Βίντεο pronews Tv: Συμφωνίες και μνημόνια στη δεύτερη τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας,Ιορδανίας

Ολοκληρώθηκε χθες η δεύτερη τριμερής Σύνοδος Κορυφής μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας, η οποία αφήνει πίσω της ουσιαστικές και ιδιαίτερης σημασίας διμερείς και τριμερείς συμφωνίες. Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η απόφαση των τριών χωρών για δημιουργία Μόνιμης Γραμματείας Τριμερών Μηχανισμών που θα εδρεύει στη Λευκωσία.

Οριοθέτησαν μάλιστα το πλαίσιο το οποίο θα κάνει τη λειτουργία της Γραμματείας αποτελεσματική για τις χώρες. Στην κοινή διακήρυξη αναφέρουν ότι «συμφωνήσαμε να θεσμοθετήσουμε συνομιλίες υψηλού επιπέδου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας, καθώς και την έναρξη φόρουμ τριμερούς υπουργικής συνεργασίας που να περιλαμβάνει τους υπουργούς Οικονομικών και Εμπορίου». Οι ηγέτες υπέγραψαν σειρά από μνημόνια κατανόησης και συμφωνίες συνεργασίας σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων οι επενδύσεις, η έρευνα και καινοτομία, αλλά και η εκπαίδευση και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Στο Κυπριακό επαναβεβαιώνουν «την αμέριστη υποστήριξη στις προσπάθειες για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας».
Κοινή παραδοχή των αρχηγών ήταν ότι η τριμερής συνεργασία ενδυναμώνει τη στρατηγική για την προοπτική της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι Αναστασιάδης και Τσίπρας αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στον σταθεροποιητικό ρόλο της Ιορδανίας στις περιφερειακές εξελίξεις. Δεν θα μπορούσε να λείπει από το μενού των θεμάτων που συζητήθηκαν το μεταναστευτικό, καθώς η Ιορδανία είναι μία από τις χώρες που αντιμετωπίζουν έντονα το πρόβλημα αυτό, όπως και η Κύπρος και η Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις δηλώσεις του διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να εργάζεται με τους Ευρωπαίους εταίρους της ώστε η Ιορδανία να τύχει στήριξης, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της προσφυγικής κρίσης, αλλά και για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ ΕΕ-Ιορδανίας. Ευχαρίστησε, μάλιστα, την Ιορδανία για τη στάση σε θέσεις αρχών που διατηρεί στο Κυπριακό. Ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση του στάτους κβο των Αγίων Τόπων στην Ιερουσαλήμ έδωσε ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄. Τόνισε δε την ανάγκη να υπάρξει δέσμευση για την προστασία των δικαιωμάτων χριστιανών και μουσουλμάνων. Οι Αναστασιάδης και Αμπντάλα Β’ είχαν επίσης κατ’ ιδίαν συνάντηση, κατά την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το βασιλιά της Ιορδανίας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Συζήτησαν οι ΥΠΕΞ

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών είχαν κοινή συνάντηση στην παρουσία του ΥΠΕΞ του Ιράκ, όπου συζητήθηκε το πώς θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια ανοικοδόμησης του Ιράκ, αλλά και πώς θα ενδυναμώσουν εμπορικές, οικονομικές και τουριστικές σχέσεις.

Επιχειρηματικό Φόρουμ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο πλαίσιο της συνόδου, υλοποιήθηκε τριμερές Επιχειρηματικό Φόρουμ στο οποίο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, 90 επιχειρηματίες από την Ιορδανία, 15 κυπριακές επιχειρήσεις και 10 ελληνικές. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία εξαιρετικής σημασίας για τις χώρες, οι οποίες επενδύουν πολλά στο εμπόριο και τον τουρισμό για το μέλλον.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.