ΚΚΕ για τουρκολυβικό μνημόνιο: Δυσκολίες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Οι αναλύσεις της κυβέρνησης αποδίδουν τις επικίνδυνες εξελίξεις στον “εκνευρισμό” της τουρκικής ηγεσίας

ΚΚΕ για τουρκολυβικό μνημόνιο: Δυσκολίες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Το ΚΚΕ μέσω ανακοίνωσης που έκανε θεωρεί πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν μια ανησυχητική προς αρνητική εξέλιξη.

Σχολιάζοντας την υπογραφή του τουρκολιβυκού «μνημονίου συνεννόησης», το Γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ τονίζει πως είναι παντελώς ψεύτικες οι προσδοκίες και ο εφησυχασμός που καλλιεργούνται στο όνομα των λεγόμενων «ισχυρών συμμάχων» και πως ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας αναφέρει ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο, που υπεγράφη τη Δευτέρα (4/10), αποτελεί «μέρος των τουρκικών διεκδικήσεων, που αφορούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα ελληνικών νησιών» και «τον αυθαίρετο έλεγχο θαλασσίων ζωνών».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ για το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο:

«Η υπογραφή “μνημονίου συνεννόησης” μεταξύ της τουρκικής και της λιβυκής κυβέρνησης (που εδρεύει στην Τρίπολη), το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί για έρευνες, γεωτρήσεις και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων πλησίον της Κρήτης ή σε άλλες περιοχές, που συμπεριλαμβάνονται στο απαράδεκτο τουρκο-λιβυκό Σύμφωνο του 2019, είναι μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη.

Αποτελεί μέρος των τουρκικών διεκδικήσεων, που αφορούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα ελληνικών νησιών, τον αυθαίρετο έλεγχο θαλασσίων ζωνών και οδηγεί σε παραπέρα όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι το τουρκο-λιβυκό Σύμφωνο είναι απόρροια της χαοτικής κατάστασης που διαμορφώθηκε στη Λιβύη μετά τη ΝΑΤΟϊκή επίθεση του 2011, την οποία στήριξαν όλα τα ελληνικά κόμματα και καταδίκασε το ΚΚΕ.

Οι αναλύσεις της κυβέρνησης, αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων που αποδίδουν τις επικίνδυνες αυτές εξελίξεις στον “εκνευρισμό” της τουρκικής ηγεσίας ή σε λόγους “εσωτερικής κατανάλωσης”, υποτιμούν το στρατηγικό σχεδιασμό της τουρκικής αστικής τάξης για αναβάθμιση των συμφερόντων της στην περιοχή, σε ανταγωνισμό με την ελληνική αστική τάξη.

Επίσης, είναι παντελώς ψεύτικες οι προσδοκίες κι ο εφησυχασμός που καλλιεργούνται στο όνομα των λεγόμενων “ισχυρών συμμάχων” και της παρέμβασης του ευρωατλαντικού παράγοντα, την ίδια ώρα που παζαρεύουν με την Τουρκία για να την τραβήξουν από τη ρωσική επιρροή, χάριν της “ΝΑΤΟϊκής συνοχής”.

Όσο η χώρα θα εμπλέκεται στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τους γενικότερους ανταγωνισμούς, τόσο θα επιδεινώνεται η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και θα διαμορφώνεται το έδαφος για οδυνηρούς συμβιβασμούς

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Αντίθετα, τους ενώνει η κοινή πάλη ενάντια στους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων, των πολιτικών τους εκπροσώπων και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, για την ανατροπή του σάπιου συστήματος που γεννάει φτώχεια και πολέμους».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.