ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος «Αντιμετωπίζουμε μεγάλες γεωπολιτικές εξελίξεις»

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος «Αντιμετωπίζουμε μεγάλες γεωπολιτικές εξελίξεις»

«Η παρούσα σύγκληση της Ιεραρχίας χαρακτηρίζεται από νέες προκλήσεις και από σημαντικές γεωπολιτικές αλλαγές, τόσο εντός όσο και εκτός της πατρίδος μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το Ορθόδοξο μήνυμά μας να καθίσταται επίκαιρο, επιτακτικό αλλά και αναγκαίο, όσο ποτέ άλλοτε».

Αυτό τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την πρώτη τακτική συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Εκκλησία, συνέχισε, επειδή δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί ενεργό και αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας μας, να υπερασπίζεται και να διακονεί τον πιστό λαό του Θεού, «είχε, έχει και δεν θα πάψει ποτέ, όσο και αν κάποιοι διακαώς το επιθυμούν, να έχει λόγο και άποψη για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στο μέλλον της πατρίδος μας, πολλώ δε μάλλον όταν απειλούνται ή και διακυβεύονται τα εθνικά μας συμφέροντα».

Καλούμενη η Εκκλησία να αντιμετωπίσει νέες γεωπολιτικές προκλήσεις και στρατηγικές αλλαγές, σημείωσε, οφείλει να περιφρουρήσει τη μακραίωνη πολιτιστική και ελληνοχριστιανική κληρονομιά, να αγωνισθεί για την επικράτηση της ειρήνης, να καταγγείλει τις εθνικιστικές τάσεις, τις ηγετικές επιδιώξεις και τις ιστορικές ανακρίβειες, οι οποίες δεν έχουν θέση στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Σε αναφορά του, μεταξύ άλλων, στην οικονομική κρίση και στο δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο οφείλεται κυρίως στη μετανάστευση των νέων, τόνισε ότι έχουμε ηθικό χρέος να μην επαναλάβουμε τα λάθη και τα παραπτώματα του παρελθόντος και να μην επιστρέψουμε στις διάφορες πρακτικές οι οποίες ευθύνονται για την πολυετή οικονομική κρίση, που είναι αποτέλεσμα της ηθικής και πνευματικής παρακμής μας.

Ακολούθως, κατέθεσε στοιχεία για τα θέματα των εισηγήσεων οι οποίες πρόκειται να αναγνωσθούν κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ιεράς Συνόδου και έχουν ως θέματα την εκκλησιαστική και κοινωνική προσέγγιση του χθες, του σήμερα και του αύριο του τόπου μας και τις θέσεις της Εκκλησίας στις μελετώμενες συνταγματικές αλλαγές και υπογράμμισε ότι οι σχέσεις της Εκκλησίας με το κράτος και η ανάγκη της οικονομικής αυτοτέλειας της Εκκλησίας επιτάσσουν τούτη την ώρα ενότητα και σοβαρότητα λόγων και πράξεων.

Κλείνοντας την προσφώνησή του, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας ανέφερε ότι με την ελπίδα στον Θεό, η οποία κατά τον ιερό Χρυσόστομο «πάντα μεταρρυθμίζει», αγαπημένοι και ενωμένοι, μακριά και πέρα από προσωπικά συμφέροντα και φιλοδοξίες, «ας αγωνισθούμε με θάρρος και με θυσιαστικό πνεύμα τον κοινόν καλόν αγώνα και ας είμαστε βέβαιοι ότι θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά όλες τις αντιθέσεις, αλλά και κάθε δοκιμασία από την οποία βάλλεται η Εκκλησία μας και η πατρίδα μας».

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας συνήλθε υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας. Προ της συνεδρίας τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, κατά την οποία ιερούργησε ο μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας συνήλθε υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της ΙεραρχίαςΗ Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας συνήλθε υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας

Στη μεγάλη αίθουσα των συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, εψάλη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της, αναγνώστηκε ο κατάλογος των συμμετεχόντων ιεραρχών, διεπιστώθηκε απαρτία και κατόπιν συγκροτήθηκε η Επιτροπή Τύπου από τους μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, ‘Ανδρου, Κέας και Μήλου Δωρόθεο και Πατρών Χρυσόστομο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου Σεραφείμ, ως αντιπρόεδρος της Ιεραρχίας, αντιφώνησε εκ μέρους των ιεραρχών και στη συνέχεια παρουσιάσθηκαν οι εκθέσεις πεπραγμένων των Συνοδικών Επιτροπών για το εκκλησιαστικό έτος 2017-2018 από τους προέδρους τους. Ακολούθησε συζήτηση για τον τρόπο αξιοποίησής τους. Ακολούθως, κατά την ημερήσια διάταξη, έγινε η συμπλήρωση του καταλόγου των προς αρχιερατείαν εκλογίμων. Η ΙΣΙ θα συνεχίσει τις εργασίες της αύριο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.