Βίντεο: Ανακάλυψαν ένα φρούριο ηλικίας περίπου 3.000 ετών – Της εποχής του βασιλιά Δαβίδ

Ένα φρούριο ηλικίας περίπου 3.000 ετών στα κατεχόμενα Υψώματα του Γκολάν, το οποίο ενδέχεται να είχε οικοδομηθεί από συμμάχους του βασιλιά Δαβίδ ανακάλυψαν Ισραηλινοί αρχαιολόγοι.

Το φρούριο αυτό, χτισμένο από λίθους βασάλτη, ανακαλύφθηκε κοντά στον εβραϊκό οικισμό Χισπίν, στο πλαίσιο αρχαιολογικών ερευνών πριν από την κατασκευή στην περιοχή αυτή ενός νέου οικισμού. Τα Υψώματα του Γκολάν είναι υπό την κατοχή του Ισραήλ από το 1967, μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών.

Σύμφωνα με τον Μπάρακ Τζιν, τον επικεφαλής της ανασκαφής που διενήργησε η Ισραηλινή Υπηρεσία Αρχαιοτήτων, το οικοδόμημα αυτό εκτείνεται σε έκταση περίπου 1.000 τετραγωνικών μέτρων. Ένα μέρος του παρουσιάστηκε σήμερα στους δημοσιογράφους.

Αρχαιολόγοι βρήκαν μια πέτρα στην οποία είναι χαραγμένες φιγούρες

Στον χώρο, οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης μια πέτρα στην οποία είναι χαραγμένες φιγούρες, από τα μπράτσα των οποίων εκτείνεται κάτι που μοιάζει με κέρατα, καθώς και το αγαλματίδιο μιας γυναίκας που κρατά ένα μουσικό όργανο, πιθανόν ένα τύμπανο. Παρόμοια τεχνουργήματα είχαν βρεθεί και σε έναν άλλον αρχαιολογικό χώρο, εκείνον της Βηθσαϊδά, η οποία «σχετίζεται με την πρωτεύουσα του βασιλείου της Γεσουρί» (ή Γαργασί, όπως αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη). Το βασίλειο αυτό ιδρύθηκε κοντά στη λίμνη της Τιβεριάδας την εποχή του βιβλικού βασιλιά Δαβίδ, που θεωρείται ένας εκ των ιδρυτών του αρχαίου Βασιλείου του Ισραήλ.

Το «πρώτο» φρούριο αυτής της περιόδου

Πρόκειται για το «πρώτο» φρούριο αυτής της περιόδου που ανακαλύπτεται στα Υψώματα του Γκολάν, σύμφωνα με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και αποτελεί «ένα νέο κομμάτι στο παζλ», που θα επιτρέψει στους ειδικούς να αποκρυπτογραφήσουν τις σχέσεις του βασιλείου του Δαβίδ με τους ντόπιους συμμάχους του της Γεσουρί.

«Μόλις τώρα αρχίζουμε να ανακαλύπτουμε εκ νέου το Γκολάν», είπε ο Τζιν, σύμφωνα με τον οποίο από τις μελλοντικές έρευνες ίσως καταστεί εφικτό να διαπιστωθούν τα σύνορα του βασιλείου της Γεσουρί. «Πιστεύουμε ότι εκτείνονταν μέχρι τη Συρία», πρόσθεσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι αρχαιολογικές έρευνες παραμένουν ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη, γιατί τα αποτελέσματά τους μερικές φορές χρησιμοποιούνται από ενώσεις ή πολιτικά κόμματα για να θεμελιώσουν τις διεκδικήσεις τους σε αμφισβητούμενα εδάφη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.