ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Βιβλία που θα μας ταξιδέψουν και θα μας ξεκουράσουν

Βιβλία που θα μας ταξιδέψουν και θα μας ξεκουράσουν

Μια επιλογή από νέους και παλιότερους τίτλους για εγγυημένη ξεκούραση στις διακοπές μας

Ο χρόνος που διαθέτουμε οι περισσότεροι για το βιβλίο, παραμένει πλέον πολυτελές συνήθειο, καθώς είναι ελάχιστος. Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας κάνουν την ανάγνωση ένα χόμπι δύσκολο. Ευτυχώς οι διακοπές είναι η κατάλληλη στιγμή για την πολυτέλεια του να αφιερώνουμε ώρες διαβάζοντας ένα καλό βιβλίο.

Δείτε παρακάτω τίτλους βιβλίων για όλα τα γούστα που θα σας ταξιδέψουν και θα σας ξεκουράσουν με τις ιστορίες και τις θεματικές τους. 

Αόρατος Φύλακας Redondo Dolores, Εκδόσεις Μέδουσα

Το πτώμα ενός κοριτσιού, το δεύτερο σε ένα μήνα, ανακαλύπτεται στις όχθες του ποταμού Μπαζτάν, σε ένα ζοφερό και απόκοσμο σκηνικό. Πρόκειται για το έργο ενός κατά συρροή δολοφόνου ή ενός πλάσματος βγαλμένου κατευθείαν από τους βασκικούς μύθους; 

Η τριαντάχρονη επιθεωρήτρια Αμάια Σαλαζάρ επιστρέφει στον τόπο της καταγωγής της, ένα γραφικό χωριό στη Χώρα των Βάσκων, σ’ ένα ομιχλώδες, βροχερό, γεμάτο δάση μέρος, όπου οι μύθοι και οι προλήψεις στοιχειώνουν τους κατοίκους του. Διχασμένη ανάμεσα στη λογική και το μεταφυσικό, υποχρεώνεται να αντιμετωπίσει του δικούς της δαίμονες, επιφορτισμένη με την πιο δύσκολη υπόθεση που έχει αναλάβει ως τώρα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Ο προσκυνητής, Terry Hayes, εκδόσεις Διόπτρα

Μια ανώνυμη νεαρή γυναίκα δολοφονείται σε ένα κακόφημο ξενοδοχείο, με τα χαρακτηριστικά του προσώπου και τα αποτυπώματά της να έχουν αλλοιωθεί από οξύ.

Ένας πατέρας αποκεφαλίζεται δημόσια κάτω από τον καυτό ήλιο της Σαουδικής Αραβίας.

Ένας διαβόητος Σύρος βιοτεχνολόγος βρίσκεται δίχως μάτια σε μια χωματερή της Δαμασκού.

Ανθρώπινα αποκαΐδια πάνω σε μια βουνοπλαγιά στο Αφγανιστάν.

Μια συνωμοσία για το μεγαλύτερο έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας.

Ένα μονοπάτι ενώνει όλες τις κουκκίδες. Και μόνο ένας άνθρωπος μπορεί να το διασχίσει.

Ο Terry Hayes είναι βραβευμένος σεναριογράφος και παραγωγός πολυάριθμων ταινιών, ανάμεσά τους οι Ανοιχτοί λογαριασμοί (Payback), Mad Max 2: Εκδικητής πέρα από το νόμο (The Road Warrior ) και Στην άκρη του τρόμου (Dead Calm, με τη Νικόλ Κίντμαν). Ζει στην Ελβετία με τη γυναίκα του Κρίστεν και τα τέσσερα παιδιά τους.

Εξοχικό με πισίνα, Herman Koch, Εκδόσεις Μεταίχμιο 

Η ιστορία ξεκινά το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο δόκτωρ Μαρκ Σλόσερ, η σύζυγος και οι δυο πανέμορφες έφηβες κόρες τους φιλοξενούνται για μια εβδομάδα στο εξοχικό με πισίνα του σταρ της υποκριτικής Ραλφ Μέγιερ. Στην αρχή όλα είναι τέλεια, γύρω από την πισίνα ο Ραλφ, οι δυο του γιοι, η πανέμορφη σύζυγός του Γιούντιτ και οι φίλοι τους απολαμβάνουν τον μεσογειακό ήλιο, ενώ το κρασί ρέει άφθονο. Μια πράξη βίας όμως θα διαταράξει την ειδυλλιακή ατμόσφαιρα και η σκοτεινή πλευρά των πραγμάτων θα αποκαλυφθεί. Κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανέναν πλέον. Οι ιδανικές διακοπές μετατρέπονται σε εφιάλτη.

