ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

«Αιθιοπία (Αβησσυνία)- Ένα μικρό Βυζάντιο στο Κέρας της Αφρικής» το νέο βιβλίο του Γιώργου Παπαγιαννόπουλου

«Αιθιοπία (Αβησσυνία)- Ένα μικρό Βυζάντιο στο Κέρας της Αφρικής» το νέο βιβλίο του Γιώργου Παπαγιαννόπουλου

Από το βιβλιοπωλείο «χωρίς όνομα», παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του Γιώργου Παπαγιαννόπουλου «Αιθιοπία (Αβησσυνία) Ένα μικρό Βυζάντιο στο Κέρας της Αφρικής».

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Μαρτίου στις 19:00, στο πολυχώρο WORK, Βουτσινά 61, στον Χολαργό.

Για αυτό το ιστορικό και ταξειδιωτικό οδοιπορικό σε μία χώρα αντιθέσεων και ευχάριστων εκπλήξεων θα μιλήσουν ο Δημήτρης Γιαννάτος, κοινωνιολόγος και ο συγγραφέας. Αποτέλεσμα εικόνας για «Αιθιοπία (Αβησσυνία)- Ένα μικρό Βυζάντιο στο Κέρας της Αφρικής»

Ποιος είναι ο συγγραφέας-Βιογραφικό

Ο αρχιτέκτων και συγγραφέας, Γιώργος Παπαγιαννόπουλος, γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. Φοίτησε στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στο μονοετές μετεκπαιδευτικό κύκλο της Παντείου «Ελληνικό Μεσογειακό Κέντρο Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών» στον κλάδο της πολιτικής επιστήμης. Εργάστηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ (νυν ΥΠΕΚΑ) από1981 έως το 2015. 

Συμμετέχει σε πρωτοβουλίες πολιτών και σε συλλογικές δραστηριότητες. Με οπτική και στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής «χωρίς μεσάζοντες» συμμετέχει στη δράση του καταναλωτικού συνεταιρισμού «Προμηθέας Λυόμενος», του οποίου είναι και ιδρυτικό μέλος. 

Έχει εκδώσει τα βιβλία: «Η σκοτεινή πλευρά του ήλιου» (εκδ. Οδυσσέας, 1989), «Βροχή στη Δαλματία, καφές στο Τίτογκραντ» (Α΄εκδ.”Δελφίνι” 1997 , Β’ έκδοση “Αντίκτυπος”, 2006), «Ευρώπη των σχισμών» (εκδ. Ίνδικτος, 2002), «2017 – Η Ελλάδα υπό νέο-οθωμανική κατοχή» (Εναλλακτικές Εκδόσεις, 2009) και «Αιθιοπία (Αβησσυνία), ένα μικρό Βυζάντιο στο Κέρας της Αφρικής» (εκδ. Γόρδιος, 2016) . Είναι συνεργάτης εφημερίδων  και περιοδικών με άρθρα πολιτικού, πολιτισμικού και κοινωνικού περιεχομένου.

Η Ελληνική κοινότητα

Παραθέτουμε εδώ ένα παλιότερο κείμενο της κ. Βίκυς Κατεχάκη από το σάιτ aixmi.gr,  με αφορμή ρεπορτάζ της εκπομπής Έρευνας του Παύλου Τσίμα για την εκεί ελληνική κοινότητα:

Ελληνικό Σχολείο, Αντίς Αμπέμπα, στη μακρινή Αιθιοπία. Σε αυτή τη χώρα της Ανατολικής Αφρικής, κάποιοι εναπομείναντες Έλληνες εξακολουθούν να κρατούν ζωντανή την κοινότητα. Tο σχολείο λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια, καθώς η ελληνική κοινότητα της πρωτεύουσας της Αιθιοπίας, όσο κι αν σήμερα έχει αποδυναμωθεί, κάποτε ήταν ισχυρότατη.

Eπίσκεψη με αφορμή την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Ταξιδέψαμε στην Αντίς Αμπέμπα τον Μάρτιο του 2010 με την κάμερα της Έρευνας του Παύλου Τσίμα και τον σκηνοθέτη της εκπομπής Μανώλη Παπαδάκη. «Τι είναι η πατρίδα μου;» ήταν ο τίτλος της εκπομπής. Λίγες μέρες πριν από τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, βρεθήκαμε εκεί για να παρακολουθήσουμε τις πρόβες των Ελλήνων μαθητών και να τους θέσουμε το ερώτημα…

Από το Δημοτικό μέχρι το Λύκειο, το σχολείο αριθμούσε εκατόν είκοσι μαθητές. Η πλειοψηφία τους είχαν γεννηθεί στην Αιθιοπία, και κατάγονταν από κάποιον Έλληνα πρόγονο που είχε ταξιδέψει πριν από πολλά χρόνια στην χώρα από την Ελλάδα.

Συναντήσαμε μαθητές τρίτης και τέταρτης γενιάς Ελλήνων που αν και δεν είχαν δει ποτέ τη χώρα της καταγωγής τους, -κάποιοι την είχαν δει μόνο σε φωτογραφίες και κάποιοι λίγοι τυχεροί είχαν βρεθεί κάποιο καλοκαίρι εδώ για κατασκήνωση-, φορούσαν με καμάρι την φουστανέλα, χόρευαν παραδοσιακούς χορούς  και έπαιζαν περήφανοι σε παραστάσεις τον ρόλο του Κολοκοτρώνη και του Καραϊσκάκη…

Παιδιά που γνώριζαν καλά την ιστορία της πατρίδας μας, που όσο μακριά κι αν βρίσκονταν, την ένιωθαν δική τους. Για τα παιδιά του ελληνικού σχολείου της Αντίς Αμπέμπα, η Ελλάδα, μας έλεγαν, αποτελεί όνειρο. Ένα υπέροχο όνειρο! Και οι Έλληνες της επανάστασης, αυτοί για τους οποίους μαθαίνουν μέσα από τις σελίδες των σχολικών βιβλίων είναι οι ήρωες που τους κάνουν να αισθάνονται υπερήφανοι για την καταγωγή τους.

Παιδιά όπως ο Χρήστος, ο Αλέξανδρος ή η Μέλα ένιωθαν την ανάγκη να διατηρήσουν το δεσμό με την μακρινή Ελλάδα, μαθαίνοντας καλά τη γλώσσα και την ιστορία της. Σκέφτονταν πως ίσως έτσι θα κρατούσαν ανοιχτή και την πόρτα αυτής της αγαπημένης αλλά και… δύστροπης πατρίδας.(…)

Επίσκεψη Τέρενς Κουίκ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στις αρχές Μαρτίου επισκέφθηκε την πρωτεύουσα της  χώρας Addis Ababa, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Τέρενς Κουΐκ Addis Ababa. Η επίσκεψη αυτή έγινε 19 χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη Έλληνα Υπουργού,το 1998. Με την ευκαιρία της επίσκεψης του τεθηκε μεταξυ πολλών άλλων και το σοβαρό θέμα της συνέχισης της διδαχής της Ελληνικής γλώσσας στα Σχολεία (λόγω της μείωσης των μαθητών),ως πεποίθηση των περισσοτέρων Παροίκων προκειμένου αυτή να συνεχισθεί, και ότι θα είναι «έγκλημα» για τον Ελληνισμό της Αφρικής, εάν κάποια ημέρα καταργηθεί το Ελληνικό Τμήμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.