ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριος

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριος

Μια σημαντική μορφή της Ορθοδοξίας και της Κρήτης, ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερσονήσου Νεκτάριος άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή σε ηλικία 64 χρονών, σε νοσοκομείο της Αθήνας ύστερα από σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε.

Η Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερσονήσου μέσω της ιστοσελίδας ανέφερε για το θλιβερό άγγελμα του αγαπητού και σεβαστού ποιμενάρχη: «Μετά βαθείας οδύνης σας γνωρίζουμε ότι εκοιμήθη εν Κυρίω ο Επίσκοπος μας, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κυρός Νεκτάριος. Εύχεσθε υπέρ αναπαύσεως της ψυχής αυτού».

Ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου, Υπέρτιμος και Έξαρχος Καρπαθίου Πελάγους Νεκτάριος,κατά κόσμο Νεκτάριος Παπαδάκης, γεννήθηκε στο Καταλαγάρι Ηρακλείου το 1951. Τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Γυμνάσιο Αχαρνών και στην συνέχεια φοίτησε στο Ανώτερο Φροντιστήριο της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Ακαδημίας. Ύστερα φοίτησε στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, απ΄ όπου αποφοίτησε το 1975.

Μοναχός εκάρη στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη και το 1971, χειροτονήθηκε διάκονος και το 1972 Πρεσβύτερος από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κύριο Ευγένιο.

Ο Νεκτάριος Παπαδάκης υπηρέτησε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης ως Διευθυντής του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου, ως Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σταυροφόρων, ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και ως Πρωτοσύγκελος, ενώ δίδαξε σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης.

Στις 6 Οκτωβρίου 1990, εξελέγη από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου και η χειροτονία του τελέσθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1990 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μήνα Ηρακλείου.

Κατά τη διάρκεια της ποιμαντορίας του ιδρύθηκαν οι Mονάδες Φροντίδας ηλικιωμένων «Παναγία η Γερόντισσα» στο Οροπέδιο Λασιθίου, «Ο ‘Αγιος Παντελεήμων» στην Ενορία Αγίας Tριάδος της Πόλεως του Αγίου Nικολάου» και «Η Μεγάλη Παναγία» στη Λατσίδα Μεραμβέλλου.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της ποιμαντορίας του αναστηλώθηκαν και συντηρήθηκαν πολλά εκκλησιαστικά μνημεία της Μητροπόλεως. Αναπαλαιώθηκαν και επαναλειτούργησαν η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Αρετίου, η Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κρεμαστών, η Ιερά Μονή Παναγίας Κεράς, η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεότόκου Κρουσταλλένιας, και η Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βιδιανής. Ανακαινίσθηκε εκ βάθρων και εμπλουτίστηκε με σημαντικά κτίσματα η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Σελλινάρι.

Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκε η διάσωση και έγινε η ψηφιοποίηση του αρχείου της Χριστιανικής Δημογεροντίας Λασιθίου (1869-1898). Πρωτοστάτησε στη συγκρότηση ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Θρησκευτικού Τουρισμού της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, της οποίας ήταν Πρόεδρος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ιδιαίτερη μέριμνα του αοιδίμου Μητροπολίτη Νεκτάριου ήταν η καλλιέργεια των ιερατικών και μοναχικών κλήσεων, το ενδιαφέρον του για τις αναπτυσσόμενες τουριστικές περιοχές και για την εκπαίδευση των νέων. Διευκόλυνε την ανέγερση μεγάλων συγκροτημάτων των ΤΕΙ σε έκταση που παραχωρήθηκε στο δήμο Αγίου Νικολάου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.