Βίντεο pronews TV – ΓΕΣ: Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού

Το αρχειακό υλικό της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού (ΔΙΣ) καλύπτει την ιστορία των πολεμικών περιόδων του ελληνικού έθνους από το 1897 μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα, περιλαμβάνει τα αρχεία του Ελληνοτουρκικού Πολέμου του 1897, του Μακεδονικού Αγώνα (1904–1908), του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1914–1918), των Βαλκανικών Πολέμων (1912–1913), του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (1914), της Εκστρατείας στη Μεσημβρινή Ρωσία (1919), της Μικρασιατικής Εκστρατείας (1919–1922), του Μεσοπολέμου, του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1939–1945), της Εθνικής Αντίστασης (1941–1944), της Μέσης Ανατολής (1941–1944), του Εμφυλίου Πολέμου (1946–1949) και του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος στην Κορέα (1950–1955).

Επίσης, περιλαμβάνει τα αρχεία της συμμετοχής του Ελληνικού Στρατού στις Ειρηνευτικές Αποστολές του ΟΗΕ (Σομαλία, Βοσνία, Κόσοβο, Αλβανία, Σκόπια, Αφγανιστάν, κ.λπ.), της οργάνωσης και της δράσης του Ελληνικού Στρατού κατά την περίοδο μετά το 1950, καθώς και περισσότερα από σαράντα προσωπικά αρχεία πολιτικών και στρατιωτικών προσωπικοτήτων.

Το αρχείο αποτελείται από περίπου 2,5 εκ. έγγραφα, χάρτες, σχεδιαγράμματα και φωτογραφίες και εξακολουθεί να εμπλουτίζεται. Το μεγαλύτερο μέρος του (1,5 εκ. έγγραφα) είναι ήδη ψηφιοποιημένο και καταγεγραμμένο σε βάση δεδομένων και είναι πλήρως προσβάσιμο στο τοπικό δίκτυο της Διεύθυνσης.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο του Ε.Π. «Κοινωνία της Πληροφορίας», Πρόσκληση 65, Μέτρο 1.3: «Τεκμηρίωση, αξιοποίηση και ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού» ολοκληρώθηκε η τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση ακόμη 670.000 σελίδων αρχειακού υλικού, το οποίο είναι ήδη διαθέσιμο και μέσω του διαδικτύου. Άμεσο στόχο της Διεύθυνσης αποτελεί η διάθεση του συνόλου των ψηφιοποιημένων τεκμηρίων μέσω του διαδικτύου και ο συνεχής εμπλουτισμός της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, σε καθημερινή βάση, με νέα τεκμήρια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για την τεκμηρίωση του αρχειακού υλικού έχει χρησιμοποιηθεί το Διεθνές Πρότυπο Αρχειακής Περιγραφής (ΔΙΠΑΠ) το οποίο προσαρμόστηκε στις απαιτήσεις της δομής του συγκεκριμένου αρχείου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.