Φανάρι: Τρία «φλέγοντα» θέματα στην ατζέντα της Ιερά Συνόδου

Φανάρι: Τρία «φλέγοντα» θέματα στην ατζέντα της Ιερά Συνόδου

Τρία μείζονος σημασίας θέματα βρίσκονται πολύ υψηλά στην ατζέντα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η συμφωνία Πολιτείας και Εκκλησίας της Ελλάδος, το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας, αλλά και οι εξελίξεις στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής θα απασχολήσουν τη Σύνοδο αυτό το τριήμερο.

Όχι άδικα η σύγκλιση αυτής της Ιεράς Συνόδου (από σήμερα Τρίτη 27 Νοεμβρίου έως και την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου) μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια από τις σημαντικότερες και κρισιμότερες των τελευταίαων ετών στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ήδη η Αγία και Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε σήμερα το πρωί επί μιάμιση ώρα από τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου αναφορικά με το θέμα της προωθούμενης συμφωνίας, ενώ ακολούθως ο κ. Γαβρόγλου ειχε κατ’ ιδίαν συνάντηση και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Επιπλέον, αναφορικά με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες (στις 15.00 ώρα Αμερικής) ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος είχε συγκαλέσει τηλεδιάσκεψη με το αρχιεπισκοπικό συμβούλιο στο οποίο τελικά συζήτησε το θέμα της αποπεράτωσης του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, τονίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη για άλλα 40 εκτ δολάρια προκειμένου να αποπερατωθεί το έργο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο Φανάρι βρίσκεται και ο σύμβουλος του Προέδρου της Ουκρανίας, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών, Ροστισλάβ Παβλένκο.

Ο κ. Παβλένκο θα παραστεί στην Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείο, όπου αναμένεται να εκδοθεί ο Τόμος για την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Αυτή είναι η σύνθεση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου:

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση «γενομένης τῆς τακτικῆς ἀνασυγκροτήσεως τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, ταύτην θά ἀποτελέσουν, διά τό ἑξάμηνον 01.09.2018 – 28.02.2019, ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, οἱ Σεβ. Μητροπολῖται»:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Βρυούλων κ. Παντελεήμων
Ἰταλίας καί Μελίτης κ. Γεννάδιος
Γερμανίας κ. Αὐγουστῖνος
Τρανουπόλεως κ. Γερμανός
Νέας Ἰερσέης κ. Εὐάγγελος
Ρόδου κ. Κύριλλος
Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου κ. Εὐγένιος
Κορέας κ. Ἀμβρόσιος
Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντῖνος
Αὐστρίας κ. Ἀρσένιος
Σύμης κ. Χρυσόστομος
Σικάγου κ. Ναθαναήλ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.