Λίγους μήνες αργότερα, ο Ραλφ Μέγιερ πεθαίνει. Ιατρικό λάθος ή εγκληματική αμέλεια του γιατρού των πλούσιων και διάσημων Μαρκ Σλόσερ; Μήπως τα γεγονότα του καλοκαιριού κρύβουν την απάντηση γι’ αυτή την τραγωδία;

Ο Χαίντριχ είναι ο εγκέφαλος του Χίμλερ, Laurent Binet, Εκδόσεις Κέδρος

Ο πλήρης τίτλος του ιστορικού θρίλερ του Laurent Binet είναι «HHhH – Himmlers Hirn heisst Heydrich – Ο Χάιντριχ είναι ο εγκέφαλος του Χίμλερ» και όταν κυκλοφόρησε το 2010 στη Γαλλία θεωρήθηκε βιβλίο της χρονιάς. Ο Ράινχαρντ Χάιντριχ, το δεξί χέρι του Χίμλερ και νούμερο δύο στην ιεραρχία των SS, είναι ένα από τα πιο μισητά πρόσωπα στην νεώτερη ιστορία της Ευρώπης.

Παραδόξως είναι και ένα από τα πρόσωπα που έχουν κάνει τα περισσότερα «περάσματα» από ιστορικά μυθιστορήματα που αναφέρονται στη ναζιστική περίοδο. Η αιτία βρίσκεται στη μυστηριώδη φυσιογνωμία του ανδρός που έγινε γνωστός ως «ξανθό κτήνος» και «δήμιος της Πράγας».

Δεξιοτέχνης του βιολιού, καλλιεργημένος, με καταγωγή από μεγαλοαστική οικογένεια, ο Χάιντριχ φέρεται ως ο εγκέφαλος των μεγαλύτερων θηριωδιών, ιδιαίτερα στην Τσεχοσλοβακία όπου εγκαταστάθηκε το 1941, και ο εγκέφαλος πίσω από τον Χίμλερ.

Ο ιππότης των Επτά Βασιλείων, George R. R. Martin, Εκδόσεις Μεταίχμιο 

Ο Ιππότης των Επτά Βασιλείων λαμβάνει χώρα σχεδόν έναν αιώνα πριν από τα γεγονότα του Game of Thrones και περιλαμβάνει τρεις ιστορίες που αποτελούν το προοίμιο του αριστουργήματος του George R. R. Martin με τίτλο Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου. Οι περιπέτειες αυτές, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά συγκεντρωμένες σε έναν τόμο, αφηγούνται γεγονότα από την εποχή που η δυναστεία των Ταργκάρυεν εξακολουθεί να κατέχει τον Σιδερένιο Θρόνο και οι μνήμες από την ύπαρξη της τελευταίας δράκαινας παραμένουν ακόμη ζωντανές.

Ο νεαρός, αφελής, αλλά γενναίος περιπλανώμενος ιππότης σερ Ντάνκαν ο Ψηλός υπερέχει των αντιπάλων του – αν όχι σε πείρα, σίγουρα σε ανάστημα. Στις περιπέτειές του τον συνοδεύει ο μικροσκοπικός του ακόλουθος, ένα αγόρι ονόματι Εγκ – του οποίου το πραγματικό όνομα (και επτασφράγιστο μυστικό) είναι Αίγκον Ταργκάρυεν. Παρόλο που σε ολόκληρο το Γουέστερος δύσκολα θα έβρισκε κανείς πιο απίθανους ήρωες, το μέλλον επιφυλάσσει σε αυτούς τους δύο ένα σπουδαίο πεπρωμένο… καθώς και ισχυρούς εχθρούς, βασιλικές ίντριγκες κι εξωφρενικά κατορθώματα.

Θλιμμένα Αγάλματα, Μ. Κατς Κρέφελ, Εκδόσεις Ψυχογιός

Ο Mίκαελ Κατς Κρέφελ, ευηπόληπτος σεναριογράφος στην Δανία και συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, μας παρουσιάζει την τριλογία του με πρωταγωνιστή τον Τόμας Ράουνσχολτ. Ο Ράουν είναι ένας αστυνομικός σε υποχρεωτική άδεια, μετά την δολοφονία της μνηστής του.

