ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Παγκόσμια εκστρατεία για την επαναλειτουργία μετά από 45 χρόνια της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Παγκόσμια εκστρατεία για την επαναλειτουργία μετά από 45 χρόνια της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Έχουν συμπληρωθεί 45 χρόνια από τότε που η Τουρκική Κυβέρνηση αποφάσισε αυθαίρετα και αιφνιδιαστικά να φιμώσει την Θεολογική Σχολή της Χάλκης (1971-2016) ανακοινώνοντας το κλείσιμο της.

Έκτοτε στις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως (το Τουρκικό κράτος το θεωρεί απλό «Τουρκικό ίδρυμα» από τις 6/12/1923 με την υπ΄ αριθμ. 1092 Νομαρχιακή Κοινοποίηση) πρόβαλλε διάφορες έωλες δικαιολογίες: Η πρώτη ήταν ότι δήθεν δεν επιτρεπόταν η λειτουργία ανώτατων ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων την ίδια ακριβώς στιγμή κατά την οποία διάφορα ξένα ιδιωτικά κολλέγια λειτουργούσαν (και λειτουργούν) χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Στην συνέχεια άρχισε να μοιράζει υποσχέσεις ότι «σύντομα θα επαναλειτουργήσει η σχολή» χωρίς βέβαια να τηρήσει ποτέ τις υποσχέσεις της ακόμα και αν αυτές δόθηκαν σε Προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (Κλίντον, Ομπάμα) ή άλλους αρχηγούς κρατών.

Τέλος κατέληξε σε απαίτηση «ανταλλαγμάτων» από την Ελλάδα: Πότε ζητούσε νεφελωδώς τον «εκσυγχρονισμό» της Ελλάδος ζητώντας οι μουσουλμάνοι ιερωμένοι «να εκλέγονται από τον λαό» (κάτι που φυσικά δεν συμβαίνει ούτε στην Τουρκία), πότε να δημιουργηθούν τεμένη σε Αθήνα, πότε να δημιουργηθούν τεμένη στην Θεσσαλονίκη και ούτω καθεξής.

Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί διμερές Ελληνο-τουρκικό πρόβλημα ώστε να είναι αντικείμενο «ανατολίτικου παζαριού». Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως είναι ο θρησκευτικός και πνευματικός ηγέτης των τριακοσίων εκατομμυρίων Ορθόδοξων Χριστιανών σε ολόκληρο τον κόσμο και όχι των δέκα εκατομμυρίων Ελλήνων.

Η άμεση και άνευ όρων επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση της Τουρκίας που επιβάλλεται από το ίδιο το Σύνταγμα της, από τα άρθρα 37 – 44 της Συνθήκης της Λωζάνης, από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και από τις βασικές αρχές για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη.

Ο ακραίος Τουρκικός παραλογισμός να απαιτεί «ανταλλάγματα» για τις αυτονόητες και ρητές υποχρεώσεις του είναι χαρακτηριστικό μιας Τουρκικής ηγεσίας η οποία θεωρεί πως το μόνο «νόμιμο» είναι η εκάστοτε βούληση των ηγετών της!

Είναι κάτι σαν η Ελλάδα να απαγορεύει την λειτουργία του «Καταρτισμένου Κέντρου Halal Κομοτηνής» επειδή ο Έλληνας πολίτης – μουφτής που χορηγεί θρησκευτικές πιστοποιήσεις σύμφωνα με την σαρία είναι μουσουλμάνος ή να ζητάει «ανταλλάγματα» για τις αυτονόητες υποχρεώσεις της σε Έλληνες πολίτες μουσουλμάνους το θρήσκευμα.

Είναι κάτι σαν η Ελλάδα να απαγορεύει σε Έλληνες πολίτες να εκλεγούν στο κοινοβούλιο επειδή είναι μουσουλμάνοι το θρήσκευμα ή να ζητάει «ανταλλάγματα» προκειμένου να το επιτρέψει!

Η νέο-οθωμανική αντίληψη των ηγετών της Τουρκίας «μονά – ζυγά, όλα δικά μου» δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από κανένα πολιτισμένο άνθρωπο – ούτε καν από τους ίδιους τους Τούρκους πολίτες που  υπογράφουν την έκκληση για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης!

