ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος: Η κληρονομιά του «ΟΧΙ» και της στάσεως των Ελλήνων μας εμπνέει και σήμερα – Ολόκληρη η εγκύκλιος

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος: Η κληρονομιά του «ΟΧΙ» και της στάσεως των Ελλήνων μας εμπνέει και σήμερα – Ολόκληρη η εγκύκλιος

Η κληρονομιά του «ΟΧΙ» και της στάσεως των Ελλήνων μας εμπνέει σήμερα να επιβεβαιώσουμε τις αξίες μας μέσα σ’ έναν κόσμο ανάστατο και ταραγμένο” αναφέρει μεταξύ άλλων στην εγκύκλιό του για τη σημερινή εθνική επέτειο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος.

Ακολουθεί ολόκληρη η εγκύκλιος:

28 Οκτωβρίου 2015

Ημέρα του ΟΧΙ

Προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και Μοναχές, τους Προέδρους και Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων των Ελληνικών Ορθοδόξων Κοινοτήτων, τους Εντιμοτάτους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, την Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμον πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Προσφιλείς Αδελφοί και Αδελφές εν Χριστώ,

Ο ετήσιος εορτασμός μας της Ημέρας του ΟΧΙ σηματοδοτεί την 75η επέτειο μιάς ηρωικής στάσεως έναντι των δυνάμεων του Φασισμού και την επιβεβαίωση των αξιών οι οποίες είναι καθοριστικές για την ανθρώπινη ζωή και ευημερία. Την 28η Οκτωβρίου 1940, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Ιωάννης Μεταξάς και ο Ελληνικός λαός απήντησαν με ένα ηχηρό «ΟΧΙ» στο τελεσίγραφο του Μπενίτο Μουσσολίνι να παραδοθή η Ελλάδα στην Ιταλική κατοχή. Πριν ακόμη εκπνεύσει η διορία για την απάντηση στο τελεσίγραφο, Ιταλικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ελλάδα από τα σύνορα της Αλβανίας.

Όμως, με το πνεύμα του «ΟΧΙ» να διακατέχη τους Έλληνες, οι Ελληνικές δυνάμεις αντιστάθηκαν σθεναρά και κράτησαν τις δυνάμεις του Άξονος επί έξι σχεδόν μήνες έξω από την Ελλάδα.

Η στάση αυτή υπήρξε καίρια διότι καθυστέρησε την προέλαση των δυνάμεων του Άξονος και έδωσε χρόνο στις Συμμαχικές δυνάμεις να προετοιμασθούν καλύτερα για τις μάχες που θα επακολουθούσαν στη Μεσόγειο. Η αντίσταση, όμως, είχε σαν αποτέλεσμα ο Γερμανικός Ναζιστικός στρατός να αναγκασθή να ενισχύση τις Ιταλικές δυνάμεις και έτσι να καθυστερήση την εισβολή στην Ρωσσία, όπου βρέθηκε αντιμέτωπος με βαρύτατο και ολέθριο χειμώνα. Η απάντηση «ΟΧΙ» και η στάση των Ελλήνων έχει αναγνωρισθή ως ένα εκ των καθοριστικών γεγονότων τα οποία διεμόρφωσαν την εξέλιξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο εφετινός εορτασμός της επετείου του «ΟΧΙ» έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς αποτελεί μία εκ των πολλών επετείων οι οποίες θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια για τα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ταυτοχρόνως λαμβάνει χωρα σε μία εποχή γεμάτη προκλήσεις για πολλούς ανθρώπους και έθνη. Είναι μία από τις πρώτες στο είδος των και αποτελεί μαρτυρία της γενναιότητος η οποία διδάχθηκε σε όλους και των θυσιών οι οποίες προσφέρθηκαν από εκατομμύρια ανθρώπων στον κόσμο για την πάταξη της τυραννίας και την διασφάλιση της ελευθερίας. Είναι εορτασμός της αποφασιστικότητος των ηγετών και του λαού των Ελλήνων, οι οποίοι οικειοθελώς και θαρραλέως απεφάσισαν να αντισταθούν στο Φασισμό. Είναι μαρτυρία της προτεραιότητος της υπερασπίσεως των αξιών μας εν όψει εχθρικών καταστάσεων.

Ο ηρωισμός αυτής της στάσεως είναι πλέον θρυλικός. Ο Winston Churchill είχε δηλώσει: «Γνωρίζαμε ότι οι Έλληνες πολεμούσαν σαν ήρωες∙ από ‘δω και στο εξής θα λέμε ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.» Η κληρονομιά του «ΟΧΙ» και της στάσεως των Ελλήνων μας εμπνέει σήμερα να επιβεβαιώσουμε τις αξίες μας μέσα σ’ έναν κόσμο ανάστατο και ταραγμένο. Τυραννικές δυνάμεις οι οποίες υποκινούνται από το κακό και δεν σέβονται ούτε την ζωή ούτε την ειρήνη, καταστρέφουν κοινότητες και αναγκάζουν εκατοντάδες χιλιάδων ανθρώπων να απομακρύνονται από τις εστίες των για να γλυτώσουν. Άλλοι απορρίπτουν τις αξίες της ελευθερίας και ιδιαιτέρως της θρησκευτικής ελευθερίας για να έχουν έλεγχο και εξουσία μέσω του φόβου. Ιδεολογίες μίσους και βίας απειλούν ανθρώπους της πίστεως και τις κοινότητές των οι οποίες είναι κτισμένες επί των βάσεων της αγάπης και της ελπίδος.

Σε αυτή την 75η επέτειο της Ημέρας του ΟΧΙ ας προσφέρουμε μια ωραία και γεμάτη πίστη μαρτυρία του θάρρους των προγόνων μας. Μέσα από τις εκδηλώσεις στις ενορίες μας και σε ολόκληρη την Ιερά Αρχιεπισκοπή μας και την Ελληνο-Αμερικανική κοινότητά μας, ας διδάξουμε την ιστορία και ας τιμήσουμε τη μνήμη εκείνων οι οποίοι στάθηκαν γενναία και είπαν «ΟΧΙ» στην τυραννία, εκείνων οι οποίοι προσέφεραν τη ζωή των για να υπερασπισθούν την Ελλάδα και την ελευθερία, και εκείνων οι οποίοι υπέφεραν και αγωνίσθηκαν στη διάρκεια της Ναζιστικής κατοχής που ακολούθησε. Ας αντλήσουμε, επίσης, έμπνευση για να υπερασπισθούμε και να επιβεβαιώσουμε τις αρχές μας εν μέσω δυσκολιών. Ο Παντοδύναμος Θεός μας έχει ευλογήσει με τόσο πολλούς τρόπους. Είμεθα αποδέκτες της χάριτός Του και μιάς κληρονομιάς θάρρους, πίστεως και ελπίδος. Ας διατηρήσουμε και εκτιμήσουμε όσα αληθή, όσα σεμνά, όσα δίκαια, όσα αγνά, όσα προσφιλή, και όσα εύφημα (Φιλιπ. 4:8) και όλα όσα διασφαλίζουν και εκπληρώνουν την περίσσεια ζωής την οποίαν έχουμε εν Χριστώ.

Με πατρική εν Χριστώ αγάπη,

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

† ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.