Βίντεο pronews TV: Πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ προανήγγειλε ο Ε. Τσακαλώτος

Η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί την πρόωρη αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη», καθώς πρόκειται -όπως είπε- για ένα πολύ ακριβό χρέος.

«Ιδιαίτερα (για) ένα μεγάλο κομμάτι, 3-4 δισ. ευρώ, (το επιτόκιο) είναι 5% και, ενώ εμείς μπορούμε τώρα να δανειστούμε με 3,4% και τα δάνεια του ΕSM είναι με 1,5%. Άρα όταν αγοράζεις πρόωρα, βοηθάς να αναδιαρθρωθεί το χρέος και να υπάρχουν περισσότερες δαπάνες και για μείωση φόρων και για κοινωνικές δαπάνες», σημείωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών έδωσε και την διαβεβαίωση ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη προς την εφορία «βεβαίως δεν θα αργήσει» και ότι θα μπουν σε αυτή όσοι έχουν πραγματική ανάγκη, ενώ αντίθετα θα αποκλειστούν οι κακοπληρωτές.

«Για τις 120 δόσεις ποτέ δεν είπα ότι θα είναι χαμηλά ο πήχης, αλλά ότι πρέπει να κάνουμε ένα έξυπνο σύστημα, όπου μπαίνουν όσοι έχουν πραγματική ανάγκη (…) γιατί παλαιότερα έμπαιναν σε τέτοια συστήματα κι άνθρωποι που είχαν χρήματα. Πρέπει να προστατέψουμε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη και τους καλοπληρωτές” είπε και διευκρίνισε ότι οι 120 δόσεις δεν είναι εντός της σφαίρας της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, “απλώς οι θεσμοί κοιτάζουν με το ένα μάτι μην καταστρέψουμε την κουλτούρα πληρωμής, στην οποία θεωρούν, όχι τελείως αδίκως, ότι στην Ελλάδα υπήρχε μια χαλαρότητα τα τελευταία 30-40 χρόνια».

Ως προς την πλατφόρμα για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και ερωτηθείς αν ο αυτοματοποιημένος χαρακτήρας της ενδέχεται να οδηγήσει σε απώλεια του κοινωνικού χαρακτήρα της ρύθμισης, καθώς δεν θα υπάρχει η διαπροσωπική επαφή, ο κ.Τσακαλώτος, αφού επισήμανε ότι η πλατφόρμα «θα δουλέψει πάρα πολύ γρήγορα», εξήγησε ότι «το τετ- α- τετ δια ζώσης αργεί πάρα πολύ, και αργεί και για τους δανειολήπτες και για τις τράπεζες, που θέλουν τα “κόκκινα” δάνεια να πρασινίσουν. Κι αυτό (το να γίνεται η διαδικασία γρήγορα) είναι σημαντικό όχι μόνο για τους δανειολήπτες, που έχουν ένα στεγαστικό δάνειο και δυσκολεύονται να το αποπληρώσουν, αλλά και τα νέα ζευγάρια που θέλουν να πάρουν δάνεια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η πολιτική της κυβέρνησης είναι να μπορεί να βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια, ώστε να μπορούν και τα νέα ζευγάρια να πάρουν δάνεια».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.