Βίντεο: Κάνετε συχνά «κρακ» στα δάχτυλά σας; – Να τι συμβαίνει

Όπως ήδη θα έχετε ακουστά, υπάρχει ένας μύθος ο οποίος αναφέρει πως αν κάνετε το γνωστό «κρακ» στις αρθρώσεις των δαχτύλων σας, μπορεί μελλοντικά να προκαλέσετε αρκετά σοβαρά προβλήματα στα χέρια σας.

Ο ήχος σίγουρα κάνει κάποιους ανθρώπους να πιστεύουν αυτόν το μύθο, αλλά τι είναι ακριβώς αυτό που δημιουργεί αυτό τον ήχο και είναι στ’ αλήθεια κακό για την υγεία σας;

Υπάρχει ένα κενό στις αρθρώσεις που γεμίζει με αρθρικό υγρό, ένα υγρό που μειώνει την τριβή στις αρθρώσεις σας όταν κινείστε. Αυτό το υγρό περιέχει αέρια (οξυγόνο, άζωτο και διοξείδιο του άνθρακα).

Όταν κάνετε «κρακ» στα δάχτυλα, ασκείτε πίεση στον χώρο αυτό μεταξύ των οστών. Αυτή η κίνηση δημιουργεί αρνητική πίεση, όπως ένα κενό αέρος, η οποία περνάει στο αρθρικό υγρό και δημιουργεί φυσαλίδες, οι οποίες στη συνέχεια καταρρέουν (σκάνε), και ο ήχος που ακούτε είναι ο ήχος από αυτές τις φυσαλίδες. Για να επαναλάβετε την όλη διαδικασία πρέπει να περιμένετε περίπου 20 λεπτά, ώστε το αέριο να επανεμφανιστεί στο υγρό.

Οι περισσότεροι ορθοπεδικοί συμφωνούν ότι εάν δεν αισθάνεστε πόνο όταν κάνετε «κρακ» στις αρθρώσεις σας, τότε δεν έχετε κανένα λόγο να φοβάστε για κάτι και μπορείτε να συνεχίσετε να το κάνετε εφόσον το επιθυμείτε. Καμία επιστημονική έρευνα δεν έχει συνδέσει άμεσα αυτήν τη συνήθεια με την εκδήλωση αρθρίτιδας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μια μελέτη του 1990 σε 300 ανθρώπους, ωστόσο, έδειξε ότι όταν αυτή η συνήθεια ακολουθείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει πιθανότητα να δημιουργήσει οίδημα και μειωμένη δύναμη της λαβής, αλλά ακόμα και αυτό, δεν έχει επιβεβαιωθεί από κάποια επιστημονική έρευνα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.