Μουσουλμάνες πριγκίπισσες και βασίλισσες δε φορούν μπούρκα – Αυτοί είναι οι λόγοι (φωτό)

Μουσουλμάνες πριγκίπισσες και βασίλισσες δε φορούν μπούρκα – Αυτοί είναι οι λόγοι (φωτό)

Οι μουσουλμάνες πριγκίπισσες και βασίλισσες δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι γαλαζοαίματες του μουσουλμανικού κόσμου είναι το ίδιο δραστήριες με εκείνες της Αγγλίας, της Ισπανίας ή της Δανίας.

Οι περισσότερες διακρίνονται για το έργο τους, στον πολιτισμό και στην παιδεία στις χώρες τους, με μεγάλη παρουσία στη φιλανθρωπία. Αυτό που τις διακρίνει είναι η απόλυτη δυτική εξωτερική τους εμφάνιση, χάρη στην οποία δίνουν μια γεύση εκσυγχρονισμού σε χώρες όπου η γυναίκα δεν έχει σπουδαία θέση.

Ορισμένες φορές δεν μπορούν να το αποφύγουν: τότε βλέπουμε αυτές τις βασίλισσες, τις πριγκήπισσες, τις Πρώτες Κυρίες, τα μέλη της βουλής, τις υπουργούς Εξωτερικών, διάσημες δημοσιογράφους, ακόμη και βεντέτες του κινηματογράφου των μουσουλμανικών χωρών να φοράνε άλλοτε hijab (γενική λέξη για το πέπλο), άλλοτε το tchador (μαύρο πέπλο που φοράνε οι γυναίκες στο Ιράν), άλλοτε το jilbab (μακρύ ρούχο), το niqab (πέπλο) ή και μπούργκα (πέπλο που βλέπεις μόνο τα μάτια).

Ωστόσο, οι γαλαζοαίματες εμφανίζονται συνήθως χωρίς κανένα πέπλο και μαντήλι, κυκλοφορούν εντελώς ελεύθερα και θυμίζουν πανέμορφες γυναίκες της Δύσης.

Σήμα κατατεθέν αυτής της συμπεριφοράς είναι η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας, η οποία έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι το Ισλάμ δεν επιβάλλει το πέπλο και τη μαντήλα στις γυναίκες. Η στάση της είναι καθαρά πολιτική και οι δηλώσεις της είναι ενδεικτικές.

«Το να επιβάλλεις το πέπλο σε μια γυναίκα είναι αντίθετο με τις αρχές του Ισλάμ» δηλώνει σε όλους τους τόνους η βασίλισσα Ράνια και καλεί «όλους τους μετριοπαθείς να υψώσουν τη φωνή και να ακουστούν».

«Το Ισλάμ δεν επιβάλλει ούτε να είναι θρησκόληπτος, ούτε να ντύνεσαι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Το να επιβάλλεις το πέπλο σε μια γυναίκα είναι αντίθετο με τις αρχές του Ισλάμ» ήταν η ακριβή της δήλωση στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

«Στον αραβικό κόσμο πολλοί άνθρωποι είναι καταπιεσμένοι. Είναι πολλοί αυτοί που πνίγονται στο θυμό γιατί τους κατηγορούν ότι είναι βίαιοι άνθρωποι. Πρέπει να υψώσουμε το ανάστημα, να εξηγήσουμε ποιοί είμαστε και σε τι πιστεύουμε», πρόσθεσε η Ράνια της Ιορδανίας στην ίδια συνέντευξη.

Ας δούμε μερικές γαλαζοαίματες του μουσουλμανικού κόσμου χωρίς πέπλο, εντελώς δυτικές.

Πρώτη, η Khadija el-Gamal, σύζυγος του Gamal Mubarak, νύφη του Χόσνι Μουμπάρακ, πρώην προέδρου της Αιγύπτου. Παρολίγον Πρώτη Κυρία της Αιγύπτου.

Μεχριμπάν Αλίγιεβα, σύζυγος του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν.

Ασμα Αλ-Ασσαντ, η σύζυγος του Μπασάρ Αλ-Ασαντ, προέδρου της Συρίας.

Η πριγκήπισσα Αστρίντ είναι η μόνη στη Σαουδική Αραβία που δεν υποχρεούται να φοράει πέπλο. Ακόμη και οι εκπρόσωποι της Δύσης που ταξιδεύουν στη Σαουδική Αραβία για επίσημες συναντήσεις λαμβάνουν ένα φάκελλο που τους εξηγεί ότι οι γυναίκες πρέπει να φοράνε μαντήλα και να είναι ντυμένες με abaya, ένα μακρύ ρούχο. Η πριγκήπισσα Αστρίντ, ως εκπρόσωπος του κράτους, δεν είναι υποχρεωμένη να φοράει τίποτα από όλα αυτά κατά τις επίσημες συναντήσεις.

Πριγκήπισσα Σάλμα του Μαρόκου

Σπάνια φοράει μαντήλα και πέπλο. Συνήθως είναι ντυμένη εντελώς δυτικά και στις εμφανίσεις της στις δυτικές πρωτεύουσες φοράει τζην και πανάκριβα ρούχα. Είναι πολύ δημοφιλής και βρίσκεται κοντά στον λαό του Μαρόκου. Είναι σύζυγος του βασιλιά Mohammed VI και αρνείται να την αποκαλούν βασίλισσα. Είναι μηχανικός στο επάγγελμα και πολιτικός. Ιδρυσε το 2006 την Fondation Lalla Salma για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου.

Sarah Zeid της Ιορδανίας

Είναι πριγκήπισσα, αμερικανικής καταγωγής και έχει παντρευτεί τον πρίγκηπα Zeid Ra’ad Zeid Al-Hussein, Ανώτατο αξιωματούχο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι δικηγόρος στο επάγγελμα και εργάζεται στον ΟΗΕ. Δεν φοράει ποτέ πέπλο και μαντήλα.

Haya Bint Al-Hussein του Ντουμπάι

Είναι η σύζυγος του εμίρη του Ντουμπάι Mohammed ben Rashid al-Maktoum, και είναι κόρη του βασιλιά Χουσείν της Ιροδανίας. Εχει έντονη παρουσία στη διεθνή σκηνή, ιππεύει άλογο, μετέχει σε αγώνες και ίδρυσε την πρώτη ΜΚΟ ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μέση Ανατολή. Ποτέ με μαντήλα.

Sheikah Mozah bint Nasser al-Missned

Είναι μια από τις τρεις συζύγους του πρώην εμίρη του Κατάρ Hamad bin Khalifa Al-Thani και μητέρα του νυν εμίρη Tamim ben Hamad Al-Thani. Το 1996 ίδρυσε το Ιδρυμα για την παιδεία, τις επιστήμες και την κοινωνική ανάπτυξη του Κατάρ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.