Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος: «Να μη γίνει η Μεγάλη Εβδομάδα εβδομάδα των παθών των ανθρώπων»

Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος: «Να μη γίνει η Μεγάλη Εβδομάδα εβδομάδα των παθών των ανθρώπων»

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, σχολιάζοντας και την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου, έδωσε οδηγία προς τους πιστούς να μείνουν σπίτι τους κατά τη διάρκεια του Πάσχα, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ηδη από χθες, με εγκύκλιο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, διευκρίνισε ότι οι μόνοι που θα μπορούν να παρευρίσκονται στους ναούς κατά τη Μεγάλη Παρασκευή και εν γένει τη Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι αποκλειστικά οι ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό των ιερών ναών.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος διευκρίνισε ότι σε κανένα σημείο της σχετικής εγκυκλίου «δεν προβλέπεται ότι μπορεί να πάει κάποιος στην εκκλησία για να προσκυνήσει. Οι Μητροπολίτες καλούμαστε να τηρήσουμε την απόφαση ώστε οι ναοί να λειτουργήσουν κεκλεισμένων των θυρών.»

Ο έμπειρος Ιεράρχης σημείωσε ότι «δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να προκληθεί συνωστισμός και να δούμε στη χώρα μας φαινόμενα , όπως αυτά της Νέας Υόρκης, με τους ομαδικούς τάφους. Καταλαβαίνουμε το πρόβλημα που υπάρχει με τη διασπορά του ιού και συνεννοηθήκαμε για το ζήτημα με την κυβέρνηση.»

Ναυπάκτου Ιερόθεος: «Να μη γίνει η Μεγάλη Εβδομάδα εβδομάδα των παθών των ανθρώπων»

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου είπε ότι τόσο η Ιερά Σύνοδος όσο και ο Αρχιεπίσκοπος «το διατυπώσαμε από την πρώτη στιγμή ότι πρέπει να λειτουργήσουμε με κίνητρο την αγάπη για το συνάνθρωπό μας, για τον Θεό και για τον εαυτό μας. Δεν θα ήθελα ποτέ να γίνω η αιτία για να προσβληθούν δυο, ή τέσσερις, ή δέκα άνθρωποι. Δεν θέλουμε αυτή η Μεγάλη Εβδομάδα να συνεχιστεί επ’ άπειρον και να γίνει εβδομάδα των παθών των ανθρώπων».

Ο κ. Ιερόθεος τόνισε αμέσως μετά ότι «κάναμε τα πάντα για να διασωθεί η εκκλησιαστική πίστη, αλλά πρέπει να διαφυλάξουμε και το μεγάλο αγαθό της κοινωνικής υγείας.». Επανέλαβε δε ότι η χρήση μεγαφώνων από τους ναούς απαγορεύεται και υποστήριξε ότι οι ακολουθίες και οι λειτουργίες θα μεταδίδονται από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς. «Θα έχουν με τον τρόπο αυτό οι άνθρωποι μια συμμετοχή» είπε χαρακτηριστικά.

Κλειστά και τα μοναστήρια το Πάσχα -Προαιρετικά οι καμπάνες

Τις τελευταίες ημέρες πολλοί πιστοί ρωτούσαν αν η απόφαση για τη λειτουργία των ναών κεκλεισμένων των θυρών αφορά και τα μοναστήρια. Με περισσή σαφήνεια, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου διευκρίνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι «όλα τα μοναστήρια θα είναι κλειστά. Στα μοναστήρια είναι πνευματικές οικογένειες. Ολες οι ακολουθίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών. Η υπουργική απόφαση επισημαίνει ότι τα μοναστήρια δεν πρέπει να δέχονται προσκυνητές, ούτε ομαδικά, ούτε κατά μόνας.»

Σε ό,τι αφορά τις καμπάνες, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου ανέφερε ότι «η σχετική εγκύκλιος έλεγε ότι δεν είναι απαραίτητο να ηχήσουν οι καμπάνες. Μπορεί, ωστόσο, ο ιερέας τη Μεγάλη Παρασκευή να χτυπήσει πένθιμα. Δεν είναι πρόσκληση για τον κόσμο. Είναι για να ξέρουν όσοι είναι στο σπίτι ότι γίνεται η ακολουθία.»

Οπως είπε ο κ. Ιερόθεος, το ίδιο θα ισχύσει και για το βράδυ της Ανάστασης, διευκρινίζοντας ότι οι πιστοί δεν πρέπει να το εκλάβουν ως πρόκληση ώστε να μεταβούν στους ναούς.

Για πρώτη φορά δεν θα συμμετάσχει Μητροπολίτης στην αποστολή για το Αγιο Φως

Ερωτηθείς για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου είπε ότι κάθε χρόνο η Ιερά Σύνοδος στέλνει τιμητικώς έναν αρχιερέα, με την αποστολή του ΥΠΕΞ, για να φέρει το Αγιο Φως στην Ελλάδα. «Φέτος, η Ιερά Σύνοδος, ενώ έλαβε την πρόσκληση από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αποφάσισε να μη συμμετάσχει» υπογράμισε ο κ. Ιερόθεος.

Παρά ταύτα, κατά την υποδοχή στο «Ελ. Βενιζέλος» ενδέχεται να δώσει το «παρών» ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, λόγω εγγύτητας της μητροπόλεώς του. Αναφορικά, με τις προθέσεις που εξέφρασαν δήμαρχοι ώστε να μοιράσουν το Αγιο Φως στα σπίτια δημοτών ο κ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου είπε ότι «είναι ιδιωτικές πρωτοβουλίες, με τις οποίες δεν έχει σχέση η Ιερά Σύνοδος» ενώ καταλήγοντας είπε:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Είναι πρωτόγνωρα τα γεγονότα που ζούμε. Ξέρουμε από την Ορθόδοξη παράδοσή μας ότι κάθε Παρασκευή είναι σαν Μεγάλη Παρασκευή. Και κάθε Κυριακή είναι αναστάσιμη μέρα. Πρέπει να ζήτουμε τον Σταυρό και την Ανάσταση του Χριστού σαν εσωτερικά γεγονότα. Και αυτά που μας βάσανίζουν, οι λογισμοί, να τους σταυρώνουμε. Δεν γίνεται να σκεφτόμαστε διαρκώς “γιατί συμβαίνει αυτό, γιατί συμβαίνει το άλλο;” γιατί θα δοκιμαστούν οι ψυχικές αντοχές μας. Η Ανάσταση του Χριστού γίνεται μέσα στην ύπαρξή μας.»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.