«Πήρε φόρα» ο Ερντογάν – Και άλλος ορθόδοξος ναός της Κωνσταντινούπολης μετατρέπεται σε τζαμί

«Πήρε φόρα» ο Ερντογάν – Και άλλος ορθόδοξος ναός της Κωνσταντινούπολης μετατρέπεται σε τζαμί

Μετά τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί μεγαλώνει η ανησυχία ότι την ίδια μοίρα θα έχει άλλη μία εκκλησία της Ορθοδοξίας, η οποία διακρίνεται για τα πανέμορφα μωσαϊκά της και τις αγιογραφίες της

Αυτό αναφέρει ανάρτηση της βρετανικής “The Tablet” με τίτλο: “Ο Ερντογάν αναμένεται να μετατρέψει άλλη μία εκκλησία σε τζαμί”.

Το εσωτερικό της Μονής της Χώρας, ένας μεσαιωνικός βυζαντινός ναός, που βρίσκεται στη Δυτική Κωνσταντινούπολη και λειτουργεί μέχρι τώρα ως μουσείο, είναι καλυμμένος με σκηνές από τη Βίβλο και αγιογραφίες του 14ου αιώνα.

Οι Οθωμανοί μετέτρεψαν την Εκκλησία σε τζαμί μισό αιώνα μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολη το 1453.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μετατράπηκε σε μουσείο και επιτράπηκε σε Αμερικανούς ειδικούς να επαναφέρουν τα μοναδικά μωσαϊκά και τις τοιχογραφίες, οι οποίες αποκαλύφθηκαν το 1958.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας, μέσω του οποίου ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προωθεί αυτήν την περίοδο την ισλαμική αναβίωση, αποφάσισε τον περασμένο Νοέμβριο, ότι η εκκλησία θα πρέπει να μετατραπεί ξανά σε τζαμί, αλλά η απόφαση δεν έχει ακόμα επικυρωθεί.

«Οι Τούρκοι δείχνουν να υποστηρίζουν τη μετατροπή ενός άλλου βυζαντινού ναού της Κωνσταντινούπολης σε τζαμί» έγραψε ο Fr Jivko Panev, εκκλησιαστικός ιστορικός στο Ινστιτούτο Ορθόδοξης Θεολογίας του Αγίου Σεργίου στο Παρίσι, όπου η Μονή της Χώρας καταγράφηκε σαν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Ο Γιάννης Θεοχάρης της Ομοσπονδίας Ελλήνων Αρχαιολόγων δήλωσε: «είναι προφανές, ότι το μνημείο θα περάσει από την αρχαιολογική υπηρεσία στη γενική διεύθυνση θρησκευτικών ιδρυμάτων». Μετά θα μετατραπεί σε τζαμί

Πριν μετατραπεί σε Τζαμί η Αγιά Σοφιά της Κωνσταντινούπολης, ο Γάλλος ιστορικός, Φαμπρίς Μονιέ σημείωσε, ότι η Τουρκία έχει ήδη μετατρέψει δύο εκκλησίες-μουσεία σε τζαμί τα τελευταία χρόνια, τα κτίρια απείρου κάλλους της Αγιάς Σοφιάς στο Ιζνίκ (πρώην Νίκαια) και στην Τραπεζούντα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Μονή της Χώρας είναι διαφορετική περίπτωση, όπως είπε στη Le Figaro. «Τα όμορφα μωσαϊκά και οι τοιχογραφίες κάλυπταν σχεδόν όλους τους τοίχους της εκκλησίες», δήλωσε. «Θα είναι σκληρό να φανταστεί κανείς, ότι θα μετατραπεί ξανά σε τζαμί, χωρίς να καλυφθούν».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.