Βίντεο pronews TV: Δοκιμαστικές βολές ARTEMIS-30

Αποσύρονται και οι τελευταίες μονάδες 23 χρόνια μετά την είσοδό τους σε υπηρεσία και εννέα χρόνια μετά την απόσυρση των πρώτων μονάδων το βασικότερο προϊόν της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, τα δίδυμα αντιαερoπορικά πυροβόλο A-30, ότι απέμεινε από το μεγαλόπνοο πρόγραμμα του αντιαεροπορικού συστήματος ARTEMIS-30 της ΕΒΟ κατά την δεκαετία του ’80.

Ο Ε.Σ. αποφάσισε ήδη την απόσυρση των 17 δίδυμων ΜΠΠ το 201ο που λειτουργεί από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 και οι οποίες είχε αναπτυχθεί σε διάφορες στρατηγικές εγκαταστάσεις (π.χ. μαζί με πυροβολαρχίες MIM-38 I.HAWK, προκειμένου να εξασφαλιστεί V-SHORAD προστασία στο σύστημα).

Ήδη έχει ενημερώσει την Πολεμική Αεροπορία που είναι και ο μεγαλύτερος χρήστης του συστήματος ( 38 ΜΠΠ και 5 το Π.Ν.) αν ενδιαφέρεται να παραλάβει η Αεροπορία τις 17 μονάδες που αποσύρει, αλλά μάλλον η απάντηση θα είναι αρνητική, αφού και η Π.Α. λόγω της έλλειψης διασύνδεσης των πυροβόλων με τα λοιπά αντιαεροπορικά της μέσα δεν βλέπει κάποια ουσιαστική χρησιμότητα στο όπλο.

#8211;xNI

Κι όμως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μία μεγάλη ποικιλία ρόλων, ακόμα και ως ανταποβατικό.

Οπωσδήποτε εντυπωσιάζει η τόσο σύντομη απόσυρσή του ενός όπλου που σίγουρα έχει ακόμα πολλά να προσφέρει.

Διαθέτει ένα στοιχειώδες σκοπευτικό σύστημα της FERRANTI, ενώ έχει ταχυβολία ανά κάνη 720 – 850 βλήματα / λεπτό και δραστικό βεληνεκές 3,5 χλμ. Δηλαδή οι επιδόσεις του είναι πολύ ανώτερες από τα Rheinmetall RH202 των 20 χλστ ή το ZU-23.

Το σύστημα παραγγέλθηκε στην τότε ΕΒΟ τον Αύγουστο του 1993 και η παραγγελία αφορούσε 60 ΜΠΠ με option για άλλες 30. Φυσικά ούτε λόγος για υλοποίηση της option. Το ARTEMIS-30 ήταν το μεγάλο πρόγραμμα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και αυτό που θα μπορούσε να αλλάξει την ροή των πραγμάτων σε αυτήν.

Οι υπεύθυνοι της ΕΒΟ είχαν αντιληφθεί ότι με την χρήση διαφόρων υποσυστημάτων από εταιρείες όπως η Siemens, η Philips κλπ θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα οπλικό σύστημα ανάλογο με το Skyguard («Βέλος») που είχε προμηθευτεί η Π.Α. στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Το μόνο που κατάφερε ήταν να φτάσουμε στην σύμβαση του 1993. Αλλά και τότε θα μπορούσε το σύστημα να αποτελέσει κρίσιμο όπλο, αν οι Ε.Δ. και ειδικά η Π.. κατάφερναν να το διασυνδέσουν με τα υπάρχοντα συστήματα.

Υπήρξε πρόταση για διασύνδεση του A-30 με το «Βέλος», έγινε η σχετική δοκιμή, πέτυχε απόλυτα, η κατασκευάστρια εταιρεία του «Βέλος» η ελβετική Oerliκon πρότεινε να αναλάβει το έργο και ως αντιστάθμισμα έδινε την ανάπτυξη πυρομαχικών AHEAD των 30 χλστ. ανάλογα με αυτά των 35 xλστ. που έχει ήδη συμφωνήσει με τα ΕΑΣ και παράγει στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του «Βέλος», αλλά η πρόταση δεν προχώρησε ποτέ.

Το ίδιο ακριβώς όπλο, δηλαδή το κέντρο ελέγχου πυρός και το ραντάρ του Skyguard με τις δίδυμες μονάδες πυρός 30 mm Mauser MK 30-1 του Α-30 χρησιμοποιείται από την Ταϋλάνδη (Αrrow), ενώ υπολογίζεται ότι διεθνώς υπάρχουν τουλάχιοστον 15 κράτη που θα μπορούσαν να ενδιεφερθούν για την συνδυασμό.

Το Άρτεμις 30 αποτελείται από διπλά αυτόματα κανόνια 30 χιλιοστών Mauser MK30 Μοντέλο F. Το σύστημα έχει χωρητικότητα 500 φυσιγγίων έτοιμων προς βολή. Στην συνήθη του ανάπτυξη, έχει 6 συστοιχίες ανά πυροβολαρχία, μέγιστη εμβέλεια 8.400 μέτρων και ρυθμό πυρός 800 φυσίγγια ανά λεπτό, ανά κάννη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η εξαιρετική του ταχυβολία το καθιστά ένα «κεντρί» για όλους τους εναέριους στόχους. Μπορεί να διαπεράσει την θωράκιση αρμάτων μεταφοράς πεζικού και να χρησιμοποιηθεί για να πλήξει επίγειους στόχους. Αν και ήταν ένα μοναδικό όπλο για την εποχή του, δεν είχε μεγάλη εμπορική επιτυχία στις διεθνείς αγορές, με την ΕΒΟ να δέχεται μόνο μια παραγγελία για 60 μονάδες από τις το ΓΕΕΘΑ το 1993. Τα 60 αυτά αντιαεροπορικά μοιράστηκαν και στα τρία όπλα για τις υπηρεσιακές ανάγκες τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.