Κατά το παρελθόν έχουν γίνει αλλεπάλληλες προσπάθειες να επαναλειτουργήσει η σχολή χωρίς κανένα αποτέλεσμα λόγω της καινοφανούς αντίληψης της Τουρκικής ηγεσίας να ζητάει «ανταλλάγματα» ακόμα και για τις πλέον αυτονόητες υποχρεώσεις της.

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 45 χρόνων από την φίμωση της σχολής, μια ακόμα προσπάθεια ξεκινάει τώρα με την συνεργασία του οργανισμού ακτιβιστών Avazz (41 εκατομμύρια μέλη σε 194 χώρες του κόσμου) και για τον λόγο αυτό η έκκληση που απευθύνεται στον Πρόεδρο και στον Πρωθυπουργό της Τουρκικής Δημοκρατίας είναι διατυπωμένη σε 20 διαφορετικές γλώσσες!

Με την έκκληση αυτή ζητείται η άμεση και άνευ όρων επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Η πρωτοβουλία ανήκει στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό International Hellenic Association με έδρα τις ΗΠΑ ο οποίος έχει ανεβάσει στο διαδίκτυο ειδική ιστοσελίδα, απευθύνεται σε ανθρώπους διαφορετικών θρησκειών, πολιτικών πεποιθήσεων, εθνότητας ή χρώματος και κοινοποιείται σε χιλιάδες προσωπικότητες σε ολόκληρο τον κόσμο – μεταξύ των οποίων:

Γ. Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών, Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Πρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, όλα τα μέλη της Γερουσίας και του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών, Πρόεδρο της Επιτροπής για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία των ΗΠΑ, Πρόεδρο, Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Πρόεδρο και Πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Πρόεδρο και όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε. Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, όλους τους αρχηγούς των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Προέδρους και μέλη των Κοινοβουλίων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο Κοινοβουλίων Αυστραλίας και Καναδά καθώς και σε δεκάδες Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η Τουρκία δεν μπορεί να παριστάνει επ’ αόριστο τον κακομαθημένο, διεθνή ταραξία. Δεν μπορεί το 2016 να συνεχίζει να κάνει αυτά που έκανε ατιμώρητη το 1942 όταν η Ελλάδα αιμορραγούσε κάτω από την ναζιστική κατοχή. Είναι αναγκασμένη, αργά ή γρήγορα, να σεβαστεί πρώτα τους δικούς της νόμους και στην συνέχεια τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

Η άμεση και άνευ όρων επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αποτελεί ύψιστο θέμα των πιο βασικών θρησκευτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σέβεται κάθε ευνομούμενο κράτος.

Η σημερινή Τουρκία δεν μπορεί να εφαρμόζει τους δικούς της νόμους σε ένα μέρος των πολιτών της και να εξαιρεί προκλητικά ένα άλλο με αποκλειστικό κριτήριο το θρήσκευμα ή την εθνότητα του. Δεν μπορεί να ζητάει την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και να αγνοεί προκλητικά τους κανόνες που την  διέπουν.

Δεν μπορεί να λειτουργεί με την λογική της προσαρμογής όλων στον παράλογο νέο-οθωμανικό  επεκτατισμό της ούτε να απαιτεί «ανταλλάγματα» ακόμα για τις πλέον αυτονόητες υποχρεώσεις της!

Κάθε πολιτισμένος άνθρωπος που σέβεται τα πιο βασικά ανθρώπινα και θρησκευτικά δικαιώματα, ανεξάρτητα από την θρησκεία, την εθνότητα ή τις πολιτικές του πεποιθήσεις, πρέπει να προσθέσει και την δική του φωνή στην έκκληση αυτή.

Πρέπει ακόμα να φροντίσει ώστε να διαδοθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους συνανθρώπους μας προκειμένου να δυναμώσει το μήνυμα της αντίστασης σε κάθε μορφή αυθαιρεσίας που επιχειρεί να επαναφέρει τον πολιτισμένο κόσμο στον μεσαίωνα.

Η Τουρκία, κρυστάλλινα και πεντακάθαρα, περιφρονεί προκλητικά τους δικούς της νόμους, τις διεθνείς της υποχρεώσεις και την αξιοπρέπεια κάθε πολιτισμένου ανθρώπου. Είναι υποχρέωση μας να το διαλαλούμε συνεχώς σε ολόκληρο τον κόσμο, μέχρι η Τουρκία να αναγκαστεί να κάνει πράξη τις αυτονόητες υποχρεώσεις της!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπογράψτε τώρα και εσείς την έκκληση κάνοντας κλικ εδώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.