Πόσο μεγάλη αξία έχει η πρώτη συλλεκτική έκδοση του Σεφέρη και ο «Ζορμπάς» του Καζαντζάκη; [φωτό]

Πόσο μεγάλη αξία έχει η πρώτη συλλεκτική έκδοση του Σεφέρη και ο «Ζορμπάς» του Καζαντζάκη; [φωτό]

Τι συμβαίνει στο ιδιότυπο χρηματιστήριο των συλλεκτικών βιβλίων, των σπάνιων εκδόσεων και των εγγράφων και τεκμηρίων με ιστορική αξία;

Τι σχέση μπορεί να έχει μια πρώτη συλλεκτική έκδοση μιας ποιητικής συλλογής του Σεφέρη με τη δυσεύρετη πρώτη έκδοση του «Ζορμπά» του Καζαντζάκη, μια συγχαρητήρια επιστολή του Χίτλερ στον Γεώργιο Β΄ με μια εξαιρετικά σπάνια έκδοση του Κοραή και έναν χειρόγραφο Νομοκανόνα του 1679; 

Η απάντηση είναι μία: Πρόκειται για λαχνούς που ξεχώρισαν στη τελευταία δημοπρασία Σπάνιων Βιβλίων, Εγγράφων και Χαρακτικών που έγινε στην Αθήνα στις 23 Ιουνίου. Από τους 5 λαχνούς το χειρόγραφο του Νομοκανόνα έπιασε και την ακριβότερη τιμή φθάνοντας τα 14.160 ευρώ (με τιμή εκτίμησης 5-7.000 ευρώ). Ακολούθησε ο «Ζορμπάς» που συγκέντρωσε ξεχωριστό ενδιαφέρον και ξεπέρασε ελαφρά τις 7 χιλιάδες ευρώ (με πολύ χαμηλή τιμή εκτίμησης, 2.500-3.500 ευρώ). Στη συνέχεια, η συγχαρητήρια επιστολή του Χίτλερ έπιασε 4.720 ευρώ, μέσα στα όρια της τιμής εκτίμησης (4.000-6.000 ευρώ), η πρώτη έκδοση του Σεφέρη (Ημερολόγιο Καταστρώματος Β΄) 4.484 ευρώ (με τιμή εκτίμησης 1.500-2.000 ευρώ) και η έκδοση του Κοραή 2.950 ευρώ (εντός του εύρους τιμών που είχε δοθεί με την αρχική εκτίμηση που ήταν 2.500-3.500 ευρώ). 

α) Η ποιητική συλλογή του Γιώργιου Σεφέρη «Ημερολόγιο καταστρώματος Β´», έκδοση του 1944 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. 1944. Πρόκειται για ένα αντίτυπο της πρώτης έκδοσης μιας πολυδιαβασμένης συλλογής του Νομπελίστα ποιητή. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία ήταν μια περιορισμένη έκδοση σε 75 αντίτυπα, αριθμημένα και υπογεγραμμένα από τον ποιητή. Η σπανιότατη αυτή πρώτη (ιδιωτική) έκδοση αναπαράγει φωτολιθογραφικά ένα αυτόγραφο του ποιητή εικονογραφημένο από τον ίδιο. Η εκτύπωση έγινε στο αλεξανδρινό λιθογραφείο του Δ. Βαφειάδη.

β) Το εμβληματικό «Βίος καί πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» του Νίκου Καζαντζάκη. Πρόκειται για την πρώτη έκδοση που κυκλοφόρησε στην Αθήνα από τις εκδόσεις Δ. Δημητράκος το 1946.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες το συγκεκριμένο αντίτυπο χρησίμευσε για τη στοιχειοθεσία της δεύτερης έκδοσης του 1954. Το ιδιαίτερο στοιχείο της, μάλιστα, είναι ότι περιέχει πλήθος αυτόγραφες διορθώσεις, συμπληρώσεις και βελτιώσεις.

γ) Εκδοση του Αδαμαντίου Κοραή στο Παρίσι του 1803. Τίτλος της έκδοσης “Mémoire sur l’ état actuel de la civilisation dans la Grèce, lu à la Société des Observations de l’ homme, le 16 Nivôse, an XI (6 Janvier 1803) par Coray, Docteur en Médecine et Membre de ladite Société”. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια πρώτη έκδοση που τυπώθηκε σε μικρό αριθμό αντιτύπων, όπως προκύπτει από επιστολή του Κοραή πρός τον Α. Βασιλείου (13 Ιανουαρίου 1803): «Ἡ προσοχή ἀπ’ ἀρχῆς μέχρι τέλους τῆς ἀναγνώσεως, ἡ ὁποία ἐκράτησεν ὥραν καί τεταρτημόριον τῆς ὥρας, ἦτον τοιαύτη, ὥστε μήτε νά βήξῃ δέν ἤκουσα κἀνένα. Ἐκ διαλειμμάτων εἰς τούς τόπους περί Σουλιωτῶν, περί Ὑδριωτῶν, περί Χίων, καί ἄλλους τινάς, ἤκουσα ἐπιφωνήματα εὐαρεστήσεως. Ἐζήτησα τήν ἄδειαν νά τό τυπώσω, καί μέ τήν ἔδωκαν ἀπό φιλανθρωπίαν, καί μέ τήν ἐλπίδα, ὅτι θέλει γένειν νέον κέντρον εἰς τήν νέαν ταύτην ἀλλοίωσιν τῆς Ἑλλάδος· πλήν μέ συνθήκην τοῦ νά τυπώσω μόνον ὀλίγα, καί διά μόνην τήν Ἑλλάδα, καί ὄχι νά μοιράσω ἀπ’ αὐτά εἰς τούς Παρισίους…».

δ) Η δισέλιδη επιστολή στα γερμανικά με την υπογραφή του Χίτλερ προς τον βασιλιά Γεώργιο Β´ είναι μια τυπική επιστολή συγχαρητηρίων για τη γέννηση της πριγκίπισσας Σοφίας, μετέπειτα βασίλισσας της Ισπανίας. Η επιστολή φέρει την ένδειξη «Βερολίνο, 22 Μαΐου 1939».

ε) Ο χειρόγραφός Νομοκανόνας είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό χειρόγραφο του Ζαχαρία Σενέκα του Κύπριου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.