Ακόμα δεν έχει αποδεχτεί το γεγονός, νιώθει υπεύθυνος και έχει ξεπέσει με το μέλλον του να φαντάζει άθλιο. Αλκοολικός και θυμωμένος περνάει τις μέρες του ανάμεσα στο σκάφος του και το μπαρ που συχνάζει. Παράλληλα παρακολουθούμε και την ιστορία της Μάσχια. Η Μάσχια είναι μια όμορφη Λιθουανή που με όνειρο μια καλλίτερη ζωή έρχεται στην Δανία και γίνεται συνοδός πολυτελείας. Η Μάσχια όμως, θα εμπιστευτεί λάθος άτομα που θα την οδηγήσουν στην προσωπική της Οδύσσεια, που εμείς παρακολουθούμε σταδιακά. Η Μάσχια, η σκληρότητα των όσων έζησε, η σταδιακή της κατάπτωση και η αφήγηση της ιστορίας της τόσο με πρωτοπρόσωπη αφήγηση μέσω ημερολογίου, όσο και με τριτοπρόσωπη ήταν απο τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του βιβλίου.

Ο Ράουν θα πισθεί λοιπόν να ερευνήσει την εξαφάνιση της Μάσχια, ως προσωπική χάρη σε έναν φίλο του και έτσι θα ξεκινήσει η διαδικασία αναζήτησης. Όχι μόνο της χαμένης Μάσχια, αλλά και της χαμένης αυτοπεποίθησης και ενέργειας του Ράουν. Κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά καραδοκεί και ένας serial killer. O Σουηδός δολοφόνος μας φανερώνεται σταδιακά και με μικρές δόσεις για να κρατήσει το ενδιαφέρον στην κορυφή. Τα Θλιμμένα Αγάλματα είναι ένα βιβλίο, αντιπροσωπευτικό δείγμα της Βορειοευρωπαικής σκηνής. Διαβάζεται μονορούφι και καταφέρνει να σε ξεγελάσει κάνοντας σου να νομίζεις ότι θα διαβάσεις το μεγαλύτερο κλισέ στην ιστορία της λογοτεχνίας, αλλά το αποφεύγει περίτεχνα. 

Η αυτοκινητιστική λέσχη της Αιγύπτου, Αλαα Αλ-Σουάνι, Εκδόσεις Πατάκη

Δεκαετία του ’40. Η Αίγυπτος βρίσκεται υπό βρετανική κατοχή. Ο Αμπντελαζίζ Χαμάμ, χρεοκοπημένος προύχοντας από την Άνω Αίγυπτο, αναγκάζεται να μετακομίσει στο Κάιρο και να εργαστεί ως αποθηκάριος στην αυτοκινητιστική λέσχη, κτίριο-σύμβολο της διεφθαρμένης μοναρχίας που συνεργάζεται με τους κατακτητές. Εκεί συχνάζει η αφρόκρεμα της κυρίαρχης τάξης, οι αριστοκράτες, οι ξένοι διπλωμάτες, οι αξιωματούχοι.Επικεφαλής τους ο ίδιος ο βασιλιάς, ο οποίος χαρτοπαίζει και διασκεδάζει, και μαζί του ο αμείλικτος αρχιθαλαμηπόλος του, Αιγύπτιος από τη Νουβία, που επιβάλλεται με τον πιο αυταρχικό τρόπο στους υπηρέτες, καταπατώντας κάθε τους δικαίωμα. Έξω από τη λέσχη, η χώρα βρίσκεται σε αναβρασμό και τα εκτός νόμου εθνικιστικά και απελευθερωτικά κόμματα αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους…

Ποιο είναι το τίμημα της επανάστασης και ποιο της υποταγής; Γύρω από αυτό το ερώτημα ουσιαστικά χτίζει ο Ασουάνι το πολυφωνικό του μυθιστόρημα με τους πολλαπλούς αφηγητές. Ένα μυθιστόρημα πλούσιο, πυκνό, γεμάτο δράση, γεγονότα και ανατροπές, όπου οι κοινωνικές συγκρούσεις διασταυρώνονται με τις προσωπικές ιστορίες και όπου η πολιτική εμπλέκεται στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

Ο Ασουάνι επανέρχεται με την Αυτοκινητιστική λέσχη της Αιγύπτου στην πολυχρωμία της αφήγησης του Μεγάρου Γιακουμπιάν για να μιλήσει, μέσα από την ατμόσφαιρα και το πλαίσιο μιας άλλης εποχής, για το σήμερα και για την πάντα επίκαιρη και επιτακτική ανάγκη να επικρατήσει η δημοκρατία και η δικαιοσύνη. 

Η ξανθιά με τα μαύρα μάτια, Μπέντζαμιν Μπλάκ, Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο απαράμιλλος ιδιωτικός ντετέκτιβ του Ρέιμοντ Τσάντλερ επιστρέφει όταν μια γοητευτική νεαρή κληρονόμος τον παρασύρει στην πιο δύσκολη και επικίνδυνη υπόθεση της καριέρας του.

