ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Βίντεο: Ανακαλύφθηκαν ανθρώπινες πατημασιές ηλικίας 120.000 ετών

Σε μια σημαντική ανακάλυψη προχώρησε διεθνή ομάδα επιστημόνων στη Σαουδική Αραβία, καθώς εντόπισε επτά απολιθωμένες ανθρώπινες πατημασιές ηλικίας περίπου 120.000 ετών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πατημασιές έγιναν από τουλάχιστον δύο άτομα. Πρόκειται για την αρχαιότερη ένδειξη ανθρώπων στην αραβική χερσόνησο .

Η ανακάλυψη δείχνει ότι στην περιοχή αυτή ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Ευρασία, καθώς επίσης ανάμεσα στην Αφρική που είναι η κοιτίδα του Homo Sapiens και τη Μέση Ανατολή, είχαν επανειλημμένως εγκατασταθεί πρόγονοι του ανθρώπου. Τότε, εκτιμάται, ότι σημερινές αραβικές έρημοι ήταν καταπράσινα λιβάδια με λίμνες και ποτάμια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής επιστήμονες του γερμανικού ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Ανθρώπινη Ιστορία και του πανεπιστημίου Ρόαγιαλ Χόλογουεϊ του Λονδίνου, ανακάλυψαν συνολικά 376 από απολιθωμένες πατημασιές ανθρώπων, ελεφάντων, αλόγων, καμηλών και άλλων ζώων, σε μια αρχαία λίμνη στη σημερινή δυτική έρημο Νεφούντ. Τα ευρήματα χρονολογούνται προ 112.000 έως 121.000 ετών.

Η ανάλυση της μορφολογίας των πατημασιών δείχνει ότι πιθανότατα ήταν του Homo Sapiens και όχι Νεάντερταλ. Αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία τόσων μεγάλων ζώων, τα οποία μάλλον προσελκύονταν από τα άφθονα νερά της περιοχής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα αρχαιότερα απολιθώματα του Homo Sapiens εκτός Αφρικής έχουν βρεθεί στη νότια Ελλάδα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα κρανίο στη Μάνη, το οποίο χρονολογείται πριν από περίπου 210.000 χρόνια, ενώ στο Ισραήλ ανακαλύφθηκε μια γνάθος ηλικίας 180.000 ετών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.