ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Έφυγε από την ζωή ο Τζορτζ Στάινερ

Έφυγε από την ζωή ο Τζορτζ Στάινερ

O γνωστός κειμενογράφος και κριτικός λογοτεχνίας Τζορτζ Στάινερ έφυγε από την ζωή σε ηλικία 90 ετών, αφήνοντας πίσω του το πλούσιο λογοτεχνικό έργο του.

Γεννημένος το 1929 στο Παρίσι σε εβραϊκή οικογένεια με βιεννέζικη καταγωγή, ο Τζορτζ Στάινερ δίδαξε στα κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια του Πρίνστον, του Γέιλ και της Νέας Υόρκης, καθώς και στο Κέμπριτζ και τη Γενεύη.

Το αγαπημένο θέμα του ήταν η ικανότητα του ανθρώπου να γράφει και να ομιλεί, για την οποία έγραψε ένα σημαντικό έργο που κυκλοφόρησε το 1967 με τον τίτλο «Γλώσσα και Σιωπή». Οι στοχασμοί του εκτείνονταν από τη θρησκεία μέχρι τη μουσική, τη ζωγραφική και την ιστορία.

«Ο μεγάλος, ο οξυδερκής, ο απαιτητικός Τζορτζ Στάινερ αφήνει ένα έργο ιλιγγιώδες, μιας εικονοκλαστικής πολυμάθειας», έγραψε στο Twitter ο συγγραφέας Ζακ Αταλί αποτίοντας φόρο τιμής σε «έναν τρυφερό φίλο, που έκρυβε με ευγένεια μεγάλες πληγές».

«Με την απώλεια του Τζορτζ Στάινερ, χάνουμε έναν μείζονα στοχαστή. Η τεράστια λογοτεχνική πολυμάθειά του έδινε ευτυχία σε όλους αυτούς που τον διάβαζαν ή τον άκουγαν», tweet-αρε από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ.

«Ο Τζορτζ Στάινερ συγγραφέας ήταν μια προσωπικότητα που δίχαζε. Οι θαυμαστές του Στάινερ έβρισκαν την πολυμάθειά του και τα επιχειρήματά του λαμπρά. Οι επικριτές τον έβρισκαν βερμπαλιστή, επιτηδευμένο και συχνά ανακριβή», γράφουν οι New York Times.

Ο Τζορτζ Στάινερ «είναι ένας μετρ της λέξης και μία από τις σπάνιες προσωπικότητες της εποχής μας που διαθέτει παγκόσμια γνώση για την εποχή μας», είχε δηλώσει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, όταν του είχε απονείμει το 2003 το γερμανικό βραβείο Λούντβιχ-Μπέρνε κριτικής και λογοτεχνικών δοκιμίων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Τζορτζ Στάινερ αφήνει πίσω του τη σύζυγό του Ζάρα Άλις Σάκοου, ιστορικό των διεθνών σχέσεων, έναν γιο, μια κόρη και δύο εγγόνια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.