ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Βίντεο pronews TV: Εμφύλιος στην Λιβύη – Οι δυνάμεις του Χάφταρ έξω από την Τρίπολη

Ο ηγέτης των δυνάμεων στην ανατολική Λιβύη διέταξε στις ομάδες που ελέγχει να καταλάβουν στην πρωτεύουσα Τρίπολη, τη βάση της διεθνούς αναγνώρισης κυβέρνησης. Η εντολή του Χαλίφα Χάφταρ στον λεγόμενο Εθνικό Στρατό της Λιβύης ήρθε την στιγμή που ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες επισκεπτόταν την Τρίπολη.

Μετά την ανακοίνωση του στρατηγού Χάφταρ, οι δυνάμεις του κινήθηκαν προς την πρωτεύουσα από διάφορες κατευθύνσεις. Σύμφωνα με κάποιες αναφορές οι δυνάμεις του του Χάφταρ εισέλθαν στην πόλη Gharyan, 100 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης. Ένοπλες ομάδες από τη δυτική πόλη Misrata, οι οποίες υποστηρίζουν την κυβέρνηση, έχουν δεσμευθεί να σταματήσουν οποιαδήποτε εισβολή. Η κυβέρνηση που έχει την υποστήριξη ΟΗΕ, στην Τρίπολη ανακοίνωσε ότι θέτει σε επιφυλακή τις δυνάμεις της. Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι της Misrata δήλωσαν ότι ένοπλες ομάδες της πόλης έχουν πλεον αρχίσει να κινούνται προς την πρωτεύουσα της Λιβύης

Οι εξελίξεις προκαλούν έντονο προβληματισμό στην διεθνή κοινότητα για πολλούς λόγους. Πρώτον, η αστάθεια στην Λιβύη ενδέχεται να συμβάλλει στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Δεύτερον, σε περίπτωση που γενικευτεί ο πόλεμος, νέο κύμα προσφύγων ενδέχεται να «χτυπήσει» τα παράλια της Ευρώπης. Τρίτον, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην γειτονική Αλγερία, η κορύφωση του δράματος στην Λιβύη θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την ανέλεγκτη δράση επικίνδυνων ένοπλων ισλαμιστικών ομάδων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εξαιτίας των προαναφερόμενων ενδεχόμενων, ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. πραγματοποιούν εκκλήσεις για την διατήρηση της σχετικής ηρεμίας και ψυχραιμίας στην Λιβύη. Μαζί με τις ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξέδωσαν ένα έκτακτο ανακοινωθέν με το οποίο ζητούν την αποφυγή νέου αιματοκυλίσματος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.