ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Αυτό είναι το πιο σπάνιο και ακριβό βιβλίο στον κόσμο! (φώτο)

Αυτό είναι το πιο σπάνιο και ακριβό βιβλίο στον κόσμο! (φώτο)

Σε μια δημοπρασία υπάρχουν έντυπα έργα που έχουν πουληθεί για εκατομμύρια απλά και μόνο της ιστορικής και πολιτιστικής τους σημασίας. Αλλά ποιο είναι το πιο σπάνιο και ακριβότερο βιβλίο όλων των εποχών που έχει πουληθεί ποτέ;

Από τότε που εφευρέθηκε το πρώτο τυπογραφείο, τα βιβλία έχουν μεγάλη σημασία από μόνα τους, αλλά καθώς ωριμάζουν με τον χρόνο, γίνονται ακόμη πιο πολύτιμα. Όσον αφορά τα βιβλία που είναι χειρόγραφα, λοιπόν θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι είναι σχεδόν ανεκτίμητα.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά τον καθορισμό της χρηματικής και προσωπικής αξίας όταν πρόκειται για ένα βιβλίο. Από την αρχή της ανθρωπότητας, ακόμα, τα ανθρώπινα όντα μετέδιδαν ιστορίες ο ένας στον άλλο με τη μορφή των προφορικών ιστοριών, στη συνέχεια μέσω ζωγραφιών σε σπήλαια και άλλων απεικονιστικών έργων τέχνης, όπως αυτά που φαίνονται στην κεραμική κατά τους αρχαίους ρωμαϊκούς χρόνους και, τελικά, μέσω των γραπτών.

Αυτές οι λέξεις άλλες φορές άλλαξαν ζωές, άλλες τις αντιλήψεις και τις διαδικασίες σκέψης του καθενός, ενώ σίγουρα άφησαν το δικό τους σημάδι στην ιστορία. Όπως συνέβη και με το πιο σπάνιο και ακριβό βιβλίο που έχει πουληθεί ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Αυτό, λοιπόν, δεν είναι άλλο από τη Βίβλο του Γουτεμβέργιου, η οποία εκτυπώθηκε από τον Γουτεμβέρβιο το 1455, και είναι ένα από τα πρώτα βιβλία που εκτυπώθηκαν στην ιστορία της ανθρωπότητας. Με περίπου 180 αντίτυπα τυπωμένα συνολικά, τα περισσότερα από αυτά ήταν σε χαρτί, ενώ μερικά ήταν ακόμη τυπωμένα σε επεξεργασμένο δέρμα μοσχαριού.

Εκτιμάται ότι οι ΗΠΑ έχουν συνολικά 10 αντίγραφα, ενώ η Γερμανία 14, σύμφωνα με την Door County Pulse. Έχοντας τεράστια αξία, τόσο ιστορική όσο και πολιτισμική, μια σελίδα από τη Βίβλο του Γουτεμβέργιου πωλήθηκε για 74.000 δολάρια, ενώ ένας τόμος πουλήθηκε το 1987 σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη για 5,4 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 11,5 εκατομμύρια δολάρια σήμερα), ένα παγκόσμιο ρεκόρ εκείνη την εποχή για το υψηλότερο ποσό που δόθηκε ποτέ για ένα και μόνο βιβλίο.

Η Ρωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή του Λος Άντζελες πούλησε τη Βίβλο σε έναν από τους μεγαλύτερους πωλητές βιβλίων της Ιαπωνίας για να συγκεντρώσει κεφάλαια για την εκπαίδευση περισσότερων κληρικών. Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι ένα ολόκληρο αντίγραφο εκτιμάται ότι σήμερα ανέρχεται συνολικά σε 35 εκατομμύρια δολάρια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.