ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Μητροπολίτης Θεόφιλος: “Για τον Χριστιανό δεν υπάρχει πρόβλημα άλυτο ούτε ερώτημα αναπάντητο”

Μητροπολίτης Θεόφιλος: “Για τον Χριστιανό δεν υπάρχει πρόβλημα άλυτο ούτε ερώτημα αναπάντητο”

«Για τον Χριστιανό δεν υπάρχει πρόβλημα άλυτο, ούτε ερώτημα αναπάντητο», τονίζει ο Μητροπολίτης Λευκάδος Θεόφιλος στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του και προσθέτει πως ο Θεός μας δίνει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα και τις δυσκολίες.

Ακολουθεί η Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου:

Τον Ιερόν Κλήρον, τις Μοναστικές Αδελφότητες

και τον ευσεβή Λαόν

της καθ’ ημάς Θεοσώστου Επαρχίας

«Κύριε ο Θεός ημών… ο τον πάντα χρόνον

τον τε γεγονότα, τον τε όντα, τον τε εσόμενον πληρών…

την είσοδον ταύτην ευλόγησον»

(Ευχή της Δοξολογίας)

Κύριε και Θεέ μας, Συ που γεμίζεις και κυριαρχής πάνω στο χρόνο,

στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον,

ευλόγησε τούτη την είσοδο

Αγαπητοί μου Πατέρες και Αδελφοί,

Παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα,

Η άπειρη αγαθότητα του Θεού μας αξίωσε για μία ακόμη χρονιά να δρασκελίσουμε το κατώφλι του νέου έτους.

Με τη Χάρη του Θεού, αποχαιρετούμε ένα χρόνο που πέρασε ήδη στην ιστορία και εισερχόμαστε, με συγκρατημένες ελπίδες, σε ένα καινούριο. Το σωτήριον έτος 2016 διανύεται εδώ και λίγες ώρες. Στεκόμαστε λοιπόν σε τούτη την καμπή και ρίχνουμε μία ματιά στο χθες. Αναλογιζόμαστε τις δυσκολίες που περάσαμε, τις ελπίδες τις πολλές που διαψεύστηκαν και τις ελάχιστες που δικαιώθηκαν. Μακαρίζουμε πρόσωπα αγαπημένα που μας άφησαν για το αιώνιο ταξίδι. Ο χρόνος της παρούσας ζωής χαρίζεται από την Θεία Αγάπη στον καθένα μας, ώστε με ευθικρισία, σύνεση, συνέπεια και ευλάβεια να τον αξιοποιήσει προς χάριν της σωτηρίας, έτσι ώστε το παροδικό και το εφήμερο να υπηρετούν το ουράνιο και το αιώνιο.

Ο χρόνος περνάει αδιάκοπα και μας φέρνει πλησιέστερα προς το τέλος. Γι’ αυτό η, κάτω από το χριστιανικό πρίσμα, θεώρηση της μέχρι τώρα πορείας μας μπορεί να μας οδηγήσει σε μία σωστότερη και επιτυχέστερη ζωή. Είναι πανθομολογούμενο ότι περνάμε κρίσιμες μέρες. Γευόμαστε καθημερινά την ύπαρξη της κρίσεως αυτής. Η ζωή μας δυσκόλεψε αφόρητα. Η ειρήνη δοκιμάζεται. Η βία μεσουρανεί. Η πείνα θερίζει. Το μεταναστευτικό ζήτημα είναι οξύτατο. Η ανεργία όλο και αυξάνεται. Η οικογένεια κλυδωνίζεται. Όλα περνάνε μία κρίση και όλοι γευόμαστε τις συνέπειές της.

Μπροστά μας ο ορίζοντας στενεύει και σκοτεινιάζει. Πού πηγαίνουμε; Αλήθεια, έχουμε διερωτηθεί, που πηγαίνουμε και σαν άνθρωποι και σαν έθνος;

Γιά τον Χριστιανό δεν υπάρχει πρόβλημα άλυτο, ούτε ερώτημα αναπάντητο. Γιά μας μία είναι –πρέπει να είναι- η λύση: «Εν τω Θεώ ποιήσωμεν δύναμιν» (Ψαλμ. 59, 12) και «Μακάριον το Έθνος ου εστι Κύριος ο Θεός αυτού» (Ψαλμ. 32, 12). Τα λησμονήσαμε αυτά, τα εχλευάσαμε κάποτε, τα απαρνηθήκαμε. Καιρός να τα ξαναπαραδεχθούμε.

Χωρίς τη δύναμη του Θεού, είμαστε χαμένοι. Μαζί Του, δυνατοί και ολοκληρωμένοι. Μέσα στην Αγία Εκκλησία μας, όπου τα πάντα φωτίζονται, μεταμορφώνονται και καινοποιούνται από το ανέσπερο φως της αιωνιότητος, διδασκόμεθα να ζούμε αγωνιζόμενοι κατά Χριστόν για «το νυν» ως αληθή πρόγευση και προστάδιο του ατελεύτητου «αεί» της υπέρχρονης Βασιλείας του Θεού.

Στην πίστη στο Χριστό και στην Εκκλησία ας αναζητήσουμε την δύναμη για να ξεπεράσουμε την κρίση που μας μαστίζει. Δοκιμάσαμε όλα τα άλλα. Ας δοκιμάσουμε τώρα και την μοναδική λύση. Η πίστη τρέφει την ελπίδα. Καί η ελπίδα δίνει φτερά και δύναμη.

Αδελφοί μου και παιδιά μου,

Είθε ο φιλόστοργος Κύριος της ανθρώπινης ιστορίας, ο Λυτρωτής του κόσμου Ιησούς Χριστός να ευλογήσει δαψιλώς το νέο έτος, ώστε να είναι χρόνος πραγματικής χαράς, υγείας, προκοπής και σωτηρίας.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ

ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΝ

ΤΟ ΝΕΟΝ ΕΤΟΣ 2016

Μετά διαπύρων πατρικών ευχών εν Χριστώ τεχθέντι

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΣΑΣ ΠΑΤΕΡΑΣ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

† Ο Λευκάδος και Ιθάκης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.