ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Βίντεο: Φυλή του Αμαζονίου επικοινωνεί με το ρυθμό τυμπάνων – Εντυπωσιακό!

Η φυλή του Αμαζονίου Μπόρα έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει τη γλώσσα της σε ήχους χρησιμοποιώντας ένα συγκεκριμένο ρυθμό ενώ χτυπούν ορισμένα τύμπανα.

Πέρα από τη γλωσσική επικοινωνία, η εν λόγω πρακτική θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμη και αναγκαία από τους Μπόρα, καθώς με αυτό τον τρόπο μπορούν να επικοινωνήσουν και να μεταδώσουν πληροφορίες τουλάχιστον σε απόσταση 20 χλμ., σύμφωνα με τους ερευνητές. Αυτή η ασυνήθιστη μορφή επικοινωνίας αποτελεί ένα αντίγραφο τη γλώσσας που μιλούν οι ντόπιοι, με τους διαφορετικούς ρυθμούς να σημαίνουν διαφορετικές λέξεις και προτάσεις.

Η φυλή Μπόρα είναι μια ιθαγενής ομάδα που ζει στον Αμαζόνιο του Περού και της Κολομβίας και αποτελείται συνολικά από 1.500 ανθρώπους. Ο ιδιόμορφος τρόπος επικοινωνίας τους επιτυγχάνεται με τη χρήση παραδοσιακών λαξευμένων τυμπάνων, που προέρχονται από κούτσουρα μήκους 2 μέτρων και ονομάζονται στη γλώσσα τους manguaré.

Κάθε τύμπανο μπορεί να παράγει δύο ρυθμούς οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν με δύο τρόπους. Ο ένας είναι ο «μουσικός τρόπος» που αποτελεί έναν μονότονο και χωρίς παραλλαγές ήχο, που ακούγεται περισσότερο στα πλαίσια τελετουργιών και φεστιβάλ. Ο άλλος είναι «τρόπος ομιλίας» όταν θέλουν να μεταδώσουν μηνύματα ή δημόσιες ανακοινώσεις. Τα μήκη των παύσεων μεταξύ των χτύπων σχετίζονταν με τα κενά των λέξεων της γλώσσας του λαού των Μπόρα. Ορισμένοι χτύποι μπορεί να σημαίνουν ουσιαστικά ενώ άλλοι ρήματα.

Κάθε μήνυμα διακρίνεται σε τέσσερις ενότητες: την εισαγωγή, τον αποστολέα, το κύριο μήνυμα και την υπογραφή. Το μήνυμα είναι συνήθως μια σύντομη εντολή, όπως ‘πηγαίνετε για ψάρεμα’. Τα μηνύματα περιέχουν κατά μέσο όρο 15 λέξεις, δηλαδή 60 χτύπους τυμπάνων.

Η ανθρώπινη φωνή μπορεί να ταξιδέψει μέχρι 200 μέτρα, αλλά χρησιμοποιώντας τα τύμπανα ως μέσο επικοινωνίας, η φυλή Μπόρα μπορεί να επικοινωνήσει ακόμα και σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.