Τα 20 βιβλία που όλοι λένε ψέματα ότι έχουν διαβάσει (φωτό)

Τα 20 βιβλία που όλοι λένε ψέματα ότι έχουν διαβάσει (φωτό)

Θα περίμενε κανείς ο τόμος-τούβλο του Λέοντος Τολστόι Πόλεμος και Ειρήνη να είναι το βιβλίο το οποίο έχουν ισχυρισθεί ψευδώς ότι έχουν διαβάσει οι Βρετανοί.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια έρευνα του BBC, τα σκήπτρα κρατάει το κλασικό έργο της παιδικής λογοτεχνίας Η Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων του Λιούις Κάρολ.

Εκείνοι που μόχθησαν αλλά δεν κατάφεραν να διαβάσουν τον ογκόλιθο της ρωσικής λογοτεχνίας μπορούν να παρηγορούνται με την τέταρτη θέση στην απάτη της δήθεν ανάγνωσης μνημειωδών αριστουργημάτων.

Το 1984 του Τζορτζ Όργουελ και Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών του Τόλκιν καταλαμβάνουν την δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα στη λίστα αυτή. Ο Τολστόι εμφανίζεται ξανά στην πέμπτη θέση με την Άννα Καρένινα. Η τριλογία ερωτικής λογοτεχνίας Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι, τέσσερα έργα του Κάρολου Ντίκενς και το κλασικό αριστούργημα της Τζέιν Όστεν Περηφάνια και Προκατάληψη ανήκουν επίσης στα κορυφαία 20 βιβλία που οι Βρετανοί ισχυρίζονται στους φίλους τους ότι έχουν διαβάσει, φευ αυτό είναι ένα ψέμα.

Τα παράδοξα δεν σταματούν στη Χώρα των Θαυμάτων: το βιβλίο το οποίο ψευδώς ισχυρίζονται οι περισσότεροι Βρετανοί πως έχουν διαβάσει είναι το αριστούργημα του Λιούις Κάρολ. Το BBC είχε παραγγείλει την εκπόνηση μελέτης των αναγνωστικών συνηθειών 2.000 Βρετανών η οποία αποκάλυψε ότι ένας στους τέσσερις είχε μπλοφάρει σχετικά με την ανάγνωση κλασικών έργων όταν εκείνα προβάλλονταν σε τηλεοπτικές και κινηματογραφικές προσαρμογές, και ο πιο δημοφιλής λόγος για το αθώο αυτό ψέμα ήταν ότι οι άνθρωποι δεν ήθελαν να μείνουν έξω από την συζήτηση μεταξύ φίλων και ήθελαν να φανούν πιο έξυπνοι.

Οι Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ βρίσκονται πολύ ψηλά στη λίστα των φυγόπονων αναγνωστών. Υπάρχει σαφής λόγος για τον οποίο ένας στους τρεις παραδέχονται ότι δεν θα επανόρθωναν την εσφαλμένη εντύπωση κάποιου ότι οι ίδιοι είναι περισσότερο διαβασμένοι απ’ ό,τι στην πραγματικότητα: 60% δήλωσαν πως ένας καλά διαβασμένος άνθρωπος είναι πιο ελκυστικός.

Υπάρχουν και καλά νέα για τους βιβλιοπώλες που παραπονιούνται ότι χάνουν τους πελάτες τους εξαιτίας της τηλεόρασης. Η μελέτη ανέδειξε ότι οι κινηματογραφικές και τηλεοπτικές προσαρμογές ενθαρρύνουν τους θεατές να αγοράσουν τα βιβλία στα οποία έχουν βασιστεί και το 44% δηλώνει ότι θα έμπαινε στον πειρασμό να διαβάσει ένα βιβλίο που έχει θεωρηθεί αρκετά αξιόλογο ώστε να μεταφερθεί στην οθόνη. Πόσα από αυτά έχετε διαβάσει;

Τα 20 βιβλία για τα οποία έχουν ειπωθεί τα περισσότερα ψέματα

Η Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων – Λιούις Κάρολ 1984

– Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών (τριλογία) Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν

– Πόλεμος και Ειρήνη Τζορτζ Όργουελ

– Λέων Τολστόι Άννα Καρένινα

– Λέων Τολστόι Οι Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς

– Άρθουρ Κόναν Ντόιλ Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια

– Χάρπερ Λι Δαβίδ Κόπερφιλντ Κάρολος Ντίκενς

– Έγκλημα και Τιμωρία Φίοντορ Ντοστογιέφσκι

– Περηφάνια και Προκατάληψη Τζέιν Όστεν

– Ο Ζοφερός Οίκος Κάρολος Ντίκενς

-Χάρι Πότερ (σειρά) Τζ.Κ. Ρόουλινγκ

-Μεγάλες Προσδοκίες Κάρολος Ντίκενς

– Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ Άννα Φρανκ

– Όλιβερ Τουίστ Κάρολος Ντίκενς

-Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι (τριλογία) Ε.Λ. Τζέιμς

– Δέκα Μικροί Νέγροι Αγκάθα Κρίστι

-Ο Υπέροχος Γκάτσμπι- Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ

-Catch 22 Τζόζεφ Χέλερ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

-Ο Φύλακας στη Σίκαλη Τζ.Ντ. Σάλιντζερ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.