Facebook: «Έκοψε» ελληνικό βιβλίο λόγω εξωφύλλου

Facebook: «Έκοψε» ελληνικό βιβλίο λόγω εξωφύλλου

«Θύμα» λογοκρισίας από το facebook έπεσε ένα εξώφυλλο βιβλίου που φιλοτέχνησε ο Έγκον Σίλε. Το βιβλίο είναι έργο της Μαρίας Κουγιουμτζή και λογοκρίθηκε λόγω του γυμνού στοιχείου που υπάρχει στο εξώφυλλο.

Το βιβλίο είναι το «Όλα μπορούν να συμβούν μ’ ένα άγγιγμα» της Μαρίας Κουγιουμτζή, των εκδόσεων Καστανιώτη το οποίο απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος, Νουβέλας. «Το σύμπλεγμα του εξωφύλλου προέρχεται από το έργο του Egon Schiele, Freundschaft (1913)» αναγράφεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Στο εξώφυλλο βλέπουμε το έργο Freundschaft του ζωγράφου Έγκον Σίλε από το 1913, του καλλιτέχνη που έφερε το προσωνύμιο «Ο Μεγάλος Ερωτικός». Ωστόσο το facebook δεν κρίνει τη σημαντικότητα του έργου τέχνης, αλλά το γυμνό.

«Όλα μπορούν να συμβούν μ’ ένα άγγιγμα» της Μαρίας Κουγιουμτζή

Ποιος είναι ο Έγκον Σίλε

Ο Έγκον Σίλε ήταν Αυστριακός ζωγράφος, προστατευόμενος του Γκούσταβ Κλιμτ και ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους πορτραίτων του 20ου αιώνα. Οι πίνακές του χαρακτηρίζονται κυρίως από ένταση.

Χαρακτηρίστηκε επίσης ως ζωγράφος του εξπρεσιονισμού, ωστόσο είχε και επιρροές από την Αρ Νουβό. Το Μουσείο Λέοπολντ της Βιέννης περιέχει την μεγαλύτερη συλλογή έργων του, με πάνω από 200 εκθέματα.

Άλλες σημαντικές συλλογές έργων του βρίσκονται στο Μουσείο Έγκον Σίλε στη γενέτειρά του Τουλν αν ντερ Ντόναου και στην Αυστριακή Πινακοθήκη Μπελβεντέρε στη Βιέννη.

Στο έργο του είναι έντονο το ερωτικό στοιχείο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.