Πάνω από 2 εκατ. μουσουλμάνοι για το προσκύνημα στη Μέκκα [φωτό]

Πάνω από 2 εκατ. μουσουλμάνοι για το προσκύνημα στη Μέκκα [φωτό]

 

Το σημαντικότερο γεγονός στη ζωή ενός μουσουλμάνου, η επίσκεψη και το προσκύνημα στην ιερή πόλη της Μέκκας  κορυφώνεται σήμερα με τους αριθμούς των επισκεπτών να ξεπερνούν κάθε προηγούμενο

Πρόκειται ίσως για την μεγαλύτερη συγκέντρωση ανθρώπων στον πλανήτη. Και αφορά το Hajj, το ετήσιο προσκύνημα των μουσουλμάνων στην ιερή πόλη της Μέκκας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι επισκέπτες φέτος θα ξεπεράσουν τα… 2 εκατομμύρια. Ενώ οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας έχουν διαθέσει πάνω από 100.000 αστυνομικούς για την αποφυγή τρομοκρατικών ενεργειών αλλά και άλλων επεισοδίων.

 

Οι προσκυνητές φιλοξενούνται σε μία τεράστια έκταση από τέντες που έχουν στηθεί για τον σκοπό αυτό. Υπάρχουν βέβαια και κάποια ξενοδοχεία (επτά τον αριθμό) τα οποία χτίστηκαν πρόσφατα, και απευθύνονται σε VIP επισκέπτες οι οποίοι πληρώνουν έως και 7.000 δολάρια για μια βραδιά. 

 

Οι εικόνες από το ετήσιο προσκύνημα των εκατομμυρίων μουσουλμάνων είναι πάντα ένα γεγονός μεγάλης εμβέλειας. Και οι φωτογραφίες από αυτό έχουν ξεχωριστή δύναμη, καθώς προέρχονται από ένα συμβάν όπου συγκντρώνονται μεγάλα πλήθη που προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες για δυνατές εικόνες.

 

Οι περισσότεροι φτάνουν στο ιερό όρος Arafat με λεωφορεία, όμως οι πιο φτωχοί έρχονται από την ιερή πόλη της Μέκκας περπατώντας περί τα 15 χιλιόμετρα μέσα στον καυτό ήλιο. Στην διαδρομή έχουν στηθεί ειδικοί ψεκαστήρες για να δροσίζουν τους πιστούς, ενώ ειδικά οργανωμένα συνεργεία τους παρέχουν πόσιμο νερό και τροφή δωρεάν. 

 

Για πολλούς από αυτούς, οι περιορισμοί που έχουν υποστεί στη ζωή τους για να βρουν τα χρήματα είναι πολύ μεγάλοι, καθώς για όλους τους μουσουλμάνους, η επίσκεψη για μια φορά στη Μέκκα είναι η κορύφωση της ζωής τους.

Η φετινή γιορτή έρχεται μετά την πτώση του γερανού πριν μερικές ημέρες και τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων. Όμως οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας διόρθωσαν αμέσως όλες της ζημιές, και τα πάντα ήταν έτοιμα να υποδεχτούν τους φετινούς επισκέπτες. 

 

Το προσκύνημα στη Μέκκα είναι μέσα στις πέντε μεγάλες υποχρεώσεις των μουσουλμάνων, με τις άλλες τέσσερις να περιλαμβάνουν την πίστη στην μοναδικότητα του Θεού και του προφήτη του του Μωάμεθ, τις πέντες προσευχές ημερησίως, την προσφορά προς τους φτωχούς, και την νηστεία κατά την διάρκεια του Ραμαζανιού.

 

Στην Μέκκα κάνουν τον κύκλο της μεγάλης πέτρας, της Kaaba επτά φορές σε αντίθετη φορά με αυτή του ρολογιού. Για φέτος η κύρια ημέρα του προσκυνήματος είναι η σημερινή, όπου μετά και τις αφίξεις της τελευταίας στιγμής από τις κοντινές περιοχές, το πλήθος αναμένεται να αγγίξει και τα 3 εκατομμύρια στην κοιλάδα. 

 

 

 

 

 

 

 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.