Γυναίκα ιμάμης στη Δανία ίδρυσε Τζαμί και δεν φοράει μαντίλα – Επιδιώκεται να παρουσιαστεί το Ισλάμ φιλικό και «εύπεπτο» (φωτό)

Γυναίκα ιμάμης στη Δανία ίδρυσε Τζαμί και δεν φοράει μαντίλα – Επιδιώκεται να παρουσιαστεί το Ισλάμ φιλικό και «εύπεπτο» (φωτό)

Οι προσπάθειες να παρουσιαστεί το Ισλάμ φιλικό ώστε να περάσει πιο εύκολα και εύπεπτα στην γηραιά ήπειρο συνεχίζονται. Έτσι τώρα προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι φιλικό προς τις γυναίκες και μας παρουσιάζουν μια ιμάμη στη Δανία, η οποία είναι μέσα στη μόδα, χωρίς μαντίλα και υπέρ ενός προοδευτικού Ισλάμ.

Στο τζαμί Mariam της Κοπεγχάγης είναι γυναικεία η φωνή που καλεί σε προσευχή. Η φωνή της  Sherin Khanka, μιας Δανής 41 ετών, επικεφαλής του πρώτου τζαμιού που διοικείται αποκλειστικά από γυναίκες.

Στο εν λόγω τζαμί πραγματοποιούνται πολυ-θρησκευτικοί γάμοι, η λειτουργία απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες, στόχος είναι η πάταξη της πολυγαμίας. Είναι το μεγαλύτερο και διασημότερο τζαμί στον κόσμο που θέλει να θεσμοθετήσει έναν «γυναικείο ισλαμισμό».

Η Σερίν Κάνκα είναι κόρη μιας Φινλανδής, καθολικής νοσοκόμας η οποία μετανάστευσε στη Δανία και ενός Σύρου διανοούμενου, πολιτικού μετανάστη. Η Σερίν είναι ισλαμολόγος και το 2001 ίδρυσε έναν σύλλογο ο οποίος αγωνιζόταν για την σύγχρονη ανάγνωση του Κορανίου, για την ισότητα ανδρών και γυναικών στο Ισλάμ και για την μεγαλύτερο ρόλο των γυναικών. Ο σύλλογος ονομάστηκε «Φόρουμ σκεπτόμενων μουσουλμάνων».

Η Σερίν Κάνκα γνωρίζει σε βάθος την ισλαμική θρησκεία, αφού σπούδασε στη Δαμασκό και στην Κοπενχάγη. Δίπλα της βρέθηκαν να συνεργάζονται πολλοί ακαδημαϊκοί και διανοούμενοι οι οποίοι αγωνίζονται για την θέση της γυναίκας στο Ισλάμ.

Η Κάνκα είναι μητέρα πέντε παιδιών και είναι συνηθισμένη να μιλάει στα μίντια. Εξηγεί συχνά κάποιους στίχους του Κορανίου, που θεωρούνται άκρως μισογυνικοί, επαναλαμβάνοντς ότι πρόκειται για θέμα ερμηνείας και ότι το ιερό κείμενο μπορεί να ερμηνευθεί με προοδευτικό τρόπο.

Η ίδια δεν φοράει μπούρκα, ούτε μαντήλα, παρά μόνο όταν προσεύχεται και δηλώνει ότι είναι θέμα επιλογής για την κάθε γυναίκα.

Αυτή η όμορφη μελαχρινή με τα ίδια μακριά μαλλιά επέλεξε να γίνει ιμάμης. Η Δανία, μάλιστα, αριθμεί τέσσερις γυναίκες ιμάμηδες, αφού μεγάλες σχολές των σουνιτών δεν απαγορεύουν το επάγγελμα του ιμάμη σε γυναίκες.

Η Σερίν Κάνκα εγκαινίασε το τζαμί Mariam τον Αύγουστο του 2016. Μια φορά το μήνα, η λειτουργία απευθύνεται αποκλειστικά σε γυναίκες. Για την Κάνκα είναι στόχος ζωής να αποδείξει ότι το Ισλάμ είναι μια σύγχρονη και προοδευτική θρησκεία.

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου εναντίον των ΗΠΑ δυνάμωσαν την θέλησή της. Η ίδια δηλώνει πιο κοντά στους σουφιστές, αυτή την πανάρχαιη πρακτική, η οποία τρέφεται από την φιλοσοφία και τον ασκητισμό και δεν επιβάλλει την μαντήλα έξω από το τζαμί.

«Αυτό το κέντρο, το οποίο διοικούν γυναίκες, θα επιτρέψει στις μουσουλμάνες να είναι ορατές μέσα σε πατριαρχικούς θεσμούς. Το αποτέλεσμα φαίνεται στη σχέση με τους συζύγους και τα παιδιά. Θέλουμε να δώσουμε μια ισχυρή εικόνα και να καταπολεμήσουμε την ισλαμοφοβία. Οι γυναίκες ιμάμηδες και οι διανοούμενοι προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε το Κοράνι σύμφωνα με την εποχή μας και τα ήθη μας», δηλώνει.

Η Κάνκα είναι πτυχιούχος ψυχοθεραπεύτρια και έχει δημιουργήσει ομάδες εργασίας για τις γυναίκες που υπήρξαν θύματα ψυχολογικής βίας. Στο τζαμί πραγματοποιεί και γάμους. Ζευγάρια από όλη την Ευρώπη έρχονται στην Δανία γιατί επιλέγουν να υπογράψουν ένα σύμφωνο γάμου, το οποίο δίνει το δικαίωμα για διαζύγιο στη γυναίκα, απαγορεύει την πολυγαμία και την ενδοοικογενειακή βία.

Η Κάνκα βασίζεται στα κείμενα για να εξηγήσει τη στάση της. Στην εποχή του, ο Προφήτης, δεν είχε επιτρέψει στην Oum Waraqa να λειτουργεί; Πριν από δέκα χρόνια, και οι Αμερικανοί είχαν επιτρέψει στην Amina Wadud να απευθύνεται στους πιστούς. Ακολούθησαν η Αγγλία, η Ιταλία, η Σουηδία. «Αν μια γυναίκα αναγκάζεται να φορέσει hidjab, θα δώσω μάχη ώστε να μην το φορέσει», δηλώνει η Κάνκα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.