ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

«Επτά πόλεμοι, τέσσερεις εμφύλιοι, επτά πτωχεύσεις», ένα διδακτικό βιβλίο

«Επτά πόλεμοι, τέσσερεις εμφύλιοι, επτά πτωχεύσεις», ένα διδακτικό βιβλίο

«Αν οι Έλληνες πολίτες γνώριζαν τα σφάλματα που οδήγησαν στις έξι πρώτες πτωχεύσεις της ιστορίας μας, θα είχαμε αποφύγει την έβδομη. Αν οι Έλληνες πολιτικοί γνώριζαν τα σφάλματα που οδήγησαν στους εμφυλίους πολέμους, θα είχαν αποκηρύξει τις εμφυλιοπολεμικές τους δημαγωγίες. Αυτά τα απλά πράγματα θέλω κυρίως να πω με αυτό το βιβλίο».

Έτσι αρχίζει τη δοκιμιακή του έρευνα ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιώργος Δερτιλής, που διετέλεσε διευθυντής σπουδών στην Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Παρισιού, επισκέπτης καθηγητής στο Χάρβαρντ, στην Οξφόρδη και στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας και είναι συγγραφέας 12 βιβλίων. Το τελευταίο του είναι το «Επτά πόλεμοι, τέσσερις εμφύλιοι, επτά πτωχεύσεις 1821-2016», το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πόλις.

Καταγράφοντας, αναλύοντας και σχολιάζοντας τις πτωχεύσεις, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι αλλεπάλληλοι πόλεμοι και οι υψηλές πολεμικές δαπάνες ήταν η κυριότερη αιτία για τις έξι πρώτες χρεοκοπίες και συνετέλεσαν κατά πολύ και στην τελευταία πτώχευση του 2009-2012.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο χρονολόγιο των δύο περίπου αιώνων προσδιορίζει τις εξής πτωχεύσεις (κλείσιμο αγορών στην Ελλάδα): 1827, 1844, 1893, 1922, 1932, 1943, 2009. Δίνοντας έμφαση στις στρατιωτικές δαπάνες, παραθέτει γράφημα που δείχνει ότι από το 1833 και επί 160 χρόνια, οι εξοπλισμοί κατέτρωγαν τουλάχιστον το 17% των συνολικών δημοσίων δαπανών και στα 54 από αυτά τα χρόνια ξεπέρασαν το 30%.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.