Ο Μπέντζαμιν Μπλακ  ξαναζωντανεύει τον περίφημο ντετέκτιβ για μια νέα περιπέτεια στους κακόφημους δρόμους του Μπέι Σίτι της Καλιφόρνιας. Βρισκόμαστε στις αρχές του 1950, ο Μάρλοου είναι ανήσυχος και μοναχικός όπως πάντα, και η δουλειά έχει κάπως πέσει. Τότε κάνει την εμφάνισή της μια καινούργια πελάτισσα: νέα, όμορφη, και με ακριβά ρούχα, ζητά από τον Μάρλοου να βρει τον πρώην εραστή της, έναν άντρα που τον λένε Νίκο Πίτερσον. Ο Μάρλοου ξεκινά την έρευνά του, αλλά σχεδόν αμέσως ανακαλύπτει ότι η εξαφάνιση του Πίτερσον είναι μόνο η αρχή σε μια σειρά από περίπλοκα γεγονότα.

Σύντομα έρχεται σε σύγκρουση με μία από τις πλουσιότερες οικογένειες του Μπέι Σίτι και αναπτύσσει μια ιδιαίτερη αντίληψη για το πόσο διατεθειμένοι είναι να φτάσουν στα άκρα προκειμένου να προστατεύσουν την περιουσία τους. Μόνο ο Μπέντζαμιν Μπλακ, ένας σύγχρονος δεξιοτέχνης του είδους, θα μπορούσε να γράψει ένα νέο αστυνομικό μυθιστόρημα στο ύφος του Ρέιμοντ Τσάντλερ, που διαθέτει όλη την ατμόσφαιρα και τη γοητεία των πρωτότυπων βιβλίων, παραδίδοντας ταυτόχρονα μια ιστορία που είναι τόσο ξεχωριστή και φρέσκια όσο και η καλύτερη αστυνομική λογοτεχνία του σήμερα.  

Ψίθυροι από το παρελθόν, Λόρεν Γουίλινγκ. Εκδόσεις Ωκεανίδα

Δικηγόρος σε μια μεγάλη νομική εταιρεία του Μανχάταν, όπου προορίζεται για συνεταίρος, η Κλεμεντάιν Έβανς έχει πετύχει σχεδόν όλους τους στόχους που είχε θέσει.

Ξαφνικά διαπιστώνει πως αυτό δεν της φτάνει. Οι ατελείωτες ώρες που περνάει στη δουλειά διαλύουν τον αρραβώνα της και τώρα, μόνη στα τριάντα τέσσερά της, βλέπει να γκρεμίζονται τα πάντα.

Όταν μαζεύεται όλη η οικογένειά της για να γιορτάσει τα γενέθλια της γιαγιάς, που κλείνει τα ενενήντα εννιά, ένας συγγενής αφήνει υπαινιγμούς για κάποιο οικογενειακό μυστικό. Αυτό θα γίνει κι η αφορμή για την Κλέμι να κάνει ένα ταξίδι στο παρελθόν που μπορεί και να της αλλάξει τη ζωή. Από τον κλειστό κύκλο της βρετανικής υψηλής κοινωνίας στους ουρανοξύστες του Μανχάταν κι από κει στους κόκκινους λόφους της Κένιας, βλέπουμε να ξετυλίγεται το μυστικό μιας γυναίκας και μιας οικογένειας…

Το κορίτσι του τρένου, Πόλα Χόκινς, Εκδόσεις Ψυχογιός

Η Ρέιτσελ παίρνει το ίδιο τρένο κάθε πρωί. Ξέρει ότι θα σταματήσει στον ίδιο σηματοδότη, την ίδια ώρα, και θα αντικρίσει τα ίδια σπίτια δίπλα στις ράγες. Αρχίζει, μάλιστα, να νιώθει οικεία με το ζευγάρι που ζει σ’ ένα από αυτά. «Τζες» και «Τζέισον» τους αποκαλεί. Η ζωή τους, στα δικά της μάτια, είναι τέλεια. Και μια μέρα βλέπει κάτι που τη σοκάρει. Κρατάει μόλις μία στιγμή μέχρι να ξεκινήσει και πάλι το τρένο, αλλά είναι αρκετό. Κι αυτό αλλάζει τα πάντα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τώρα η Ρέιτσελ έχει την ευκαιρία να γίνει μέρος της ζωής που παρακολουθούσε από μακριά. Τώρα ήρθε η ώρα να το καταλάβουν κι εκείνοι: είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα κορίτσι του τρένου…Ένα καταιγιστικό ψυχολογικό θρίλερ, στα χνάρια των επιτυχιών «Το κορίτσι που εξαφανίστηκε» και «Αμνησία».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.