Αστυνομική λογοτεχνία: πέντε μυθιστορήματα που θα διαβάσετε με κομμένη την ανάσα

Αστυνομική λογοτεχνία: πέντε μυθιστορήματα που θα διαβάσετε με κομμένη την ανάσα

Αστυνομικές ιστορίες με ήρωες μοναδικούς, γενναίους και αδιάφθορους, ιστορίες σύγκρουσής ανάμεσα στο καλό και το κακό, ιστορίες με αγωνία, σασπένς, μυστήριο και ανατροπές. 

Ο ΓΙΟΣ 

 «O ηρωινομανής Σόνι έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη φυλακή. Χάρη στο απόκοσμο χάρισμά του να παρηγορεί, δέχεται με μακαριότητα τις εξομολογήσεις των συγκρατούμενών του, οι οποίοι νιώθουν λυτρωμένοι μετά απ’ αυτές. Κανένας δεν μοιάζει να νοιάζεται πώς ο Σόνι βρίσκει με τόση ευκολία τη δόση του μες στη φυλακή ούτε για ποια εγκλήματα εκτίει ποινή. Ο εθισμός του ξεκίνησε από τότε που ο αστυνομικός πατέρας του προτίμησε να αυτοκτονήσει όταν κατηγορήθηκε για διαφθορά. Τώρα το παιδί αυτό είναι στο επίκεντρο ενός ολόκληρου κυκλώματος συγκάλυψης εγκλημάτων στο οποίο εμπλέκονται σωφρονιστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι και απελπισμένοι ιερείς. Μια συγκεκριμένη όμως εξομολόγηση που θα ακούσει ο Σόνι θα ανατρέψει τα πάντα, γιατί θα του αποκαλύψει τι πραγματικά συνέβη στον πατέρα του».

Μετά τον πολυδιαβασμένο Χάρι Χόλε, έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους ντετέκτιβ στην σύγχρονη αστυνομική λογοτεχνία, ο Τζο Νέσμπο δημιουργεί έναν νέο ακαταμάχητο αντι-ήρωα. Ένα πληγωμένο παιδί που επιστρέφει σαν άγγελος-τιμωρός για να αποδώσει δικαιοσύνη. Ο Νέσμπο επιβεβαιώνει, για μια ακόμη φορά,  ότι είναι ένας συγγραφέας πρώτου μεγέθους, σημείο αναφοράς στη σύγχρονη αστυνομική λογοτεχνία. 

Συγγραφέας: Jo Nesbo 

Μετάφραση: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη 

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 560

Τιμή: 17,60 € 

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΠΤΗΣΗΣ 5403 

«22 Δεκεμβρίου 1980. Το αεροπλάνο που εκτελεί την πτήση 5403 πέφτει στα γαλλοελβετικά σύνορα και τυλίγεται στις φλόγες. 168 από τους 169 επιβάτες σκοτώνονται ακαριαία. Σώζεται μόνο ένα κοριτσάκι τριών μηνών. Δύο οικογένειες το διεκδικούν, και δεν υπάρχει τρόπος να διαπιστωθεί η ταυτότητά του. Έτσι ξεκινάει μια διαμάχη που θα διαρκέσει σχεδόν δύο δεκαετίες. 

Δεκαοχτώ χρόνια αργότερα, ο ιδιωτικός ντετέκτιβ που έχει αναλάβει την υπόθεση η οποία έχει κυριολεκτικά στοιχειώσει τη ζωή του αποφασίζει να αυτοκτονήσει. Πρώτα όμως καταγράφει όλη του την έρευνα, ώστε να την παραδώσει στην άμεσα ενδιαφερόμενη: τη Λιζ-Ροζ ή την Εμιλί, αυτή την κοπέλα που κανένας δεν γνωρίζει ποια είναι και που όλοι αποκαλούν Λιβελούλα. 

Καθώς κάθεται στο γραφείο του και ετοιμάζεται να τραβήξει τη σκανδάλη, ανακαλύπτει ένα στοιχείο που ανατρέπει τα πάντα. Δολοφονείται όμως πριν προλάβει να αποκαλύψει την πολυπόθητη αλήθεια». 

