβραβευμένη μουσική του, έχει παιχτεί σε 42 χώρες και έχει μεταφραστεί σε 20 διαφορετικές γλώσσες αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές παγκοσμίως. Έχοντας σαρώσει όλα τα βραβεία (Tony, Grammy, Olivier, Bafta, DramaDeskAward, Theatre World Award κ.α.), κερδίζει,με την κινηματογραφική του μεταφορά το 1974, την υποψηφιότητα του στα Όσκαρ και στις Χρυσές Σφαίρες.

Μιλάει στην καρδιά μας για την τελευταία εβδομάδα της ζωής του Χριστού πάνω στη γη «με τον δικό του σύγχρονο τρόπο», όπως αναφέρουν οι συντελεστές.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία – απόδοση: Θέμις Μαρσέλλου

Μουσική διεύθυνση – Διδασκαλία ορχήστρας: Ηλίας Καλούδης

Φωνητική διδασκαλία: Δημήτρης Μπουζάνης

Χορογραφία: Άννα Αθανασιάδη

Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού

Σχεδιασμός video: Κάρολος Πορφύρης

Σκηνική μάχη: Νίκος Ιωαννίδης

Πρωταγωνιστούν:

Ιησούς: Αιμιλιανός Σταματάκης

Iούδας: Ησαΐας Ματιάμπα

Mαρία Μαγδαληνή: Ήβη Αδάμου και η Αντιγόνη Ψυχράμη για συγκεκριμένες παραστάσεις

και ο Νίκος Μουτσινάς στο ρόλο του Ηρώδη

Πιλάτος: Βασίλης Αξιώτης, Καϊάφας: Γιώργος Ζαχαρόπουλος, Aννας: Στέλιος Κέλλερης, Σίμων Ζηλωτής: Κωνσταντίνος Φραντζής, Πέτρος: Μάριος Πετκίδης, στους άλλους ρόλους οι Γιώργος Γιαννίμπας, Απόστολος Κίτσος, Γιάννης Ζαράγκαλης, Αντώνης Βλάχος, Σταύρος Μπέκας, Χάρης Μωσαϊδης, Αιμίλιος Μωσαϊδης, Πέτρος Ιωάννου, Ραφαήλ Κριτούλης, Βαγγέλης Κρανιώτης, Φαίδων Φαρίντ, Μαρία Κοσμάτου, Νία Μπαλάφα, Κατερίνα Κτίστη, Ιωάννα Χυτήρη, Αγγέλα Σιδηροπούλου, Έλενα Στρατηγοπούλου, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη

Ορχήστρα:

Πιάνο – synth – Διέυθυνση ορχήστρας: Ηλίας Καλούδης

Τρομπέτα: Θεοδόσης Σμυρνιός

Ξύλινα πνευστά: Κώστας Στάικος Πιάνο – Synth: Γιώργος Κονής

Πιάνο – Synth: Νικόλας Γουάστωρ

Ηλ. Κιθάρα: Χρήστος Γκάτσος & ακουστική κιθάρα: Γιώργος Κατσαμάκης

Μπάσο: Τάσος Ρούσσης/ Κατερίνα Κώτη

Κρουστά: Γιάννα Παναγοπούλου / Ισίδωρος Θύμης

Τύμπανα: Θάνος Καλοδούκας

Προγραμματισμός πλήκτρων: Ηλίας Καλούδης – Νικόλας Γουάστωρ – Γιώργος Κονής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.