Σαν σήμερα 1984: Πρώτο τρίποντο για το ελληνικό πρωτάθλημα από τον Νίκο «Ματζικ» Σταυρόπουλο

Όλη η Ελλάδα είδε το πρώτο τρίποντο

Σαν σήμερα 1984: Πρώτο τρίποντο για το ελληνικό πρωτάθλημα από τον Νίκο «Ματζικ» Σταυρόπουλο

Όλοι οι Έλληνες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το πρώτο τρίποντο στο ελληνικό Πρωτάθλημα από τον μοναδικό Νίκο Σταυρόπουλο που μέχρι και σήμερα έχει το παρατσούκλι «Μάτζικ».

Ο αγώνας ήταν τηλεοπτικός και έτσι είχε αρχίσει στις 17:00, νωρίτερα από όλα τα υπόλοιπα ματς της 1ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος. Το παρατσούκλι του ως «Μάτζικ» του το έδωσαν οι φίλοι του ΠΑΟΚ  από την εποχή που έπαιζε στον Γυμναστικό Λάρισας – πήρε μεταγραφή για τον «Δικέφαλο» το καλοκαίρι του ’83 – για το περίτεχνο, μαγικό στυλ παιχνιδιού του, που θύμιζε τον Μάτζικ Τζόνσον.

«Για εκείνη την εποχή το τρίποντο ήταν ένας επαναστατικός κανονισμός και παράλληλα μια πρόκληση», σχολιάζει ο Νίκος Σταυρόπουλος. «Εγώ και άλλοι παίκτες είχαμε συνηθίσει να σουτάρουμε από μακριά, αλλά η διαφορά με την εισαγωγή της γραμμής του τρίποντου, ήταν ότι το σουτ έξω από την γραμμή έδινε έναν παραπάνω πόντο. Γι’ αυτό έκανα λόγο και πρόκληση».

«Σε εκείνο το ματς ο Κώστας Μίσσας του Πανιώνιου είχε νωρίτερα επιχειρήσει χωρίς επιτυχία δύο ή τρεις φορές να σουτάρει έξω από τα 6,25 μέτρα, που ήταν η απόσταση τότε», θυμάται ο «Μάτζικ». «Εγώ στην πρώτη προσπάθεια που έκανα ευστόχησα. Ήμουν σε καλή μέρα και είχα ευστοχήσει σε ακόμη δύο προσπάθειες για τρίποντο στον αγώνα. Ασφαλώς εκείνη την στιγμή δεν είχα συνειδητοποιήσει, ούτε είχα στο μυαλό μου ότι γραφόταν ιστορία. Θυμάμαι, όμως, ότι όταν επιστρέψαμε στην Θεσσαλονίκη οι φίλοι μου, που είχαν παρακολουθήσει την αναμέτρηση από την τηλεόραση, μου έλεγαν ότι είδαμε ότι πέτυχες τρία τρίποντα. Ήταν κάτι καινούργιο για το παιχνίδι τότε και τους είχε κάνει εντύπωση».

«Η εισαγωγή του τρίποντου ήταν μια επανάσταση», συνεχίζει ο Σταυρόπουλος και εξηγεί: «Μαζί με την μείωση του χρόνου της επίθεσης στα 24’’ ήταν οι μεγαλύτερες αλλαγές στο παιχνίδι τις τελευταίες δεκαετίες. Άλλαξαν εντελώς την μορφή του μπάσκετ. Με το τρίποντο οι άμυνες «άνοιξαν» και έγιναν πιο επιθετικές. Πριν το τρίποντο ήταν «κλειστές» με τον ψηλό παίκτη να βρίσκεται κάτω από το καλάθι για να προστατέψει κυρίως από το σουτ μέσα από την ρακέτα. Οι παίκτες, επίσης, άρχισαν να εξασκούνται στην προπόνηση στο μακρινό σουτ και κυρίως να προσέχουν να βρίσκονται έξω από την γραμμή όταν επιχειρούσαν σουτ από μακριά. Οι προπονητές μας έλεγαν ότι από την στιγμή που σουτάρεις από μακριά είναι κρίμα να το κάνεις πατώντας την γραμμή. Άλλαξε όλη η διαδικασία της προπόνησης και η στρατηγική και η δομή του αθλήματος».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο ΠΑΟΚ με πρώτο σκόρερ τον Σταυρόπουλο και δεύτερο τον Μάνθο Κατσούλη, σκόραραν μαζί τους 49 από τους 80 πόντους του «Δικέφαλου», είχε πετύχει μια άνετη νίκη, την βάση της οποίας είχε βάλει στο πρώτο ημίχρονο, όταν προηγήθηκε με διαφορά 15 πόντων (44-29).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.