ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Την Παρασκευή η κρίσιμη συνεδρίαση της Ιεραρχίας για «μπλόκο» ή όχι της συμφωνίας εκρίζωσης της Ορθοδοξίας

Την Παρασκευή η κρίσιμη συνεδρίαση της Ιεραρχίας για «μπλόκο» ή όχι της συμφωνίας εκρίζωσης της Ορθοδοξίας

Κρίσιμη είναι η συνεδρίαση της Ιεραρχίας την Παρασκευή. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος,επίσπευσε τη σύγκληση της Ιεραρχίας, προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα και να αμβλύνει τις αντιδράσεις των Ιεραρχών που ακούστηκαν από την πρώτη ημέρα που ανακοινώθηκε το κοινό ανακοινωθέν Αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Περισσότεροι από 30 Μητροπολίτες από τους 82 που θα μετάσχουν στην Ιεραρχία έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους με τη συμφωνία, αρκετοί είναι αυτοί που δεν έχουν ακόμα μιλήσει, ενώ υπάρχει μερίδα Μητροπολιτών που συμφωνεί με τις κινήσεις του Αρχιεπισκόπου.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, «κόκκινη γραμμή» για την Εκκλησία της Ελλάδος αποτελεί η κατοχύρωση των περίπου 9000 κληρικών και εκκλησιαστικών υπαλλήλων και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας με αιχμή τα διακατεχόμενα.

Είναι σαφές ότι καμία συμφωνία πάντως, δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη συμφωνία των Ιεραρχών, θέση με την οποία φαίνεται ότι συμφωνεί και ο Αρχιεπίσκοπος.

Την ίδια ώρα το Οικουμενικό Πατριαρχείο διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί κανένα σχέδιο, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του, ενώ στέλνει και αντιπροσωπεία στην Αθήνα προκειμένου να έχει συνομιλίες με μέλη της κυβέρνησης.

Η Εκκλησία της Κρήτης ανακοίνωσε ότι δεν συναινεί στο σχέδιο για τη μισθοδοσία των κληρικών και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες δεν έχει ξεκαθαριστεί αν το ανακοινωθέν αφορά στην εκκλησία της Κρήτης και των Δωδεκανήσων.

Στη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου, καθώς και στη συνάντηση που είχε το Σάββατο στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Open».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γαβρόγλου υπογράμμισε ότι το σύνολο των προτάσεων κατατέθηκε από κοινού με την Εκκλησία της Ελλάδος και πως τα 15 σημεία του περιλαμβάνουν πολλά επιμέρους θέματα, για τα οποία τώρα ξεκινά, ουσιαστικά, ο διάλογος.

Αν και δεν απάντησε συγκεκριμένα στο ερώτημα «ποιοι ήταν οι προβληματισμοί που διατύπωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης;», ο υπουργός Παιδείας σημείωσε: «Τον διαβεβαίωσα ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τη μισθοδοσία των κληρικών, το ασφαλιστικό και το ζήτημα της περίθαλψής τους».

«Η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί σε όλα της τα σημεία» είπε ακόμη, ενώ έκανε λόγο για «συναξιοποίηση της περιουσίας της Εκκλησίας για πρώτη φορά».

«Αυτή είναι μία κυβέρνηση που λύνει ιστορικές εκκρεμότητες» ανέφερε επίσης, σχολιάζοντας τόσο τη συμφωνία με την Εκκλησία όσο και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Εθνική αυτοκτονία και διχαστική χαρακτήρισε τη συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.«Αυτή τη στιγμή όπως και τόσους αιώνες πριν, είναι υποχρέωσή μας να έχουμε ελληνορθόδοξη ενότητα για το καλό της πατρίδας μας παρά δημιουργούμε διχασμούς» είπε ο κ. Άνθιμος που χαρακτήρισε «διχαστική» τη συμφωνία «γιατί αν δεν ήταν τόσο το ποσοστό των ορθόδοξων στην Ελλάδα δεν θα ήταν πρόβλημα».

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος μιλώντας στο protothema τόνισε:» Οι κληρικοί όταν τους πειράξεις, γίνονται άγρια θηρία». Και συγκεκριμένα:«Εάν φύγουμε από το Δημόσιο, πάει, πέταξε το πουλί», λέει με νόημα ο μητροπολίτης, τονίζοντας ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην κρατική μηχανή, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να αφήσει όλους τους κληρικούς χωρίς επίδομα, ενώ είναι σίγουρος πως οι «στρατιώτες της Εκκλησίας» θα αντισταθούν με κηρύγματα στο χριστεπώνυμο πλήρωμα σε κάθε γωνιά της χώρας.

Ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, Ιουστίνος, τόνισε ότι η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου, είναι ανησυχητική και ήρθε άκομψα στο προσκήνιο, προκαλώντας έκπληξη στους ιερείς. Τόνισε ότι τόσο το χρονικό σημείο που επελέγη για να παρουσιαστεί, αλλά και το περιεχόμενο της συμφωνίας, «μπάζει» από παντού. Για να να συμπληρώσει ότι η επίμαχη συμφωνία έχει και θετικά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν. Ο Μητροπολίτης Ιουστίνος, εστίασε, ότι ο πρωθυπουργός παρουσίασε τη συμφωνία ως τετελεσμένο γεγονός και κατά συνέπεια οι ιερείς θα απολυθούν εν μια νυκτί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος τόνισε: « Για τα κόμματα τα της αντιπολίτευσης σχολίασε πως «προσχηματικά αγκαλιάζουν τις αγωνίες των κληρικών και εκμεταλλεύονται τις ευαισθησίες τους για μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

Χαρακτήρισε «γελοίες, ανάξιες σχολιασμού, ακραίες και χυδαίες τοποθετήσεις, στο πλαίσιο της άθλιας ακροδεξιάς στροφής της Ν.Δ, που δεν θα της βγει σε καλό», τις αναφορές περί «συμπαιγνίας πρωθυπουργού-αρχιεπισκόπου» και είπε πως πάντα υπάρχουν και δυνάμεις που διαφωνούν και αντιτίθενται, όταν προσπαθείς να κάνεις ένα βήμα μπροστά, αλλά στο τέλος αυτό που θα μείνει είναι η ιστορικότητα της συμφωνίας και όχι οι διαφωνίες».

Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, σχετικά με τη συμφωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η κ. Σπυράκη κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως ετοιμάζεται να κάνει 10.000 προσλήψεις και την ίδια ώρα διατηρεί τη δαπάνη της αμοιβής των κληρικών με απόλυτα αδιαφανείς διαδικασίες, συμπληρώνοντας πως το ποσό της μισθοδοσίας των κληρικών παραμένει στον προϋπολογισμό και παράλληλα προστίθεται άλλο ένα ποσό για την πρόσληψη 10.000 ανθρώπων, δηλαδή επιβαρύνονται οι Έλληνες φορολογούμενοι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.