Πώς προέκυψε η φράση – «Ο παπάς ευλογάει πρώτα τα γένια του»

Πώς προέκυψε η φράση – «Ο παπάς ευλογάει πρώτα τα γένια του»

Υπάρχουν φράσεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά με διαφορετική σημασία από την κυριολεκτική. Μία από αυτές και ότι «ο παπάς ευλογάει πρώτα τα γένια του». Γνωρίζουμε σε ποιες περιπτώσεις μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε, αλλά πόσοι ξέρουμε πώς προέκυψε και πώς υϊοθετήθηκε από την λαϊκή μας παράδοση;

Όταν αρχίζει τη λειτουργία ο ιερέας με το «Ευλογητός ο Θεός», κάνει το σταυρό του και ύστερα από συνήθεια, βάζει το χέρι του στο στήθος, εκεί όπου καταλήγουν και τα γένια του. Ο λαός, που παρατηρεί τα πάντα και δεν αφήνει ασχολίαστη καμμία κίνηση, νομίζει πως με αυτόν τον τρόπο, ο παπάς ευλογάει πρώτα τα γένια του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Περνώντας τα χρόνια αυτή η έκφραση υιοθετήθηκε στην λαϊκή μας παράδοση και μεταφέρθηκε στην καθημερινή ζωή με άλλο νόημα. Την χρησιμοποιούμε για τους ανθρώπους που είναι συμφεροντολόγοι και σκοπός τους είναι μόνο το προσωπικό τους συμφέρον.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.