Κουίζ: Ποιος Άγιος πολέμησε στην πρώτη γραμμή και μόνασε στο Άγιο Όρος;

Κουίζ: Ποιος Άγιος πολέμησε στην πρώτη γραμμή και μόνασε στο Άγιο Όρος;

Η φωτογραφία τραβήχτηκε μεταξύ 1948-1949 στο Αγρίνιο. Εικονίζεται ένας νεαρός στρατιώτης της 9ης Μεραρχίας, ο οποίος υπηρέτησε επί πέντε χρόνια στο 454 Τάγμα Διαβιβάσεων.

Είναι μικρασιάτης πρόσφυγας από την Καππαδοκία, πολέμησε στην πρώτη γραμμή στον Ελληνικό εμφύλιο, ενώ αργότερα εγκατέλειψε τα εγκόσμια μόνασε στο Άγιο Όρος και το 2015 κατατάχθηκε μεταξύ των Αγίων της Εκκλησίας μας.

Ο εικονιζόμενος, από τους πιο αγαπητούς και πολυδιαβασμένους Αγίους πλέον, γεννιέται το 1924 στα Φάρασα της Καππαδοκίας, σε ένα χωριό νότια της Καισαρείας και είναι το 8ο παιδί της οικογένειας. Το κοσμικό του όνομα, Αρσένιος Ενζεπίδης.

Ο πατέρας του είναι πρόεδρος του χωριού και ο νονός του, Αρσένιος, ο ιερέας της ενορίας. Λίγες ημέρες μετά τη γέννηση του, η ανταλλαγή πληθυσμών που ξερίζωσε τους Έλληνες της Μικράς Ασίας αναγκάζει και την οικογένειά του να εγκατασταθεί στην Κόνιτσα. Μάλιστα, λέγεται ότι καθώς βρίσκονταν εν πλω ένας επιβάτης λίγο έλειψε να σκοτώσει το βρέφος πατώντας το.

Η οικογένεια φτάνει στην Ελλάδα και για μικρό χρονικό διάστημα διαμένει στο λιμάνι του Πειραιά. Αργότερα, ταξιδεύουν από εκεί στην Κέρκυρα, όπου και εκγκαθίστανται μόλις για ενάμιση χρόνο. Από εκεί μετακομίζουν στην Ηγουμενίτσα για να εκγατασταθούν τελικά στην Κόνιτσα, όπου και ο μικρός Αρσένιος τελειώνει το σχολείο και λαμβάνει το απολυτήριο του «με βαθμό οκτώ και διαγωγή εξαίρετο».

Ποιος ήταν ο κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης. Φωτογραφία από όταν ήταν ασυρματιστής στο στρατό.

Από μικρός βγαίνει στη βιοπάλη και εργάζεται ως ξυλουργός για να βοηθήσει την οικογένεια του. Το 1945 κατάγεται στον στρατό, όπου και υπηρετεί επι πενταετία..

Στα χρόνια του εμφυλίου υπηρετεί ως ασυρματιστής, χωρίς να αποφύγει το πεδίο της μάχης στην πρώτη γραμμή. Απολύεται το 1949, οπότε και ανακοινώνει στους γονείς του, την επιθυμία του να μονάσει.

Πρότυπό του είναι ο νονός του, ο οποίος του είχε δώσει το όνομά του και είχε πει στους γονείς του ότι θα έπαιρνε τη θέση του. Πράγματι, ο νεαρός επισκέπεται το Άγιο Όρος για πρώτη φορά στα 25 του χρόνια, όπου του δίνουν το όνομα Αβέρκιος, και αρχικά καταλύει στη σκήτη του Αγίου Παντελεήμονος, στη Μονή Εσφιγμένου.

Οι διδαχές του και ο τρόπος ζωής του επηρεάζουν ακόμα και σήμερα, όχι μόνο τους πιστούς που τον επισκέφθηκαν και τον συβμουλεύτηκαν, αλλά και όσους διαβάζουν ακόμα και σήμερα τα προφητικά του λόγια.

Το 1954 μονάζει στη Μονή Φιλοθέου και χάρη στο Μητροπολίτη Καισαρείας Παίσιο τον Β’ ονομάζεται Παίσιος.

Το 2015 η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον ανακηρύττει Άγιο, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ανακηρύττεται Προστάτης του Στρατιωτικού Σώματος των Διαβιβάσεων.

Ο εικονιζόμενος είναι ο Άγιος Παΐσιος. Ο κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης, εκοιμήθη στις 12 Ιουλίου του 1994 και ενταφιάστηκε στο Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.