ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Οδοιπορικό στη «Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία», Άγιον Όρον: Eκεί που οι γυναίκες δεν επιτρέπονται (φωτό)

Οδοιπορικό στη «Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία», Άγιον Όρον: Eκεί που οι γυναίκες δεν επιτρέπονται (φωτό)

Το Conde Nast Traveler κάνει ένα οδοιπορικό στην «Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία» της Ελλάδας. Στο Αγιον Ορος.

Σε μια μικρή, βραχώδη χερσόνησο που προεξέχει στο Αιγαίο βρίσκεται το Άγιον Όρος, εκεί όπου βρίσκονται 20 από τα πιο αρχαία και απομακρυσμένα μοναστήρια του κόσμου.

Σήμερα, είναι η «Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία» της Ελλάδας, αλλά είναι πολύ περισσότερα από μια ανεξάρτητη χώρα την οποία διοικεί η Ορθόδοξη Εκκλησία.

Οι επισκέπτες πρέπει να περάσουν από έλεγχο σαν να περνούν σε άλλη χώρα για να περάσουν από την υπόλοιπη Ελλάδα στο Αγιον Ορος.

Η μόνη πρόσβαση γίνεται μέσω πλοίου αφού δεν υπάρχει δρόμος μέσω του βουνού. Και θα μπορούσε να παρομοιαστεί ως το χριστιανικό Θιβέτ.

Το πιο ήσυχο κατοικημένο μέρος στη Γη

Το Αγιον Όρος θα μπορούσε να είναι το πιο ήσυχο κατοικημένο μέρος στη Γη. Οι πρώτοι Χριστιανοί έφτασαν εκεί κατά τον δεύτερο αιώνα, και οι διάδοχοί τους συνεχίζουν να ζουν εκεί αδιάκοπα και να προσεύχονται για περισσότερα από χίλια χρόνια.

Τα μοναστήρια εξακολουθούν να μοιάζουν με μεσαιωνικά φρούρια, αμετάβλητα από τους αιώνες.

Δεν υπάρχει τηλεόραση ή ραδιόφωνο σε αυτό το ασκητικό καταφύγιο, και οι επισκέπτες κατά πάσα πιθανότητα δεν θα δουν ποτέ τηλέφωνο ή αυτοκίνητο. Το αποτέλεσμα είναι μια απόκοσμη ησυχία, που διακόπτεται μόνο από το κτύπημα του ξύλου καστανιάς, καλώντας τους μοναχούς για προσευχή κάθε πρωί στις 3.30 π.μ.

Δηλαδή το Άγιον Όρος είναι πιο παλιό και από τις καμπάνες της εκκλησίας.

Ενα ταξίδι πίσω στο χρόνο

Μια επίσκεψη στο Άγιο Όρος περιλαμβάνει ένα κυριολεκτικό ταξίδι πίσω στο χρόνο. Τα μοναστήρια εκεί εξακολουθούν να συχρονίζονται με τη βυζαντινή εποχή, κατά την οποία η ημέρα αρχίζει το ηλιοβασίλεμα και όχι τα μεσάνυχτα, οπότε η ζώνη ώρας αλλάζει κυριολεκτικά κάθε μέρα. 

Οι επισκέπτες θα χρειαστεί να ρυθμίσουν τα ρολόγια τους ενώ περνούν τα σύνορα. Και βρεθείτε εκεί, μην ξεχάσετε να αλλάξετε ακόμα και την ημερομηνία, αφού το Άγιον Όρος δεν υιοθέτησε ποτέ το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Εκεί εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το Ιουλιανό ημερολόγιο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το οποίο είναι 13 ημέρες πίσω.

Δηλαδή σήμερα εκεί είναι σχεδόν δύο εβδομάδες πριν!

Η σημαία τους είναι σχεδόν τόσο Ρωμαϊκή όσο το ημερολόγιο τους

Το Άγιον Όρος εξακολουθεί να έχει μια κίτρινη σημαία με ένα δικέφαλο αετό που κρατά ένα σπαθί και ένα σταυρό.

Αυτή ήταν η σημαία των μεσαιωνικών Παλαιολόγων, της τελευταίας δυναστείας της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία ήταν η συνέχιση της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από την Κωνσταντινούπολη αφού έπεσε η Ρώμη, έτσι, κατά κάποιο τρόπο, το Άγιο Όρος είναι το τελευταίο μέρος στη γη όπου κάποιος ζει κάτω από τη σημαία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Οι γυναίκες απαγορεύονται

Το Άγιον Όρος είναι δύσκολα προσβάσιμο για τους άνδρες, αλλά εντελώς μη προσβάσιμο για τις γυναίκες. Οι μοναχοί απαγόρευσαν τις γυναίκες από τον 11ο αιώνα, μάλιστα έφτασαν σε σημείο να απαγορεύσουν ακόμα και τα θηλυκά ζώα. 

Καμία γυναίκα δεν έχει πατήσει το πόδι της (νόμιμα) εκεί για πάνω από χίλια χρόνια. Όταν ο φημισμένος Άγγλος περιηγητής Robert Curzon επισκέφθηκε το Άγιο Όρος κατά τη διάρκεια της βικτωριανής εποχής, συνάντησε ένα ορφανό που είχε μεγαλώσει από τους μοναχούς και δεν είχε δει ποτέ στη ζωή του γυναίκα, εκτός από την Παναγία στις εικόνες της εκκλησίας.

«Ολες οι γυναίκες έχουν φωτοστέφανα;» τον είχε ρωτήσει.

 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.