Ένα δυνατό θρίλερ γραμμένο σε καταιγιστικό ρυθμό, γεμάτο αγωνία και δράση. Ο Μισέλ Μπισί, έμπειρος συγγραφέα με μεγάλη εκδοτική επιτυχία στη Γαλλία, γράφει ένα από τα πιο πολυσυζητημένα βιβλία της χρονιάς. Το μυθιστόρημα, προορισμένο να γίνει μπεστ σελερ σε όλο τον κόσμο, μεταφράζεται σε 24 γλώσσες. Περιμένουμε την κινηματογραφική μεταφορά του. 

Συγγραφέας: Michel Bussi

Μετάφραση: Αριάδνη Μοσχονά

Εκδόσεις Κέδρος 

Σελ.: 536 

Τιμή: 17,40 €

ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ 6 

«Η λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην αγάπη και στην εμμονή αποτυπώνεται στο χαρτί, καθώς ο Λέο Ντεμίντοφ αγωνίζεται να ξεμπλέξει τα νήματα μιας ολέθριας συνωμοσίας που απειλεί να καταστρέψει ό,τι αγαπά. Ο Λέο δεν ανήκει πια στη μυστική αστυνομία της Μόσχας. Όταν όμως η γυναίκα του και οι κόρες του προσκαλούνται να συμμετάσχουν σε μια “Περιοδεία Ειρήνης” στη Νέα Υόρκη, κυριεύεται αυτόματα από υποψίες. Μετά την απαγόρευση προς εκείνον να συνοδεύσει την οικογένειά του, ο Λέο, εγκλωβισμένος στην άλλη άκρη του κόσμου, παρακολουθεί ανίσχυρος τα γεγονότα που εκτυλίσσονται καταιγιστικά στη Νέα Υόρκη και τα αγαπημένα του πρόσωπα να παρασύρονται σε μια δίνη πολιτικής συνωμοσίας και προδοσίας με τραγική κατάληξη.

Αποφασισμένος να ανακαλύψει τι ακριβώς συνέβη εκείνη τη μοιραία νύχτα στη Νέα Υόρκη, ο Λέο παίρνει την κατάσταση στα χέρια του. Αποδύεται σε ένα ανθρωποκυνηγητό που θα διαρκέσει δεκαετίες και θα τον παρασύρει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου, από τη Μόσχα μέχρι τα βουνά του σοβιετοκρατούμενου Αφγανιστάν και από εκεί στους σκοτεινούς και επικίνδυνους δρόμους της Νέας Υόρκης, σε μια εναγώνια αναζήτηση του ανθρώπου που γνωρίζει την αλήθεια: του Πράκτορα 6». 

Ο Τομ Ρομπ Σμιθ προκάλεσε αίσθηση μερικά χρόνια πριν με το πρώτο του μυθιστόρημα. Το  «Παιδί 44» συζητήθηκε πολύ, μεταφράστηκε σε 36 γλώσσες, τιμήθηκε με πολλά βραβεία και μεταφέρθηκε με επιτυχία στον κινηματογράφο. Αυτή τη φορά ο πρωταγωνιστής του Σμιθ, ο Λέο Ντεμίντοφ,  ήρωας πολέμου, πιστός και αφοσιωμένος στρατιώτης, θα κάνει τα πάντα για να ξεσκεπάσει την ολέθρια συνωμοσία. Ένα μυθιστόρημα εκπληκτικής έντασης που αποτυπώνει αριστοτεχνικά την κλειστοφοβική ατμόσφαιρα της Σοβιετικής Ένωσης της εποχής του Ψυχρού Πολέμου

