Μπούρκα, χιτζάμπ, νικάμπ: Ποια η διαφορά τους

Μπούρκα, χιτζάμπ, νικάμπ: Ποια η διαφορά τους

Οι μουσουλμάνες φορούν τα πέπλα που καλύπτουν το πρόσωπο ακολουθώντας συγκεκριμένες ισλαμικές παραδόσεις που τις θέλουν να είναι σεμνές στους δημόσιους χώρους. Αλλά όσοι δεν έχουν επαφή και δεν γνωρίζουν αυτές τις παραδόσεις, μπορεί συχνά να μην ξέρουν σε τι διαφέρουν όλα αυτά τα μαντήλια μεταξύ τους.

Για να ξεδιαλύνουμε κάθε απορία εξηγούμε τα εξής: Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι μαντήλων. Η μπούρκα και το νικάμπ. Ωστόσο υπάρχουν και άλλα είδη. Παρακάτω ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε:

Τι είναι το νικάμπ

Το νικάμπ είναι ένα μαντήλι το οποίο καλύπτει το κεφάλι αφήνοντας έκθετα μόνο τα μάτια. Καλύπτει το σώμα μέχρι την μέση της πλάτης και από μπροστά μπορεί να εκτείνεται μέχρι τη μέση του στήθους. Το φοράνε κυρίως οι γυναίκες στις αραβικές χώρες, αλλά και μουσουλμάνες που ζουν στη Δύση.

Τι είναι το χιτζάμπ

Η λέξη χιτζάμπ είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για το σεμνό μουσουλμανικό φόρεμα ο οποίος εφαρμόζεται και στα μαντήλια που καλύπτουν τα μαλλιά. Αυτό τον τύπο μαντήλας φορούν κυρίως στις δυτικές χώρες. Καλύπτει το κεφάλι και το λαιμό αφήνοντας σε πλήρη θέα το πρόσωπο.

Τι είναι η μπούρκα

Η μπούρκα καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο και το σώμα και είναι εκείνος ο τύπος ενδυμασίας που καλύπτει τα περισσότερα. Όσες φοράνε μπούρκα έχουν ολόκληρο το πρόσωπό τους καλυμμένο, ενώ ένα πλέγμα εφαρμόζεται στο σημείο που βρίσκονται τα μάτια. Το πλέγμα είναι αραιό ώστε να επιτρέπει σε όποια φοράει μπούρκα να βλέπει, ωστόσο είναι τόσο πυκνό όσο χρειάζεται ώστε να μην φαίνονται ούτε τα μάτια.

Η μπούρκα συνδέεται έντονα με το Αφγανιστάν όπου κατά τη διάρκεια της κυριαρχία τους οι Ταλιμπάν ανάγκασαν τις γυναίκες να το φορούν διαρκώς.

Τι είναι το τσαντόρ

Το τσαντόρ είναι ένας μανδύας που έχει σχεδιαστεί ώστε να τον φορούν οι γυναίκες όταν βγαίνουν από το σπίτι τους. Συνήθως είναι μαύρο και όσες το φοράνε πρέπει να το κρατάνε με τα χέρια τους έτσι ώστε να κρύβει το μπροστινό μέρος του σώματός τους καθώς δεν έχει κουμπιά ή κάτι ανάλογο.

Το συγκεκριμένο ένδυμα το φορούν κυρίως στο Ιράν.

Τι είναι το khimar

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ένα μακρύ πέπλο το οποίο πέφτει ακριβώς μέχρι πάνω από τη μέση. Καλύπτει τα μαλλιά, το λαιμό, τους ώμους, αλλά αφήνει ορατό το πρόσωπο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.