Έβρος: Τι απαντά Αρχιμανδρίτης στους Τούρκους για τον τεράστιο σταυρό στη Νέα Βύσσα

Έβρος: Τι απαντά Αρχιμανδρίτης στους Τούρκους για τον τεράστιο σταυρό στη Νέα Βύσσα

Το σύμβολο της ορθοδοξίας, ένας τεράστιος σταυρός κοσμεί τον προαύλιο χώρο στο μοναστήρι Αγίας Σκέπης – Αγίας Παρασκευής Νέας Βύσσας μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Τα εγκαίνια έγιναν την περασμένη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου ανήμερα της δεσποτικής εορτής της Χριστιανοσύνης της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού και προσέλκυσε πλήθος κόσμου από πόλεις και χωριά του Έβρου αλλά και από όλη τη Θράκη.

Τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός, πλαισιούμενος από τον Καθηγούμενο της Μονής Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο Αστεριάδη. Από την πρώτη στιγμή της τοποθέτησης του σε ειδική μεταλλική κατασκευή 15 μέτρων αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή.

Ενοχλήθηκαν οι Τούρκοι

Προκάλεσε το θαυμασμό, την υπερηφάνεια και την ηθική ανάταση των κατοίκων της Νέας Βύσσας αλλά και των στρατιωτικών και αστυνομικών που περιπολούν νυχθημερόν στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η ύψωση του σταυρού που έχει μέγεθος 3 μέτρα ύψος και 2 μέτρα πλάτος δεν πέρασε απαρατήρητη από την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak που έγραψε σε δημοσίευμα της πως πρόκειται για μία πρόκληση προς τους μουσουλμάνους που ζουν κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα.

«Τα σύμβολα έχουν σημασία σε αυτούς που τα πιστεύουν»

Ο Καθηγούμενος της Μονής Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Αστεριάδης που τον περασμένο Μάρτιο μας άνοιξε τις πόρτες του ιστορικού Μοναστηριού και μας αποκάλυψε άγνωστες πτυχές της ιστορίας του, μίλησε αποκλειστικά στο ethnos.gr για το ζήτημα της δημιουργίας και κατασκευής του Τιμίου Σταυρού:

«Πρόκειται για μία κατασκευή με συνολικό ύψος 15 μέτρα. Νιώσαμε την ανάγκη να υψώσουμε το σύμβολο της Ορθοδοξίας στον προαύλιο χώρο της Μονής μας.

Τα σύμβολα έχουν περισσότερη σημασία σε αυτούς που τα πιστεύουν και όχι για αυτούς που δεν τα σέβονται. Εάν δεν υπάρχει σε ένα Μοναστήρι ένας μεγάλος σταυρός πού θα υπάρχει; Πλάι στις σημαίες μας τοποθετήσαμε το σύμβολο της Ορθοδοξίας και κάναμε τα εγκαίνια ανήμερα της μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης».

«Κάνουμε αυτό που πρέπει»

Ο Βαρθολομαίος Αστεριάδης απάντησε εμμέσως και στο δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak που έκανε αναφορά στο θέμα χαρακτηρίζοντας «πρόκληση» προς τους μουσουλμάνους που βρίσκονται στην τουρκική πλευρά: «Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε και οι απέναντι κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν. Δεν προκαλέσαμε κανέναν. Νιώσαμε την ανάγκη να υψώσουμε το σύμβολο που τονώνει το ηθικό και την πίστη των ακριτών, των στρατιωτικών μας και των αστυνομικών μας. Εχει φωταγωγηθεί με δύο μεγάλους προβολείς και είναι ορατός στην Ελληνική Επικράτεια. Δεν επιθυμούμε να προκαλέσουμε ούτε να προκαλέσουμε εντυπώσεις ειδικά σε κρίσιμες περιόδους».

Τέλος εξέφρασε και παράπονο για τις υπερβολές που διατυπώθηκαν: «Δυστυχώς όμως έχω παράπονο που κανένα άλλο Μέσο Ενημέρωσης δεν άκουσε την άποψή μου και γράφτηκαν υπερβολικά πράγματα για την δημιουργία της κατασκευής.

Όσοι έχουν ζήσει εδώ, όσοι έχουν προσευχηθεί σε αυτό το Μοναστήρι που είναι στο πιο ανατολικό σημείο της χώρας θα έχουν αντλήσει δύναμη και πίστη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όλοι οι Εβρίτες είναι περήφανοι για την ενέργειά μας και οι στρατιωτικοί και αστυνομικοί που μας φυλάνε νύχτα μέρα το έχουν ως σημείο αναφοράς. Αντλούν δύναμη και πίστη από το υπέρτατο σύμβολο της χριστιανοσύνης». Στα εγκαίνια του Τιμίου Σταυρού εψάλησαν οι Χαιρετισμοί ενώ τις ακολουθίες του αγιασμού και του Μικρού Αποδείπνου παρακολούθησαν ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Διδυμοτείχου Υποστράτηγος Ιωάννης Βασιλάκης και ο Διοικητής της 30ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Γεώργιος Διβάρης, καθώς και πολλοί κάτοικοι από την περιοχή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.