Βίντεο: Drone καταγράφει γιγάντια ρωγμή στους πάγους της Ανταρκτική

Στην μεγάλη παγοκρηπίδα Brunt στην Ανταρκτική σχηματίστηκε πρόσφατα μια ρωγμή η οποία όσο περνάνε οι μέρες μεγαλώνει. Η δημιουργία ρωγμών στους πάγους της Ανταρκτικής είναι συχνό φαινόμενο ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι αιτία τις περισσότερες φορές είναι οι κλιματικές αλλαγές.

Κοντά σε κάποιο σημείο της ρωγμής βρίσκεται η ερευνητική βάση Halley VI της Βρετανίας. Πρόκειται για μια από τις πιο φημισμένες βάσεις της Ανταρκτικής αφού είναι εκείνη που εντόπισε για πρώτη φορά την τρύπα του όζοντος.

Όπως αναφέρει η Telegraph οι επιτελείς της βρετανικής αποστολής στην Ανταρκτική αποφάσισαν για λόγους ασφαλείας να διακόψουν την λειτουργία της βάσης και να την μετακινήσουν περίπου 25 χλμ πιο μακριά από εκεί που βρίσκεται σήμερα. Το προσωπικό της βάσης έστειλε ένα drone να καταγράψει εικόνες της ρωγμής και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το ρήγμα βρίσκεται ανενεργό εδώ και 35 χρόνια, ωστόσο από το 2012 και μετά άρχισε να μεγαλώνει σε επικίνδυνο βαθμό. Το κομμάτι πάγου που αναμένεται να αποκοπεί θα έχει μήκος όσο μία πολιτεία στην Αμερική και οι επιστήμονες φοβούνται πως οι συνέπειες θα είναι αλυσιδωτές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.