Συγγραφέας: Tom Rob Smith 

Μετάφραση: Ουρανία Παπακωνσταντοπούλου 

Εκδόσεις Πατάκη 

Σελ.: 592

Τιμή: 18,80 € 

ΑΙΜΑ ΣΤΟ ΧΙΟΝΙ 

«Ούλαφ Γιόχανσεν: Πληρωμένος δολοφόνος που δεν αντέχει τα ναρκωτικά, δεν έχει την παραμικρή ικανότητα στις ληστείες, δεν μπορεί με τίποτα να χρησιμοποιήσει αυτοκίνητο για να διαφύγει -πάντα κάτι γίνεται και τον καταλαβαίνουν- και δεν μπορεί να αναμειχθεί στην πορνεία, γιατί πολύ απλά ερωτεύεται τις γυναίκες. Ζει μόνος του σε ένα μικρό διαμέρισμα του Όσλο και του αρέσουν πολύ οι ιστορίες. Η ζωή του όλη θα ανατραπεί όταν το αφεντικό του θα του αναθέσει να σκοτώσει τη σύζυγό του. Κορίνα Χόφμαν: Πανέμορφη ξανθιά με βάδισμα αιλουροειδούς, μια μοιραία γυναίκα, που έχει μάθει πάντα να κερδίζει. Ένας πληρωμένος δολοφόνος ερωτεύεται τη γυναίκα του πελάτη του, η οποία τυχαίνει να είναι ο στόχος της αποστολής που αναλαμβάνει». 

 Το τελευταίο βιβλίο του Τζο Νέσμπο  είναι εντελώς διαφορετικό από τα προηγούμενα. Αυτή τη φορά, ο σκληρός και αντισυμβατικός ήρωάς του είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που ζει έξω από τα όρια του νόμου. Ο Ούλαφ αφηγείται σε πολύ προσωπικό τόνο την ιστορία του και καταφέρνει να κρατήσει τον αναγνώστη με κομμένη την ανάσα από την πρώτη φράση («Χιόνι  απαλό σαν βαμβάκι χόρευε κάτω από τους φανοστάτες του δρόμου») μέχρι  την τελευταία («Το χιόνι και το αίμα. Τόσο λευκό. Τόσο κόκκινο. Τόσο παράξενα όμορφο. Έμοιαζε με βασιλικό μανδύα») . Ένα παγκόσμιο μπεστ σέλερ που σύντομα θα μεταφερθεί και στον κινηματογράφο. 

Συγγραφέας: Jo Nesbo

Μετάφραση: Γωγώ Αρβανίτη 

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 224

Τιμή: 12,15 € 

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ 

«Όσλο: Η νορβηγική πρωτεύουσα συγκλονίζεται. Πρώτο θύμα: Η δημοφιλέστερη νορβηγίδα τηλεοπτική σταρ βρίσκεται νεκρή στο σπίτι της, με τη γλώσσα κομμένη και αφημένη στο γραφείο της. Δεύτερο θύμα: Μια πολιτικός της δεξιάς παράταξης βρίσκεται σταυρωμένη στην κρεβατοκάμαρά της, με το Κοράνι χωμένο στο σώμα της. Είναι οι φόνοι αυτοί έργο ενός μανιακού δολοφόνου διασήμων ή μήπως κάποιος προσπαθεί να στείλει ένα μήνυμα; Ο επιθεωρητής της Δίωξης Εγκλήματος Ίνγκβαρ Στούμπο είναι σε άδεια. Η σύζυγός του Ίνγκερ Γιουχάνε Βικ, πρώην προφάιλερ του FBI και συνάδελφός του, μόλις γέννησε το πρώτο τους παιδί. Ξενυχτισμένοι και εξαντλημένοι και οι δυο, απρόθυμα θα εμπλακούν στην υπόθεση. Ο Στούμπο θα ηγηθεί των ερευνών. Η Γιουχάνε θα μείνει στο σπίτι με το παιδί αλλά με το μυαλό της στοιχειωμένο από τους προσωπικούς δαίμονες που ξυπνά η δράση του δολοφόνου. Τι θα συμβεί αν οι χειρότεροι φόβοι της επαληθευτούν;»

Η Αν Χόλτ, μια από τις πιο επιτυχημένες συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας στη Νορβηγία, εισαγγελέας και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης στη χώρα της, γράφει ένα σκοτεινό θρίλερ με καλοδουλεμένους χαρακτήρες. Η αγωνία κορυφώνεται καθώς το ζευγάρι των ερευνητών δεν μπορεί να εντοπίσει το δολοφόνο. Δεν υπάρχει κανένας ύποπτος, δεν υπάρχει κανένα κίνητρο. Βρισκόμαστε μπροστά στο τέλειο έγκλημα; 

Συγγραφέας: Anne Holt 

Μετάφραση: Δ. Παπαγρηγοράκης 

Εκδόσεις Μεταίχμιο 

Σελ. 440

Τιμή: 15,40 € 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.