ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Αρχιμανδρίτης Πατήρ Ιγνάτιος Σταυρόπουλος: «Εχθροί της Εκκλησίας όσοι χαίρονται με την αγωγή Ιερώνυμου στον Βαρθολομαίο»

Αρχιμανδρίτης Πατήρ Ιγνάτιος Σταυρόπουλος: «Εχθροί της Εκκλησίας όσοι χαίρονται με την αγωγή Ιερώνυμου στον Βαρθολομαίο»

Είναι αλήθεια πως σε περιόδους κρίσης των αξιών της ζωής και του πολιτισμού παρατηρείται προφανής άμβλυνση του αισθήματος αντίδρασης και αντίστασης σε ό, τι έρχεται ενάντια στην κοινή αντίληψη για το τι διαδραματίζεται στον κόσμο και τι όφειλε να γίνεται. Όλοι διαβάσαμε στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο την είδηση ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατέθεσε Αγωγή κατά του Οικουμενικού πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και κατά της επιτροπής του κληροδοτήματος Προμπονά. Στα Πατήσια.

Η βούληση του διαθέτη ήταν ο ιερός ναός του Κτήματος να ανεγερθεί για να ευλογείται το όνομα του Θεού και να εκκλησιάζεται ο κόσμος στο πιο ειδυλλιακό τοπίο της Αττικής. Να είναι ευλογημένος ο γιατρός Προμπονάς εκ Νάξου! Αλλά, όπως ισχυρίζεται η επιτροπή διαχείρισης του κληροδοτήματος, καμιά εκκλησιαστική δικαιοδοσία δεν ήθελε το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.

Ούτε η Αρχιεπισκοπή Αθηνών ούτε η Μητρόπολη Παροναξίας, άγνωστο γιατί. Παρόλο που Πρόεδρος της επιτροπής ήταν ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, ούτε ο αείμνηστος Χριστόδουλος ούτε ο νυν Ιερώνυμος έδειξαν ενδιαφέρον. Και η διορισθείσα από το υπουργείο Οικονομικών επιτροπή κατέφυγε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο προκειμένου να ικανοποιηθεί η βούληση του διαθέτη, το οποίο και απεδέχθη τη δωρεά με συμβολαιογραφικό έγγραφο.

Η κατατεθείσα αγωγή της Αρχιεπισκοπής στηρίζεται πάνω στην λεγόμενη εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου επί του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου. Ωραία όλα αυτά. Προσφεύγουμε στα Δικαστήρια. Αλλά γιατί δημοσιοποιείται όλη αυτή η τυπική, η υλιστική και όχι πνευματική διαφορά; Δεν θα μπορούσε να λυθεί αυτή η μικροδιαφορά μέσω της ενδοεκκλησιαστικής διπλωματίας; Δεν αντιλαμβάνεται κανείς εκκλησιαστικός ταγός πως οι εχθροί της ορθοδοξίας και του Έθνους στέκονται απέναντι και τρίβουν τα χέρια τους από χαρά, όταν βλέπουν τέτοιες εσωτερικές συγκρούσεις;

Μεταξύ των πολλών πνευματικών ανθρώπων που διαφωνούν με τέτοιου είδους δράσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου συγκαταλέγεται και ο Αρχιμανδρίτης πατήρ Ιγνάτιος Σταυρόπουλος της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως της ορεινής Ναυπακτίας, ο οποίος, με ανάρτηση του στο facebook, κατέκρινε όσους «χαίρονται» με την συγκεκριμένη αγωγή.

Συγκεκριμένα η ανάρτηση του π. Ιγνατίου:

«Άφωνος ο πολύς κόσμος μπροστά στην είδηση ότι στα δικαστήρια κατατέθηκε Αγωγή από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Από μόνο του το γεγονός, ο κορυφαίος ηγέτης της κρατικής ελλαδικής εκκλησίας να επιδιώκει με τα πολιτικά δικαστήρια να βρει «δίκιο», χτυπώντας τον Πρώτο τη τάξει Οικουμενικό μας Πατριάρχη, λέει πολλά.
Θεωρώ ότι μόνο οι εχθροί της Εκκλησίας του Χριστού, και του ελληνισμού, μπορούν να χαίρονται με τέτοιες πράξεις.

Προσωπικά περίμενα κάτι τέτοια ακραία περιστατικά, κάποιος να τα σταματούσε στο υπουργείο εξωτερικών ή στο περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.
Εκφράζω τη βαθιά μου λύπη… Ο Θεός ας μας βοηθήσει»

*Ο Αντώνης Ιακώβου Ελευθεριάδης είναι Δρ. Φιλολογίας και Θεολόγος

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.